EP v odbojki: Najvišjega slovenskega odbojkarja prerasla le cipresa

Novinarja Vala 202 Anja Hlača Ferjančič in Boštjan Reberšak v pogovoru 2:2 gostila Roka Možiča in Saša Štalekarja. 214 centimetrov visoki bloker težko najde primerno posteljo za spanje, na vsakoletnih družinskih slikah ob začetku šolskega leta pa ga je prerasla le cipresa. Rok Možič si je sobo delil že s skoraj celotno reprezentanco, v zadnjem obdobju pa je vesel, da je našel idealnega sostanovalca.

"Mislim, da imava eno skupno točko, da rada spiva. Res je, poleg tega je bil Sašo drugi najmlajši, ko sem se priključil reprezentanci. Jaz sem si delil sobo že skoraj z vsemi, ker te kot najmlajšega vedno nekam dajo. Zdaj pa sva že utečena sostanovalca."

Sašo Štalekar še čaka na pravo priložnost v Varni, medtem ko je Rok Možič zasidran v udarni postavi Slovenije. Foto: Val 202
Sašo Štalekar še čaka na pravo priložnost v Varni, medtem ko je Rok Možič zasidran v udarni postavi Slovenije. Foto: Val 202

Kdor čaka, dočaka ...

Slovenija ima dve zmagi, na obeh tekmah je selektor George Cretu večinoma igral z udarno postavo. Še ni prišel čas za menjave?

"Ni lahko delo za trenerja. Lahko rečemo, da smo dovolj kakovostni, a se lahko stvari hitro zalomijo in tega si ne želimo. V igro je vstopil tudi Nik Mujanovič in me zamenjal ob koncu drugega niza. Vesel sem, da trener zaupa tudi njemu. Vsi nasprotniki so kakovostni in težko je kasneje vračati v igro igralce in ne želimo si spodrsljajev, ker vsaka tekma šteje za olimpijske igre in točke za svetovno lestvico," razlaga Možič.

"Kdor čaka, dočaka. Vem, kaj je moja naloga, trener nam zaupa in prišli bodo tudi pravi trenutki, ko bomo dobili priložnost. Med vsakim nizom nam reče, ogrej se za naslednjo točko, a potem vedno pride kakšen zaplet, mine nekaj točk in smo spet hladni," pove rezervist Štalekar.

Sorodna novica Kozamernik: Dobro smo se odzvali na pritisk Fincev, nismo izgubili glave

Rezervisti pomemben tekmec na treningih

Rok Možič poudarja, da so še kako pomemben del reprezentance tudi vsi, ki v ozadju čakajo na svojo priložnost. "Res so dragoceni igralci, ki vrsto let čakajo na svojo priložnost in se ne pritožujejo. Vem, da si ravno tako utrujen, ko stojiš za klopjo in se ogrevaš. Tako da zares pohvale vsem, ne nazadnje so naš pomemben tekmec na treningih."

"Ravno na ta račun se šalimo na treningih. Da smo jih mi pripravili na te izzive," je dodal Sašo Štalekar, ki je dodal še, koga v slovenski reprezentanci je najtežje zaustaviti v bloku: "Zanesljivo Tineta Urnauta. Igra umazano igro. Preigrava, potiska žogo, zna udariti kratko, diagonalo, dolgo, po prstih. Vse zna, zanesljivo ga je najtežje zaustaviti."

S kapetanom vse do Los Angelesa 2028?

Med drugim v celotnem pogovoru izveste, da je za zvočnik zadolžen najmlajši Nik Mujanovič, za glasbo pa Alen Pajenk, pa tudi kakšna glasba se vrti na treningih in v garderobi. Izluščila sta igralce, ki bi utegnili igrati za Slovenijo na olimpijskih igrah v Los Angelesu, in poudarila, da bi si v kakršni koli vlogi ob sebi tudi takrat želela kapetana Tineta Urnauta.

Sorodna novica Gladka zmaga Slovencev za vrh skupine B

"Tine ima izjemno mentalno pripravo in tega se ne moreš priučiti. Ta ekipa je zgrajena na razmišljanju Tineta Urnauta," je mnenje 27-letnega Korošca, ki igra za Berlin.

"Sam sem se priključil kot zares mlad in Tine res deluje kot neke vrste psiholog. Zares se znajde v težkih položajih, zares veliko pomaga, da ekipa ostane skupaj v težkih trenutkih," pa kapetanov pomen opiše 21-letni Mariborčan, zvezdnik Verone.

Kje je prihodnost mladih slovenskih igralcev? Kako sodelujejo nekdanji in prihodnji igralci in trenerji iz drugih reprezentanc? V zaključku pogovora pa še spomin na prvi šolski dan cimrov in tokratnih sogovornikov podkasta 202 Šport, Vala 202.

Vrhunci tekme Slovenija - Finska