Bongo je v videoposnetku iz hišnega pripora
Bongo je v videoposnetku iz hišnega pripora "mednarodne prijatelje" pozival, naj protestirajo proti njegovi odstavitvi. Foto: Reuters

Gabonska vojska je 30. avgusta prevzela oblast in le nekaj ur po objavi razveljavila izide domnevno nelegitimnih volitev, na katerih je znova zmagal Ali Bongo. Prevratniki so predsednika zaprli v hišni pripor.

Voditelji Gabona so zdaj sporočili, da so Bongoja izpustili iz pripora. Tiskovni predstavnik hunte Ulrich Manfoumbi je sporočil, da so odločitev sprejeli zaradi njegovega zdravstvenega stanja. "Če želi, lahko potuje na zdravniške preglede v tujino," je dodal.

64-letni Bongo je leta 2018 preživel možgansko kap. Njegovi kritiki so že med predsedniško kampanjo opozarjali na njegovo domnevno slabo zdravstveno stanje, poroča BBC.

Začasni predsednik obljubil demokratične volitve

Gabonska vojska je z udarom prekinila 56 let vladavine družine Bongo, saj je pred odstavljenim predsednikom, ki je bil na oblasti od leta 2009, državo 42 let vodil njegov oče Omar Bongo.

Ngumea med prisego na položaj začasnega predsednika. Foto: Reuters
Ngumea med prisego na položaj začasnega predsednika. Foto: Reuters

Gabonci so na ulicah prestolnice Libreville pozdravili državni udar, hunta pa je 4. septembra za začasnega predsednika imenovala generala Bricea Oliguija Nguemo, ki je obljubil svobodne in poštene volitve, ni pa napovedal njihovega datuma.

Združeni narodi bodo podprli prehod v demokracijo

Posebni predstavnik generalnega sekretarja Združenih narodov v srednji Afriki Abdou Abarry se je v sredo v Librevillu srečal z Nguemo in mu sporočil, da bo ZN pomagal državi pri vrnitvi pod civilno oblast.

"Ko bomo poznali časovni načrt, ko bo imenovana vlada, bodo naše različne agencije vzpostavile potrebne stike in še naprej podpirale Gabon," je dejal po srečanju.

Državni udar v Gabonu je bil že osmi v zadnjih treh letih v zahodni in srednji Afriki. Kot poroča Reuters, v nasprotju z Nigrom v Gabonu ni prišlo do izkazovanja protifrancoskih in proruskih čustev, hunta v Gabonu pa je tudi bolj pripravljena na dialog z mednarodnimi organizacijami.