Slovenija proti Ukrajini v prvem nizu še ni bila prava, potem pa je že pokazala precej boljšo igro in zmagala s 3:1. Foto: EPA
Slovenija proti Ukrajini v prvem nizu še ni bila prava, potem pa je že pokazala precej boljšo igro in zmagala s 3:1. Foto: EPA
Žiga Štern (desno):
Žiga Štern (desno): "Led smo prebili. To nas veseli, a se obenem zavedamo, da premoremo še kar nekaj rezerv." Foto: OZS

Po zmagi nad Ukrajino s 3:1 so slovenski odbojkarji prost četrtek izkoristili za trening in pripravo na dve tekmi v dveh dneh. "Dan smo izkoristili za telesno in mentalno pripravo na naslednje tekme. Zavedamo se, da nas v nadaljevanju tekmovanja čakajo še težji preizkusi, kot je bil proti Ukrajini. Led smo prebili. To nas veseli, a se obenem zavedamo, da premoremo še kar nekaj rezerv. Tudi na lažjih treningih skušamo piliti te tehnične zadeve," je dejal sprejemalec Žiga Štern.

Finci so za uvod EP-ja s 3:0 ugnali Hrvate, danes pa so z Bolgari izgubili z 1:3. Petkova tekma bo zanje že tretja v treh dneh.

Korektor Nik Mujanović je proti Ukrajini v četrtem nizu dobil priložnost in jo dobro izkoristil. Dosegel je tri točke. Foto: OZS
Korektor Nik Mujanović je proti Ukrajini v četrtem nizu dobil priložnost in jo dobro izkoristil. Dosegel je tri točke. Foto: OZS

Finci lačni dokazovanja
"Finci imajo mlado reprezentanco, lačno dokazovanja. Zagotovo bo skušala narediti vse, da nam kar najbolj oteži delo. Mi moramo na drugi strani v tekmo vstopiti samozavestno in že na začetku prevzeti pobudo. Če temu dodamo še osredotočenost na igro, se nimamo česa bati!" razmišlja Štern.

"Finci agresivni, obenem pa so izredno dobri v obrambi. Lahko smo že videli, da zanje nobena žoga ni izgubljena. V vsakem trenutku skušajo odigrati po najboljših zmožnostih," pa je naslednje tekmece opisal selektor Gheorghe Cretu in pristavil:

"Naš način igranja odbojke se zagotovo povsem razlikuje od finskega. A tudi tokrat bomo morali biti osredotočeni nase, na svojo igro in detajle. Vse to bo v petek delalo razliko."

Prenos tekme Slovenija – Finska bo na TV SLO 2.

Leta 2007 blizu medalji
Finci letos dvajsetič nastopajo na prvenstvu stare celine. Obenem so, tako kot Slovenija, del evropske smetane devetič zaporedoma. Najboljšo uvrstitev so dosegli leta 2007, ko so bili v Rusiji četrti.

Zadnji medsebojni dvoboj Slovencev in Fincev sega v leto 2019. Sredi septembra so bili v skupinskem delu evropskega prvenstva v Ljubljani boljši gostitelji. Z 21 točkami je bil takrat v slovenski vrsti najboljši Tine Urnaut, 15 jih je dodal Žiga Štern, 13 pa Jan Kozamernik.

Kako se v pantomimi znajdeta Vinčić in Urnaut?

Kako naprej?
Po dvobojih s Finsko in Španijo slovenske odbojkarje čaka nov dan premora, v začetku prihodnjega tedna pa nato zadnji tekmi v skupini B proti Hrvaški in gostiteljici Bolgariji. Obe se bosta začeli ob 19.30 po slovenskem času.

Napredovanje iz skupinskega dela si bodo zagotovile najboljše štiri ekipe, ki se bodo v osmini finala križale s skupino D. V njej v Tel Avivu moči merijo Francija, Grčija, Izrael, Portugalska, Romunija in Turčija.

Tekme osmine finala (8. ali 9. september), ki bodo prva stopnica končnice, in četrtfinala (11. september) bo za slovensko skupino prav tako gostila Varna, medtem ko bodo preostali odločilni boji za najvišja mesta od 14. do 16. septembra v Rimu.

Slovenski odbojkarji pred tekmo s Finsko največ trenirali sprejem servisa

EP v odbojki, skupina B:
UKRAJINA – HRVAŠKA 2:3 (17, -22, 20, -15, -13)

FINSKA – BOLGARIJA 1:3 (-26, -25, 15, -16)

Petek ob 16.30:
FINSKA – SLOVENIJA (prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju)

Ob 19.30:
HRVAŠKA – ŠPANIJA

ŠPANIJA                  1  1 0  3
SLOVENIJA                1  1 0  3
FINSKA                   2  1 1  3
BOLGARIJA                2  1 1  3
HRVAŠKA                  2  1 1  2
UKRAJINA                 2  0 2  1