Nika Prevc je letos že osvojila turnejo dveh večerov, ki je potekala v času novega leta, zdaj pa je v najboljšem položaju za glavno lovoriko sezone – veliki kristalni globus. Foto: EPA
Nika Prevc je letos že osvojila turnejo dveh večerov, ki je potekala v času novega leta, zdaj pa je v najboljšem položaju za glavno lovoriko sezone – veliki kristalni globus. Foto: EPA

Pred skakalkami je peta turneja Raw Air. Lani jo je osvojila Ema Klinec, leto predtem Nika Križnar, zdaj pa na Norveško v rumeni majici odhaja 18-letna članica kranjskega Triglava. Najprej skakalke čakata po dve tekmi v Oslu in Trondheimu, prihodnji konec tedna pa bodo drugič letele v Vikersundu, prvič za točke svetovnega pokala. Nika Prevc lani tam ni nastopila, svoje prve polete pa že nestrpno pričakuje: "Nedvomno se že od samega začetka sezone najbolj veselim poletov. Že lani bi lahko nastopila tam, ampak moji skoki še niso bili dovolj dobri in varni za letalnico. Želim le, da bi poletela čim dlje."

"Čeprav grem prvič na polete, ne čutim, da me čaka nekaj novega. Mogoče je kar malo premalo strahu, ampak jih res že težko čakam," je dodala Nika, ki za zdaj nasvetov za polete bratov, ki imajo vsi izvrstne osebne rekorde (Peter 250 m, Cene 246 m, Domen 245,5 m, op. a.), še ni povprašala. Letos je zbrala že šest zmag, toliko, kot jih ima tudi Domen, lovi pa uspeh Petra, ki je pred osmimi leti v vitrino pospravil veliki kristalni globus. Dvignil ga je pod Poncami, kjer bi se lahko s prestižno lovoriko letos veselila tudi Nika, saj bodo dekleta prvič zimo sklenila v Planici: "Moram reči, da bo sezono res lepo končati doma. Hvaležna sem, da je zveza pridobila to tekmo."

Bremena ne čuti

Letos niza izvrstne rezultate. Ob šestih zmagah je bila še trikrat druga, skupaj z Niko Križnar pa sta bili v Zau najboljši na tekmi parov. Nekoliko slabše je nastopila na zadnji postaji svetovnega pokala prejšnji teden v Lahtiju, ko je imela težave v kvalifikacijah, na tekmi pa je zasedla deseto mesto. Pred odhodom iz Finske je dejala, da pride do slabega dne, ko ji naprava ni najbolj ležala, ampak se s tem ne sme obremenjevati: "Vztrajam pri tej trditvi. Ko smo doma opravili trening na skakalnici, sem videla, da nisem odnesla nobenih slabih občutkov s sabo. Mislim, da je forma taka, kot mora biti."

Cilj Slovenk jasen: osvojitev velikega kristalnega globusa

Njena glavna konkurentka v boju za globus je izkušena Eva Pinkelnig, ki je starejša kar 17 let. Avstrijka je v odlični formi, saj je na zadnjih treh tekmah dvakrat zmagala, v Lahtiju pa je bila tretja. Kljub neizkušenosti pa Prevc pravi, da se s pritiskom ne obremenjuje: "Ne čutim bremena. Šele potem ko me kdo vpraša, začnem razmišljati, zakaj bi me rumena majica morala bremeniti. S tem se ne bom obremenjevala, bom pa naredila vse, da jo zadržim do konca. Seveda že razmišljam o globusu. Ne vem, zakaj ne bi, saj mi trenutno kaže zelo dobro. Moram samo ohraniti zaupanje vase in držati to do konca."

Nasvet Nike Križnar: Nika mora verjeti vase

Lepo je znova stopiti na najvišjo stopničko. Žal nisem slišala himne, bom pa naredila še kaj, da jo bom mogoče do konca sezone. Upam, da občutki za turnejo ostanejo. Da skačem čim bolj sproščeno, saj takrat pridejo najlepši skoki in posledično tudi rezultat. Če bom delala take, kot sem jih v Lahtiju, me čaka lepa turneja. Ne smem pa se obremenjevati s tem, saj me lahko hitro odnese. Ne bom si zastavljala ciljev. Želim uživati in skakati sproščeno.

Nika Križnar

Pred tremi leti je Nika Križnar postala prva Slovenka, ki ji je uspelo osvojiti veliki kristalni globus. Na turnejo Raw Air odhaja na krilih zmage v Lahtiju, ko se je po dveh letih znova zavihtela na najvišjo stopničko, o boju reprezentančne kolegice za zmago v skupni razvrstitvi pa je dejala: "Ne bom segala v njen proces tekmovanj. Ima svoj ritem in ritual, verjamem pa, da bo na naslednjih tekmah tudi nervoza. Na samih tekmah se tudi vidi, da se je malce sama spravila pod pritisk. Bila sem v takem položaju in mi je bilo takrat težko tekmovati zadnje tekme. Nekako sem skušala ohranjati mirno kri, verjela sem in zaupala svojim občutkom. Srčno upam, da jemlje ta strah v pozitivno smer, da je to samo dobro in naj uživa v zadnjih tekmah. Predvsem mora verjeti vase, in verjamem, da ji bo uspelo."

Nika Prevc še vedno zna skočiti za zmago

"V športu se dogajajo vzponi in padci. Nika je sama povedala, da je še sveža in zelo motivirana. Malenkost nihanja v formi je. Kaj vsaka tekma prinese, je na koncu tudi malce odvisno od same dnevne forme, mogoče tudi nekaj od samih razmer. Ni več tako suverena, zna pa še skočiti tudi za zmago, in upam, da ji to letos še uspe kdaj. Da bi rekel, da se je kaj presenetljivega zgodilo v zadnjem obdobju, se ni. To je samo stvar teh mikroobčutkov. Upam, da ji bodo naslednji profili ustrezali in bo rumeno majico obdržala do konca," je o najboljši skakalki letošnje sezone povedal Zoran Zupančič.

Čeprav je prednost Avstrijk v pokalu narodov kar velika (354 točk, op. a.), pa glavni slovenski trener ni izgubil upanja tudi na zmago v tem seštevku, kjer so Slovenke v primerjavi z lansko sezono, ko so bile četrte, naredile velik korak naprej: "Boj za pokal narodov je bila kar pogumna napoved. Vemo, da so Avstrijke kot ekipa res močne. So več kot 30 let starejše od nas. Imajo veliko izkušenj, naša ekipa pa je še zelena. Najstarejša tekmovalka je stara 25 let. Kar smo dosegli letos, je bilo presenečenje. Da smo šli z njimi v boj, je tudi presenečenje. Imeli smo dve tekmi, ki sta nas malce oddaljili od tega boja. Do konca je še sedem tekem, več kot 350 točk pa je veliko. Toda ne mečemo puške v koruzo. Borili se bomo do konca, ne smemo pa se obremenjevati. Ravno to nam lahko prinese dodatno sproščenost."