Enner Valencia je udarno začel v Katarju. Kapetan je strelec zadnjih petih golov Ekvadorja na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Enner Valencia je udarno začel v Katarju. Kapetan je strelec zadnjih petih golov Ekvadorja na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

Četrtič na zadnjih petih svetovnih prvenstvih je na uvodni tekmi turnirja nogometaš dosegel dva zadetka. Leta 2006 Nemec Miroslav Klose, leta 2014 Brazilec Neymar, pred štirimi leti pa Rus Denis Čerišev. Vsi so zadeli za gostitelje SP-ja, Valencia, ki je ponovil njihov dosežek, pa je zatresel mrežo domače reprezentance.

"Tolikokrat sem sanjal o zmagi na tej uvodni tekmi. Sanjal sem, da zadenem in pomagam reprezentanci do treh točk. Hitro nam je uspelo doseči zadetke, ki so nam pomagali prevzeti nadzor nad igro. Verjamem, da lahko še naprej igramo zelo dobro in gremo na prvenstvu zelo daleč," je povedal Valencia, ki ga v domovini, kjer ima zvezdniški status, kličejo Superman. Ekvadorski junak je s 37 goli reprezentančni rekorder.

Valencia bo zagotovo igral proti Nizozemski

Sorodna novica Valencia z dvojčkom prekinil tradicijo uspešnih začetkov gostiteljev mundiala

Južnoameriška izbrana vrsta četrtič igra na svetovnem prvenstvu. Na 11. tekmi je petič zmagala, skupaj pa je dala 12 golov. Pet jih je prispeval Valencia, ki je bil strelec vseh treh golov Ekvadorja, ko je ta zadnjič igral na mundialu pred osmimi leti. Vrsta Gustava Alfara verjame, da lahko popravi najboljšo uvrstitev. Do zdaj je enkrat napredovala. Uspelo ji je v Nemčiji leta 2006, ko je izpadla v osmini finala.

Prvič v dolgi zgodovini svetovnih prvenstev je bil uvodni gol dosežen z bele točke. Valencia jo je uspešno izvedel v 16. minuti, potem ko je nad njim prekršek napravil vratar Sad Al Šib. Čuvaj domače mreže je po nespretnem posredovanju žogo pobral iz mreže že v tretji minuti, kar bi bil najhitrejši zadetek na svetovnih prvenstvih do zdaj, toda po ogledu videoposnetka je bil zadetek Valencie razveljavljen, saj je bil Michael Estrada v prepovedanem položaju.

Statistika Ennerja Valencie. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Foto: Sofascore
Statistika Ennerja Valencie. Grafiko zagotavlja sofascore.com Foto: Sofascore

"Mislim, da je bil zadetek veljaven. Morda mora Estrada nekaj narediti glede svojih nohtov na nogah, saj je bilo res tesno," se je pošalil ekvadorski selektor Alfaro. Njegovi izbranci so vseeno kmalu kronali premoč, v 31. minuti pa je vodstvo z glavo povišal Valencia. Odličnega napadalca je v 77. minuti zamenjal, saj je že predtem dobil udarec v koleno. Vseeno je nadaljeval, Alfaro pa je pomiril navijače Ekvadorja, da bo kapetan zagotovo zaigral v petek proti Nizozemski.

Kapetan Ekvadorja letos odličen tudi v turškem prvenstvu

"V Ekvadorju so nekoč dvomili o njem, zdaj pa lahko vidimo, kaj nam pomeni in daje ekipi," je dodal selektor. Valencia je v Katar prenesel vrhunsko formo iz turškega prvenstva. Blesti v dresu Fenerbahčeja, pri katerem si slačilnico deli s slovenskim reprezentantom Miho Zajcem. 33-letni napadalec, ki je v Evropi do zdaj največji pečat pustil pri West Hamu, je s 13 goli z naskokom prvi strelec lige, po 13. krogih pa carigrajski velikan tudi vodi.

Vrhunci tekme Katar - Ekvador

"To je bila velika zmaga. Kot po navadi na prvi tekmi prvenstva čutiš veliko pritiska in napetosti. Zavedali smo se, pod kakšnim pritiskom bomo. Smo najmlajša ekipa na turnirju. Najpomembnejše je, da smo zmagali. Igrali smo, kot smo želeli, nisem pa popolnoma zadovoljen. Vseeno ostajam miren, saj smo naredili, kar smo morali. Če želimo igrati v izločilnih bojih, moramo vendarle določene stvari izboljšati," je še povedal Alfaro.

Na drugi strani Katar ni izpolnil velikih pričakovanj, ki so jih imeli domača javnost in prireditelji tekmovanja. V prvem polčasu je bil za razred slabši tekmec. Varovanci Felixa Sancheza so bili vidno nervozni, naredili so veliko napak in šele v sodnikovem dodatku prvič prišli v nasprotnikov kazenski prostor. Ko je zaradi pragmatičnega pristopa Ekvadorja v drugem polčasu ritem padel, so bili domači nogometaši enakovrednejši, vseeno pa niso ogrozili zanesljive južnoameriške zmage.

Sanchez: Moramo biti bolj organizirani in učinkovitejši

Enner Valencia pokvaril Katarcem odprtje SP-ja

"Nismo pokazali svoje najboljše igre. Mogoče nismo bili kos odgovornosti in pritisku. Kot kaže, so nas živci premagali," je dejal Katalonec na katarski klopi. S svojimi izbranci je opravil dolge priprave na prvenstvo, ki so trajale kar pol leta, bil poleti z njimi tudi v Evropi, toda na prvi tekmi niso bili kos nalogi. Razočarali so domače navijače. Kar nekaj jih je že med polčasom zapustilo stadion Al Bajt.

"Ni izgovorov za tako predstavo. Veliko je prostora za napredek. Zdaj moramo pozabiti to tekmo in igrati bolje. Skušali smo igrati na določen način, toda nasprotnik je imel svojo idejo. Želeli smo napadati, toda Ekvador je imel svoja orožja. Če želimo biti konkurenčni, se bomo morali bolje braniti in biti bolj organizirani. Ko imamo žogo, moramo biti učinkovitejši," je nadaljeval Sanchez.

Leta 2010 je Južna Afrika gostila prvenstvo in obstala v skupinskem delu. Glede na uvodno predstavo bo težko napredoval tudi Katar. Azijske prvake po porazu z Ekvadorjem čaka še Senegal, aktualni prvak Afrike, in favorit skupine Nizozemska, sicer že trikrat svetovni podprvak.