Prebežniki v Tuniziji. Foto: Reuters
Prebežniki v Tuniziji. Foto: Reuters

Za tiste, ki so že obtičali v tamkajšnjih težkih razmerah, pa je zahteval nujno preselitev na varno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnik tiskovnega predstavnika generalnega sekretarja Farhan Hak je ob tem opozoril, da je na tunizijski meji z Libijo umrlo že več prebežnikov, medtem ko naj bi več sto ljudi, med katerimi so tudi nosečnice in otroci, tam obtičalo v izredno težkih razmerah z omejenim dostopom do hrane in vode.

Guterres se je s tem pridružil pozivu agencij Združenih narodov, ki so prejšnji teden opozorile na tragedijo migrantov, beguncev in prosilcev za azil, ki živijo v težkih razmerah na obmejnih območjih z Libijo in Alžirijo.

Poudaril je, da mora Tunizija "vse migrante, begunce in prosilce za azil zaščititi in z njimi ravnati z dostojanstvom ob polnem spoštovanju njihovih človekovih pravic, ne glede na njihov status, ter v skladu z mednarodnim pravom človekovih pravic in mednarodnim begunskim pravom".

V zadnjih dneh je po navedbah libijskih obmejnih policistov in prebežnikov v Libijo dnevno prišlo več sto ljudi, ki so jih tunizijske oblasti pustile v puščavskem obmejnem območju. Dokler pridejo v Libijo, so prebežniki iz podsaharske Afrike že popolnoma izmučeni tudi zaradi visokih temperatur, ki presegajo 40 stopinj Celzija. Po podatkih humanitarnih organizacij v Libiji je v zadnjih treh tednih pri tem umrlo najmanj 17 ljudi.

Libijska vlada v Tripoliju je sicer v preteklih dneh že dala vedeti, da zavrača namestitev prebežnikov, ki prihajajo iz Tunizije.

Tunizija je glavno izhodišče za mnoge ljudi v Afriki, ki se v upanju na boljše življenje v Evropi podajajo na nevarno pot čez Sredozemsko morje.

Zato je Evropska unija Tuniziji ponudila finančno pomoč in nedavno z njo sklenila dogovor o sodelovanju pri preprečevanju prihodov prebežnikov. Cilj dogovora je predvsem preprečevanje prihodov prebežnikov s tunizijske obale, boj proti trgovcem z ljudmi in lažje vračanje tunizijskih državljanov, ki so v EU prišli nezakonito.

Zaradi slabega ravnanja tunizijskih varnostnih organov s prebežniki je dogovor že kritizirala nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch, ki je EU pozvala, naj ga začasno zadrži. Evropska komisija naj bi si sicer prizadevala za podpis podobnih sporazumov tudi z Egiptom in Marokom.

Tunizijski predsednik zamenjal premierko

Tunizijsko premierko Nadžlo Bouden je medtem v skladu z odločitvijo predsednika države Kaisa Sajeda na položaju zamenjal nekdanji uslužbenec finančnega ministrstva in centralne banke Ahmed Hačani.

Hačani je v torek zvečer že prisegel kot novi predsednik vlade, poročanje tunizijskih medijev povzema nemška tiskovna agencija DPA. Na položaju je zamenjal Nadžlo Bouden, ki je bila za predsednico vlade kot prva ženska imenovana leta 2021, kritiki pa so jo opisovali kot "predsednikovo senco".

Uradnega pojasnila za njeno razrešitev predsednik Sajed ni podal. Do njegove poteze sicer prihaja ob vse večjem nezadovoljstvu v državi zaradi hude gospodarske krize in številnih težav, ki jo spremljajo.

Tunizija se trenutno spopada z najhujšo krizo v zadnjih desetletjih in visoko stopnjo brezposelnosti, Sajed pa je v zadnjih tednih za težave večkrat obtožil vlado. Ob tem je uradnike pozval k ukrepom za odpravo pomanjkanja številnih osnovnih dobrin ter pogostih izpadov pri oskrbi z vodo in električno energijo.

Država ob tem še vedno čaka na finančno injekcijo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v višini 1,9 milijarde ameriških dolarjev. Sajed je namreč zavrnil reforme, ki bi jih morali sprejeti v zameno za posojilo. Dejal je, da bi reforme, ki med drugim vključujejo zmanjšanje subvencij za oskrbo s hrano in energijo, ogrozile stabilnost Tunizije in širše regije.