Xavi, legendarni kapetan Barcelone, je končal igralsko kariero v Katarju, kjer je sočasno že postal tudi trener Al Sadda. Foto: Reuters
Xavi, legendarni kapetan Barcelone, je končal igralsko kariero v Katarju, kjer je sočasno že postal tudi trener Al Sadda. Foto: Reuters

Al Sadd je uradno objavil izjavo o razhodu z zdaj 41-letnim Kataloncem, ki je pri volkovih odigral zadnje štiri sezone kariere, zadnji dve leti in pol pa ga je tudi vodil kot glavni trener.

"Uprava Al Sadda je privolila v Xavijevo selitev v Barcelono po plačilu odkupne klavzule, določene v pogodbi. Dogovorili smo se tudi za prihodnje sodelovanje z Barcelono," je objavil katarski klub in s tem potrdil, da je uradna umestitev Xavija na mesto trenerja le še vprašanje ur.

Pet milijonov odškodnine

V Kataloniji so bili lokalni mediji že zjutraj prepričani, da se bo podpis trenerske pogodbe z legendo blaugrane izvedel še v petek. Po poročanju poznavalcev naj bi odkupna klavzula sicer znašala le 5 milijonov evrov.

Po odpustitvi Ronalda Koemana je bila želja navijačev in vodstva Barcelone enotna – vrnitev Xavija v klubu, za katerega je odigral kar 767 tekem in bil nosilec zlatega obdobja, ko je Barca osvajala lovorike kot za stavo. Predsednik Joan Laporta je nemudoma začel pogovore s Xavijem, a zapletalo se je s katarskim klubom, zaradi česar so pogajanja potekala dlje od pričakovanj.

Kot trener je z Al Saddom lani postal državni prvak, pred mesecem dni pa ubranil emirjev pokal, skupaj pa z različnimi pokali nabral sedem lovorik.

V La Ligi šele na sredini lestvice

Po 12. krogih španskega nogometnega prvenstva Barcelona s tekmo manj zaseda šele 9. mesto, pri čemer za 9 točk zaostaja za vodilnim Real Sociedadom. V Ligi prvakov je v skupini E po štirih krogih druga s 6 točkami, pri čemer pa je izgubila prvi tekmi pri Benfici in z Bayernom, dvakrat pa premagala Dinamo Kijev.