Robert Hrgota je zadovoljen z nastopi svojih varovancev v letu 2024. Po turneji Raw Air jih čaka še tradicionalni finale zime v Planici. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Hrgota je zadovoljen z nastopi svojih varovancev v letu 2024. Po turneji Raw Air jih čaka še tradicionalni finale zime v Planici. Foto: www.alesfevzer.com

"Program turneje je naporen in natrpan. Velikokrat imamo program dopoldne in v večernih urah, potem pa so še potovanja. Imamo še težji program kot fantje. Na koncu nas čakata še dve tekmi na letalnici. Časa za taktiziranje ni, prav tako ga ne bo veliko za počitek. Vso sezono moramo skrbeti, da so dekleta sveža. Vsak dan je pomemben in na koncu odloča pri neki točki, ali sezono zdržiš ali je ne. Dekleta različno odreagirajo," je dejal glavni trener slovenskih skakalk Zoran Zupančič.

Skakalci bodo turnejo Raw Air začeli s kvalifikacijami ob 17.00. Neposredni prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju. Ob 20.00 kvalifikacije v Oslu čakajo še skakalke. Neposredni prenos vseh tekem bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sorodna novica Nika Prevc: Ne vem, zakaj bi me morala rumena majica bremeniti

Skakalke petič tekmujejo na turneji Raw Air. Lani je skupni seštevek dobila Ema Klinec, predlani Nika Križnar, letos pa je v rumeni majici na Norveško prišla Nika Prevc, ki se z Evo Pinkelnig, pred katero ima 174 točk naskoka, bori za veliki kristalni globus. 18-letno skakalko iz Dolenje vasi čaka debi na letalnici v Vikersundu, česar se zelo veseli. Prvič bodo namreč dekleta letela za točke svetovnega pokala. Lani so letalnico preizkusile na tekmi, ki ni bila v sklopu svetovnega pokala, najboljša pa je bila Klinec, ki je z 226 m tudi postavila svetovni rekord.

Skakalke in skakalci bodo tekmovali na istih prizoriščih. Po dveh preizkušnjah v Oslu (sobota in nedelja) sledi selitev v Trondheim, kjer bodo skakali na v torek in sredo skakali na srednji in veliki napravi. Trondheim je prizorišče naslednjega nordijskega svetovnega prvenstva. Po "generalki" za šampionat bo zaključek turneje s tekmama v Vikersundu (prihodnja sobota in nedelja), zmagovalca pa bosta v žep pospravila po 40.000 evrov. Drugi mesti prinašata 13.000, tretji pa 6000 evrov. Na poletih v Vikersundu bo nastopilo lahko 20 skakalk. Zatem jih čaka še ena tekma, prvič bodo namreč za točke svetovnega pokala nastopile v Planici, kjer se bo sezona končala na srednji napravi.

Sorodna novica Kultni Holmenkollen prizorišče, kjer je Peter Prevc začel zbirati kolajne
Sorodna novica Če bi bili "sodniki boljši", bi imela Slovenija s Petrom Prevcem pet različnih zmagovalcev

Spremenjen je format skakalcev. V Trondheim bo potovalo 50 najboljših v seštevku turneje, ki bodo nastopili tudi v prologu Vikersunda, nato pa bo na prvi tekmi letelo 40 tekmovalcev. Prihodnjo nedeljo, ko se bo na norveški letalnici zaključila turneja, bo preizkušnja imela tri serije. V prvi bo nastopilo 30 najboljših v razvrstitvi turneje, v drugi 20, v zadnji pa le deset skakalcev. Po Vikersundu je na sporedu še tradicionalen zaključek sezone na poletih v Planici.

"Na papirju se zdi format zanimiv. Napetost bo prisotna do zadnjega, ko se do zadnje serije zadnje tekme ne bo vedelo, kdo bo osvojil turnejo. Če prideš med deset, boš še lahko v igri za zmago. Želim, da skakalci ohranijo do konca visoko raven," je dejal selektor slovenskih skakalcev Robert Hrgota, ki je na Norveško odpeljal Lovra Kosa, Petra in Domna Prevca, Timija Zajca in povratnika po poškodbi Anžeta Laniška, ki je bil lani tretji v seštevku turneje. To je tudi najboljša slovenska uvrstitev na šestih izvedbah turneje Raw Air.

Zajc in Peter Prevc v boj za globus v poletih
Sorodna novica Peter Prevc kljub odličnim rezultatom odločitve o koncu kariere ne bo spremenil

"Anže od prvega skoka dalje dobro funkcionira. Ni opaziti, da bi bilo toliko premora. Vzeli smo si čas. Počasi je stopnjeval treninge in je dobil zeleno luč. Skače tekoče in sproščeno. Kot pravimo, na navdih. Če bo tako skakal kot na treningih, lahko doseže še kakšen dober rezultat," je o Laniškovi pripravljenosti povedal Hrgota. Ostali njegovi varovanci so odlično nastopili na zadnjih tekmah. Anže se je poškodoval tik pred svetovnim prvenstvom v poletih, kjer je kvartet potem ubranil zlato medaljo. Zatem so Kos, Zajc in Domen Prevc vsi zmagali – Kos celo dvakrat – Peter Prevc pa je na zadnjih štirih tekmah trikrat osvojil drugo mesto.

"Od poljske turneje dalje le v Willingenu nismo bili na stopničkah. Leto 2024 smo zares dobro začeli. Škoda, da se je Anže poškodoval v trenutku, ko je bil v najboljši formi. Verjamem, da bi bil lahko tako kot lani v igri za najboljše tri v skupnem seštevku. Veseli me, da Peter skače kot v najboljših časih, Lovro je dvakrat zmagal, tudi Timiju in Domnu je uspelo … Ko je sezona dolga, je veliko lažje, ko ti gre. Bolj bi trpeli, če ne bi bilo rezultatov. Če imaš dobre, glava lažje zdrži. S tem zagonom gremo na turnejo," je dodal Hrgota.