Josip Iličić prvič v karieri ni izpustil niti enega treninga na pripravah. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Josip Iličić prvič v karieri ni izpustil niti enega treninga na pripravah. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Kot je povedal na novinarski konferenci pred tekmo, se skupaj s soigralci in celotnim štabom zavedajo pomembnosti tekme, tako da verjame, da se bodo temu primerno tudi odzvali na nogometni zelenici.

Sorodna novica Kek: O Hrvatih sploh ne bom govoril, ker so Slovaki tako velik izziv

Pri tem je opozoril, da so mogoče preveč lahkotno vzeli tekmo proti Cipru ter da so mogoče tudi fizično padli. "To pa se pozna na takšnih tekmah. Lahkih tekem in tekmecev ni, in upam, da se takšne predstave kot na Cipru ne bodo več ponovile." Dodal je: "Ni se težava motivirati proti dobrim ekipam, težje je pokazati motivacijo proti slabšim na papirju, ampak konec koncev vsaka tekma je kvalifikacijska, upam, da se to ne bo več ponavljalo."

Iličić prvič v karieri ni izpustil niti enega treninga na pripravah. "Počutim se odlično. Toda na igrišču je vse drugače, lahko se počutiš, kakor želiš, ampak če na igrišču nisi pravi, ti to ne pomaga. Prva stvar, ki jo moramo narediti, je, da moramo pri sebi razčistiti v glavi, koliko si želimo te zmage, tu se vse začne." Nadaljeval je: "Če se ne moremo 'napaliti' na takih tekmah, ne vem, na katerih se potem lahko. Prihaja dobra reprezentanca, ki je igrala tudi na evropskem prvenstvu. Tekme so prave, kvalifikacijske, tako se moramo obnašati in to pokazati na igrišču."

Sorodna novica Stojanović upal na soočenje z Ronaldom, a zmaga pomeni še več

Na vprašanje, kako gleda na to, da je napadalska vrsta okrepljena, je odgovoril: "Vsak igralec v reprezentanci, ki lahko nekaj doda, je dobrodošel. To je odločitev selektorja, on najbolje ve, kdo je v tem trenutku najbolje pripravljen, kdo lahko največ da za to ekipo. Smo kolektiv, na igrišču smo, da dosežemo rezultat, da si pomagamo, ampak na koncu ni vedno samo napadalec, ki bo zabijal gole. Pomembni so vsi, od vratarja do rezervnih do vseh, ki smo skupaj, da bi dosegli uspeh."

Iličić zadovoljen, ker je ostal v Atalanti
Iličić je na novinarski konferenci tudi spregovoril o svojem klubskem statusu. Povedal je, da je tega rešil že kar pred nekaj časa in da je zadovoljen, da ostaja v Atalanti. "V nogometu se dogajajo določene stvari, ni se izšlo, kot sem si zamislil, ampak srečen sem, da sem ostal (v Atalanti, op. a.)."

Slovenija bo proti Slovakom drugačna

Kek o postavi: Nekaj drugih imen bo
Selektor Matjaž Kek je povedal, da "ni kaj za filozofirati več, tudi računati ni treba", pomembna je osredotočenost na prvega tekmeca, Slovaško. "Izhodišče pa je za vse enako, tisti, ki se bo bolje prilagodil, ki bo konkretnejši v realizaciji in zamisli, ta bo prišel do točk. Razmišljamo o točkah, ki jih potrebujemo. V zadnjem tekmovalnem terminu smo imeli dobre in slabe strani. Poudarjam že nekaj časa, da je potrebna kontinuiteta pri zbiranju točk, če želiš na veliko tekmovanje.

Dodal je, da ga veseli, da je vseh 25 igralcev zdravih in da kandidirajo za jutrišnjo tekmo, razen kaznovanega Jasmina Kurtića. "Vsakega se mora nadomestiti. Dovolj igralcev je vpoklicanih, da bodo lahko nadomestili Jasmina. Pripravili bomo nekaj drugega, ampak pomembno je, da bomo na sredini dovolj agresivni, da bomo poskušali dobivati dvoboje ena na ena in druge žoge."

