Nedavni udar je končal 55-letno vladavino družine predsednika Alija Bonga v Gabonu. Foto: AP
Nedavni udar je končal 55-letno vladavino družine predsednika Alija Bonga v Gabonu. Foto: AP

Nguema je za državno televizijo dejal, da bo hunta postopno vzpostavila prehodne institucije. "Gre za njihovo reorganizacijo, da bodo bolj demokratične," je dejal Nguema, a konkretnega načrta ali časovnega okvira za obljubljene nove predsedniške volitve ni napovedal. Dejal je le, da ne želi hiteti z izvedbo novih volitev, češ da bi se lahko ponovile napake, zaradi katerih bi se na oblast vrnila družina Bongo.

Nguema naj bi kot prehodni voditelj zaprisegel v ponedeljek, a mednarodna skupnost ga ne priznava za legitimnega voditelja Gabona.

Meje znova odprte

Tiskovni predstavnik hunte Ulrich Manfoumbi je medtem sporočil, da je Gabon spet odprl državne meje. Po državnem udaru 30. avgusta so bile namreč zaprte vse kopenske, morske in zračne meje. Kot so sporočili pučisti, so meje odprli z namenom spoštovanja vladavine prava, dobrih odnosov s sosednjimi in vsemi državami po svetu ter da bi spoštovali svoje mednarodne zaveze.

Državni udar se je v Gabonu zgodil kmalu po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ki naj ne bi bile legitimne. Vojaška hunta družini dolgoletnega predsednika Bonga Ondimbe, ki Gabonu vlada že več kot 50 let, očita utajo davkov, korupcijo in ponarejanje predsednikovega podpisa.

Afriška unija je zaradi državnega udara suspendirala članstvo Gabona in obsodila vojaški prevzem oblasti. Poleg Nigra, katerega članstvo je unija suspendirala ob državnem udaru konec julija, so suspendirana še članstva Burkina Faso, Malija, Gvineje in Sudana.

Gabonska opozicija medtem še vedno trdi, da je ona prava zmagovalka nedavnih predsedniških volitev, zato je mednarodno skupnost pozvala, naj hunto pozove, da oblast znova preda v roke civilni družbi. "Veseli smo, da so odstranili Bonga s predsedniškega stolčka, a zdaj želimo narediti še kaj dobrega za Gabon," je dejala predstavnica opozicijskega predsedniškega kandidata Amberta Onda Ossa.