Dejan Zavec je slavil 32. zmago kariere, toda moral se je res potruditi, saj je bil Bethuel Uushona zelo trdoživ. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Zavec je slavil 32. zmago kariere, toda moral se je res potruditi, saj je bil Bethuel Uushona zelo trdoživ. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Denis Simčič
Denis Simčič je postal evropski prvak po verziji WBO. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Simčič postal evropski prvak

"Dragi moji, vsakomur posebej hvala. To je najlepše darilo za rojstni dan, da sem spet v Mariboru v polni dvorani. Obljubim, da bom poskušal priti nazaj na vrh," je takoj po zmagi gledalcem v dvorani Tabor sporočil Zavec, ki mu septembra v Biloxiju na dvoboju proti Andreju Bertu ni uspelo ubraniti naslova svetovnega prvaka po verziji IBF, zdaj pa pot v vrh išče v združenju WBO.

Malo čistih udarcev, mali lahkih akcij
V pogovoru za TV Slovenija je dodal: "Povedal sem takoj, da gre za nepredvidljivega nasprotnika. Na oko je bilo morda videti enostavno. Točno tako je bilo, kot sem si predstavljal. Zelo malo čistih udarcev in lahko izpeljanih akcij. Nekajkrat sem ga poskušal naivno presenetiti, toda treba je bilo vseh 12 rund boksati s polno koncentracijo. Vedel sem, da bo dvoboj igra psihe in potrpežljivosti."

Uushona s sklanjanjem želel ubežati udarcem
Borba je bila v prvih rundah precej enakovredna. Uushona je vseskozi iskal načine, kako ubežati Zavčevim direktom in krošejem in to mu je lepo uspevalo. Ko je uvidel, da se bo s sklanjanjem pod Ptujčevo levo roko lepo izmikal težkim udarcem, je to s pridom izkoriščal vse do konca. Klub neprestanim opozorilom sodnika, ki mu je tudi dvakrat odvzel točke, je Uushona neprestano lezel pod Zavčevo roko in se sklanjal.

V 11. rundi Namibijec na tleh
V četrti rundi je nekaj levih in desnih krošejev Dejana Zavca le našlo svoj cilj, saj je bil Uushona preveč odprt, tudi zato se je dvakrat nevarno zamajal. A je ostal na nogah in se žilavo upiral naprej. V sedmi in deseti rundi je Namibijec zaradi opozoril ostal brez točke, v enajsti pa celo pristal na tleh. A se je tja bolj kot ne z napačnim postavljanjem nog spravil sam.

Visok ritem do konca
Prav enajsta runda je bila najbolj razburljiva, dvorana Tabor pa na nogah. Ob koncu runde je najboljši slovenski športnik leta 2010 sprožil serijo udarcev v telo. Visoki ritem sta borca prikazala tudi v zadnjih treh minutah, kot da ne bi čutila izčrpanosti. 4000 gledalcev je upalo, da bo Zavec nokavtiral tekmeca, toda na koncu so imeli glavno besedo sodniki. Zavec je 32. zmago kariere s 117:109, 117:109 in 118:110.

Simčič po točkah premagal Fatjona
Sobotni uspeh je le prva stopnica na poti do vnovične osvojitve naslova svetovnega prvaka, ki ga je Zavec septembra izgubil proti Bertu. Za "ogrevanje" je bil Denis Simčič prav tako po točkah boljši od mladega Albanca Fatjona Muratija in je postal evropski prvak po verziji WBO. Vsi trije sodniki so se strinjali, da je boksar iz Goriških brd v 12 rundah prikazal več in so mu prisodili dvakrat 117 in enkrat 116 točk.

Vsi sobotni dvoboji (zmagovalci v odebeljenem tisku):
Sergio Vartanov (Gru)
- Laszlo Komjathi (Mad)
Martin Parlagi (Slk) - Roman Rafael (Slk)
Dominic Bösel (Nem) - Gyorgy Marosi (Mad)
Denis Simčič (Slo) - Fatjon Murati (Alb)
Dejan Zavec (Slo) - Bethuel Uushona (Nam)

Simčič postal evropski prvak