Slovenski odbojkarji so na evropskih prvenstvih trikrat osvojili srebrno medaljo (2015, 2019, 2021). Foto: EPA
Slovenski odbojkarji so na evropskih prvenstvih trikrat osvojili srebrno medaljo (2015, 2019, 2021). Foto: EPA

Na predvečer praznika združitve Bolgarije so Slovenci v polni dvorani v Varni sogostiteljem evropskega prvenstva nekoliko pokvarili praznično razpoloženje. Domači so se dobro upirali in poskušali storiti vse, da bi končali višje kot na četrtem mestu v skupini B, a na koncu doživeli še tretji poraz (3:0).

"Bolgarija se je izkazala za neugodnega tekmeca, pokazala je svojo kakovost, ki smo jo pričakovali že prej na tem EP-ju, a je bila Slovenija boljša. Dobro, da je zdaj že jasno, da se z njimi ne moremo srečati v četrtfinalu, saj še vedno mislim, da so v tej skupini ob Slovencih najmočnejši," je dejal Škorc.

Slovenija je prvič v zgodovini velikih tekmovanj skupinski del končala brez poraza in jo v soboto ob 16.30 v osmini finala čaka dvoboj proti Turčiji, ki je z dvema zmagama (nad Grčijo in Izraelom) in tremi porazi zasedla četrto mesto v skupini D za Francijo, Portugalsko in Romunijo.

Slovenci na krilih Možiča utišali dvorano v Varni

Cretu pohvalil gledalce

"Videli smo dve vrhunski ekipi in tekmo, ki je bila na trenutke podobna finalu velikega tekmovanja. Bolgari so igrali res dobro, prav tako tudi mi. Veseli me, da smo imeli pred izločilnimi boji možnost igrati tako tekmo. Začutili smo lahko pritisk, ki bo na naslednjih srečanjih. Nasproti so nam stali izredno kakovostni posamezniki, igrali smo tudi proti občinstvu. Moram pa pohvaliti gledalce, saj so bili zelo korektni," je povedal slovenski selektor Gheorghe Cretu.

Najboljši posameznik dvoboja je bil Rok Možič z 22 točkami, na drugi strani pa je še točko več v statistiko vpisal bolgarski korektor Cvetan Sokolov. "Ogromno se je igralo na oba korektorja, saj sta bila zelo razpoložena," je pripomnil Škorc, ki je bil tri leta Možičev trener pri Merkurju Maribor.

Slovenski odbojkarji imajo ugoden spored v izločilnih bojih
Škorc analiziral tri akcije s tekme Slovenija − Bolgarija

Možič si želi še boljšo igro

"Odlično smo se počutili na igrišču in uživali, kljub nekaterim težkim trenutkom. Bolgari so na trenutke igrali zelo dobro in s servisi izvajali velik pritisk. Zelo lepo je zmagati pred polno dvorano njihovih navijačev. Ključni za našo zmago so bili dobri servisi in zaključevanje težkih točk, takrat ko so Bolgari dobro servirali. Bili smo tudi potrpežljivi in pametni, da smo napadali po prstih tekmecev," je menil 21-letni Možič, ki od leta 2021 igra za Verono.

"Zadovoljen sem tudi s svojo igro. Še so pomanjkljivosti, mogoče kakšna nezbranost v težkih trenutkih. Gotovo so še malenkosti, a za prvo evropsko prvenstvo v vlogi korektorja ni tako slabo (nasmešek). Želim pa si še boljše igre," je dodal v pogovoru za TV Slovenija.

Pogovor z Rokom Možičem po zmagi nad Bolgarijo

Zadovoljen je bil tudi kapetan Tine Urnaut: "Zelo vesel sem, da smo lahke položaje reševali veliko boljše. V tem segmentu igre se dvigujemo. Takšne tekme, ki jih bodo odločile tesne končnice, lahko pričakujemo tudi v izločilnih bojih."

Škorc je kljub temu opozoril na nekaj nezbranosti v tretjem nizu, ko so Slovenci po vodstvu s 17:14 dopustili "vstajenje" Bolgarov, ki so nato celo povedli za dve točki (18:20 in 19:21). "Ena napaka te lahko stane zmage, na lahek način smo izgubili določene točke. Koncentracija mora biti skozi vso tekmo. Takšnih tekmecev ne smeš več spuščati nazaj v igro, od zdaj naprej ne bo več popravnih izpitov."

Razburljiva končnica tekme Slovenija − Bolgarija
Vrhunci tekme Slovenija − Bolgarija