Barcelona in Real Madrid sta se pomerila v pripravljalnem obdobju v ZDA, kjer so Katalonci slavili s 3:0. Foto: EPA
Barcelona in Real Madrid sta se pomerila v pripravljalnem obdobju v ZDA, kjer so Katalonci slavili s 3:0. Foto: EPA

Zasedba Xavija Hernandeza iz katalonske prestolnice želi postati prva ekipa, ki bi v zadnjih petih sezonah ubranila naslov. Nazadnje je to uspelo prav Barceloni v sezonah 2017/18 in 2018/19. Potem je bil prvak Real Madrid, nato Atletico Madrid in spet Real Madrid. Barcelona, ki je lani slavila z desetimi točkami naskoka pred Realom, je zadržala dobitnika nagrade zamora za najboljšega vratarja Marc-Andreja ter Stegna in tako imenovanega Pichichija – najboljšega strelca prvenstva – Roberta Lewandowskega, izgubila pa je napadalca Ousmana Dembeleja, ki je odšel v Pariz, veterana Sergia Busquetsa in Jordija Albo, ki sta šla za Lionelom Messijem v Miami, ter Francka Kessieja (Savdska Arabija).

K Barci so za zdaj prišli izkušeni Ilkay Gündogan, ki je po zgodovinski sezoni zapustil Manchester City, ter Inigo Martinez (Atletico Bilbao) in Oriol Romeu (Girona). Katalonski velikan je dejaven na tržnici, tako da Xavi do konca prestopnega roka 1. septembra pričakuje še kakšno okrepitev. Njegova zasedba bo nekaj prihodnjih sezon igrala na olimpijskem stadionu Lluis Companys na Montjuicu, saj bo največji evropski stadion Camp Nou deležen temeljite obnove, ki naj bi bila končana v sezoni 2025/26.

Bellingham najbolj zveneča okrepitev Reala

Jan Oblak vstopa v deseto sezono pri Atleticu. Foto: Reuters
Jan Oblak vstopa v deseto sezono pri Atleticu. Foto: Reuters

Največji tekmec Barcelone, 14-kratni evropski prvak Real Madrid, ki je v prejšnji sezoni osvojil zgolj pokalno lovoriko, kar je veliko premalo za apetite njihovih navijačev, je bil zelo dejaven na poletni tržnici. Prestolnico je zapustil prvi zvezdnik Karim Benzema, ki je šel v Savdsko Arabijo, prišli pa so nadarjeni Jude Bellingham, ki je bil v prejšnji sezoni izbran za najboljšega igralca nemške lige, mladi turški reprezentant Arda Güler ter domači okrepitvi Fran Garcia, ki bo okrepil levo stran obrambe, in Joselu, ki je bil v dresu Espanyola najboljši domači strelec v La ligi. Boleč udarec so Madridčani doživeli dan pred začetkom prvenstva, saj se je na treningu huje poškodoval vratar Thibaut Courtois, ki bo zaradi strgane križne vezi levega kolena izpustil večji del sezone.

Okrepljena obramba Atletica

Atletico Madrid Diega Simeoneja in Jana Oblaka je odlično končal preteklo sezono – v drugem delu prvenstva je osvojil največ točk med vsemi klubi v ligi, samozavestno in z visokimi ambicijami pa se podaja tudi v 2023/24. Rojiblancos so okrepili obrambo z Javijem Galanom, Caglarjem Söyüncüjem, Santiagom Mourinom in Cesarjem Azpilicueto, po poškodbi pa se bo v ekipo vrnil Reinildo.

Real Sociedad in Sevilla bosta tudi igrala v Ligi prvakov

Za četrto mesto oziroma zadnje mesto, ki še vodi v Ligo prvakov, naj bi se podobno kot v zadnjih sezonah borila Real Sociedad in Sevilla, ki bo po sedmem naslovu v Evropski ligi nastopala v elitni Ligi prvakov, visoke načrte pa imajo znova pri Betisu, Villarrealu in Osasuni. Za dva kluba bo nova sezona La Lige, ki se bo po izteku pogodbe z banko Santander naslednjih pet let uradno imenovala La Liga EA Sports (vrednost pogodbe naj bi bila okoli 40 milijonov evrov na sezono), še posebej slovesna. Celta in Rayo Vallecano bosta praznovala 100. obletnico obstoja, Celta avgusta, Rayo pa maja.

Novi prvoligaši so Granada, Las Palmas in Alaves, ki so hkrati na stavnicah tudi glavni kandidati za vrnitev v drugo ligo. Uvodna tekma nove sezone bo v petek med Almerio in Rayo Vallecanom. Real Madrid bo v soboto ob 21.30 gostoval pri Athletic Bilbau, Barcelono v nedeljo zvečer čaka Getafe v gosteh, prvi krog pa bosta v ponedeljek sklenila Atletico Madrid in Granada.


1. krog, petek ob 19.30:
ALMERIA – RAYO VALLECANO

Ob 21.30:
SEVILLA – VALENCIA

Sobota ob 17.30:
CELTA VIGO – OSASUNA

Ob 19.30:
LAS PALMAS – MALLORCA

Ob 21.30:
ATHLETIC BILBAO – REAL MADRID

Nedelja ob 17.30:
REAL SOCIEDAD – GIRONA

Ob 19.30:
VILLARREAL – BETIS

Ob 21.30:
GETAFE – BARCELONA

Ponedeljek ob 19.30:
CADIZ – ALAVES

Ob 21.30:
ATLETICO MADRID – GRANADA