Rok Možič je bil prvo ime tekme, na kateri so Bolgari pokazali najboljšo igro na tem prvenstvu. Sogostitelji EP-ja so predtem izgubili še proti Špancem in Hrvatom (obakrat s 3:1), premagali pa so Fince in Ukrajince (obakrat s 3:1). Foto: EPA
Rok Možič je bil prvo ime tekme, na kateri so Bolgari pokazali najboljšo igro na tem prvenstvu. Sogostitelji EP-ja so predtem izgubili še proti Špancem in Hrvatom (obakrat s 3:1), premagali pa so Fince in Ukrajince (obakrat s 3:1). Foto: EPA

Nizi so se končali z 31:29, 25:22 in 32:30. Najučinkovitejši v slovenski vrsti je bil Rok Možič, ki je zbral 22 točk, od tega 10 v prvem nizu.

V prvem nizu je bil izid kar dvajsetkrat izenačen. Bolgari, ki jih je spodbujalo približno 5000 navijačev, so zadnjič vodili pri izidu 21:22, nato pa so bili vseskozi v ospredju Slovenci, a jim dolgo ni uspelo izkoristiti zaključne žoge, vse do sedmega poskusa. Minimalno vodstvo je vzdrževal razpoloženi Možič. Na začetku tekme so "gosti" zaostajali z 1:5, prvič pa povedli pri 8:7.

V drugem nizu so domači vodili s 6:8, nato so branilci srebra s prejšnjega prvenstva na Poljskem preobrnili izid za vodstvo z 10:9. V nadaljevanju so imeli štirikrat dve točki prednosti, na +3 so prvič ušli pri 19:16. Najvišja razlika je bila po zaslugi Možičevih servisov in točk Klemna Čebulja +4, nazadnje pri 23:19.

Slovenci na krilih Možiča utišali dvorano v Varni

Končnica tretjega niza, v katerem so si Slovenci priigrali največ tri točke naskoka (nazadnje pri 17:14), je bila podobna tisti v prvem. Bližje zmagi so bili Bolgari, ki so imeli prvo zaključno žogo pri 23:24. Slovenija je nato še nekajkrat našla odgovor na bolgarske poskuse za znižanje na 2:1 v nizih in na koncu izkoristila svojo prvo zaključno žogo za veliko zmago.

Z odličnim servisom jo je priboril Tine Urnaut, tekmo pa je sklenil Čebulj. Bolgari so bili najbližje uspehu pri izidu 27:28, a je njihov protinapad prek najboljšega igralca, korektorja Cvetana Sokolova (23 točk, 12 v prvem nizu), z blokom ustavil Alen Pajenk.

Selektor Gheorghe Cretu bi lahko spočil nekatere igralce, vendar je bilo tudi nekaj dejavnikov, ki so govorili nasprotno. V boju za olimpijske igre je lahko vsaka zmaga pomembna, prav tako pa bi lahko Slovenci na Bolgare znova naleteli v četrtfinalu. Če bi ti imeli odličen dan, so lahko nevarni vsem reprezentancam. To so dokazali že v Ligi narodov, ko so Slovence gladko premagali. Zato je Cretu že na začetku tekme v igro poslal vse najboljše.

Razburljiva končnica tretjega niza tekme Slovenija − Bolgarija

Slovenija bo tekmo osmine finala odigrala v soboto ob 16.30, ko se bo pomerila s Turčijo, ki si je četrto mesto v skupini D zagotovila z današnjo zmago s 3:0 nad Izraelom. Njen selektor je Alberto Giuliani, ki je med letoma 2019 in 2021 vodil Slovence.

Bolgari, ki so v skupini B zasedli četrto mesto, se bodo udarili s favoriziranimi Francozi.

Morebitni četrtfinale bo na sporedu v ponedeljek, sledi pa selitev v Rim, ki bo polfinale gostil naslednji četrtek. Dva dni pozneje bosta na sporedu še obe tekmi za žlahtnost medalj.

Slovenci so najslabšo igro na prvenstvu do zdaj pokazali na začetku prve tekme proti Ukrajini, ko so izgubili prvi niz, nato pa suvereno dobili naslednjih 15. Pri tem so stopnjevali igro, proti Ukrajini in Finski so v povprečju nize dobili s štirimi točkami razlike, proti Španiji in Hrvaški pa že z devetimi.

Vrhunci tekme Slovenija − Bolgarija

EP v odbojki, skupina B, Varna

SLOVENIJA − BOLGARIJA
3:0 (29, 22, 30)

5200 gledalcev

Slovenija: Pajenk 7 (2 bloka), Planinšič, Kozamernik 4 (1 blok), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Z. Štern, Ropret 1, Urnaut 14 (2 asa), Čebulj 12, Možič 22 (3 asi), Mujanović 1.

Bolgarija: Bratojev, Kolev 6, Atanasov 12 (3 asi, 2 bloka), Gocev, Asparuhov, Seganov 1 (1 blok), Grozdanov 3, Salparov, Penčev, Sokolov 23 (2 asa, 3 bloki), Karjagin, Dobrev, Nikolov 13 (1 blok), Petkov 1 as.

Pogovor z Rokom Možičem po zmagi nad Bolgarijo

ŠPANIJA − UKRAJINA
0:3 (-21, -21, -19)

Lestvica

SLOVENIJA                5  5 0 15 točk
HRVAŠKA                  5  3 2  8     
UKRAJINA                 5  2 3  6     
BOLGARIJA                5  2 3  6     
ŠPANIJA                  5  2 3  6     
FINSKA                   5  1 4  4     

Osmina finala (Varna/Bari)

Sobota ob 16.30:
SLOVENIJA − TURČIJA (5) (Varna) (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)
PORTUGALSKA − UKRAJINA (6)

Petek:
FRANCIJA − BOLGARIJA (7)
HRVAŠKA − ROMUNIJA (8)

Sobota/nedelja:
ITALIJA − SEVERNA MAKEDONIJA (1)
NIZOZEMSKA − NEMČIJA (2)
POLJSKA − BELGIJA (3)
SRBIJA − ČEŠKA (4)

Škorc analiziral tri akcije s tekme Slovenija − Bolgarija