Ali razmišlja o korenitejših spremembah v primerjavi z marčevskim ciklom, pa je odgovoril: "Mislim, da bo bolj pestro, da bo nekaj drugih imen. Pozitivno je to, da je pri vsakem posamezniku velika želja, da zaigra. Upam, da bomo to na pravilen način to izkoristili."

Edini trening v polni zasedbi
Slovenija je danes opravila edini trening v polni zasedbi, potem ko sta se šele v ponedeljek zvečer priključila Jan Oblak in Miha Zajc. Kek je dodatno vpoklical tudi vezista Venezie, Domna Črnigoja.

"Veliko bolj kot trening je zdaj pomembna psihična priprava, glava, optimizem, neskončna želja po uspehu. To lahko marsikaj nadomesti," je ob pomanjkanju pripravljalnih dni poudaril Kek.

Dodal pa je, da se zavedajo pomembnosti tekme in da je treba dati od sebe vse in še malo več, šele potem lahko računajo na uspeh. "O tekmecih vemo dovolj, njihovi igralci so ta pravi, toda tudi mi imamo prave igralce. Pričakujem kakovostno tekmo in kakovostno Slovenijo. Pozitivno je to, da ima vsak veliko željo za igranje. Je pa jutrišnji izziv ogromen. Slovaška je vredna vsega spoštovanja, toda na prvem mestu v razmišljanju je Slovenija."

Slovaki proti Slovencem brez Kuciaka

Slovaška nogometna reprezentanca bo v nekoliko drugačni postavi igrala proti Sloveniji. Slovaški selektor Dušan Tarkovič je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je doma ostal vratar Dušan Kuciak zaradi pozitivnega testa na covid-19.

"Na voljo imamo zdaj dva vratarja, oba sta odlično pripravljena," je dodal Tarkovič, ki je o Sloveniji povedal, da so analizirali njeno igro, tako kot so Slovenci njihovo. "Vsak trener gre na tekmo z neko taktiko, nedvomno bo to storil tudi kolega. Imamo pripravljeno strategijo in želimo biti uspešni."

Slovensko vrsto po sredni tekmi s Slovaško v soboto v Stožicah čaka še obračun z Malto, 7. septembra pa še gostovanje pri Hrvaški v Splitu.

Slovenija ima po treh tekmah tri točke, tri manj od vodilnih Hrvaške in Rusije ter dve manj od Slovaške.

Posnetek celotne novinarske konference si lahko ogledate v spodnjem videu.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022

SKUPINA H

Sreda ob 20.45:
SLOVENIJA – SLOVAŠKA
MALTA – CIPER
RUSIJA – HRVAŠKA

Sobota ob 15.00:
CIPER – RUSIJA
Ob 18.00: SLOVENIJA – MALTA
Ob 20.45: SLOVAŠKA – HRVAŠKA

Torek ob 20.45:
HRVAŠKA – SLOVENIJA (Split)
SLOVAŠKA – CIPER
RUSIJA – MALTA

Lestvica:                           
HRVAŠKA          3  2 0 1 4:1 6 točk
RUSIJA           3  2 0 1 6:4 6     
SLOVAŠKA         3  1 2 0 4:3 5     
CIPER            3  1 1 1 1:1 4     
SLOVENIJA        3  1 0 2 2:3 3     
MALTA            3  0 1 2 3:8 1     
Seznam Matjaža Keka

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Salernitana), Igor Vekić (Bravo)

Branilci: Jure Balkovec (Karagümrük), Miha Blažič (Ferencvaros), Jon Gorenc Stanković (Sturm Gradec), Mario Jurčević (Osijek), Miha Mevlja (Alanyaspor), Nejc Skubic (Konyaspor), Petar Stojanović (Empoli), Aljaž Struna (Montreal)

Vezisti: Jaka Bijol (CSKA Moskva), Adam Gnezda Čerin (Rijeka), Domen Črnigoj (Venezia), Jasmin Kurtić (PAOK), Sandi Lovrić (Lugano), Žan Rogelj (Tirol), Leo Štulac (Empoli), Miha Zajc (Fenerbahče)

Napadalci: Damjan Bohar (Osijek), Josip Iličić (Atalanta), Jan Mlakar (Hajduk), Benjamin Šeško (Salzburg), Andraž Šporar (Middlesbrough), Luka Zahović (Pogon Szczecin)