Cristiano Ronaldo je po včerajšnjem gala večeru števec svojih golov na svetovnih prvenstvih povišal na šest (14 tekem), v karieri pa je za Portugalsko zabil že 84 golov na 151 tekmah. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je po včerajšnjem gala večeru števec svojih golov na svetovnih prvenstvih povišal na šest (14 tekem), v karieri pa je za Portugalsko zabil že 84 golov na 151 tekmah. Foto: EPA

88. minuta tekme Španija - Portugalska v Sočiju. Gerard Pique je podrl Ronalda 20 metrov od vrat. Ko sta se za prosti strel pripravljala Ronaldo in Raphael Guerreiro, so si navijači Portugalske morda bolj želeli, da strelja Guerreiro, saj Ronaldo v reprezentančnem dresu nima prav bleščeče statistike izvajanja prostih strel.

A tokrat je, potem ko je krenil iz svoje običajne široke poze, sprožil idealen strel, ki je šel tik nad španskim živim zidom in presenetil vratarja Davida De Geo. Za Ronalda je bil večer popoln. Portugalska je proti favoritu skupine izvlekla remi, sam pa je s svojim prvim hat-trickom na SP-jih idealno začel turnir v Rusiji.

"Vesel sem. To je bila moja najboljša tekma na SP-jih. Poplačano je večletno delo. Vesel sem tudi za ekipo, ker smo igrali dobro in remizirali z enim od favoritov za naslov prvaka. Tudi mi smo eni od kandidatov za naslov, nismo pa favoriti," je povedal 33-letni Cristiano Ronaldo, ki mu je uspel 51. hat-trick v karieri, v reprezentančnem dresu pa je v 151 nastopih zdaj pri 84 zadetkih. Postal je četrti nogometaš (Uwe Seeler, Pele, Miroslav Klose), ki je zadel na štirih svetovnih prvenstvih, in ob Gancu Asamoahu Gyanu edini, ki se je med strelce vpisal na osmih zaporednih velikih turnirjih, saj mu je to uspelo tudi na zadnjih štirih evropskih prvenstvih.

"Velikokrat sem že povedal: Ronaldo je pač najboljši na svetu," je Ronalda hvalil selektor Fernando Santos in bolj kot telesne poveličeval Ronaldove mentalne sposobnosti. "Ima izjemne mentalne sposobnosti. V izjemni psihični kondiciji, ima neverjetnega duha, in to ga dela tako dobrega. Dvignil je moštvo."

Španiji je dobro kazalo, da ob uvodu popolnoma pozabi na zmedo z zamenjavo selektorja tik pred začetkom letošnjega prvenstva, a selektor Fernando Hierro je bil vesel tudi s točko: "Ponosen sem na ekipo. Vrnili smo se in dvakrat izenačili." Španski junak je bil Diego Costa (dva zadetka), ki mu je uspela najboljša reprezentančna tekma, odkar je leta 2013 debitiral proti Italiji: "Dobra tekma in trd boj. Imamo čuden občutek, saj nam je uspel preobrat, na koncu pa smo vendarle ostali brez zmage."

Gerard Pique je menil, da je Španija v tem dvoboju pokazala več: "Imeli smo več priložnosti, Portugalci pa tri strele, iz katerih so dali tri gole. A ko ti sodniki že po dveh minutah SP-ja piskajo enajstmetrovko, moraš biti na koncu kar zadovoljen, kako se je razpletlo."

Napake Davida de Gee, ki je bil krivec za zadetek za portugalsko vodstvo 2:1, Pique ni izpostavljal: "Prepričan sem, da bo v pomembnih trenutkih pravi." Branilec Barcelone, za katerega je to verjetno zadnja akcija v španskem dresu, je komentiral tudi Cristiana Ronalda oziroma njegov padec v kazenskem prostoru v 3. minuti: "Ima nagnjenost k temu, da pada."

A ne glede na to, ali imate Ronalda radi ali ne, je bila njegova včerajšnja predstava izjemna, tekma pa spektakel, ki se morda sploh ne bo ponovil. Nekdanji krilni igralec Anglije Chris Waddle se je pošalil: "Rezerviral si bom polet domov, saj boljše tekme (v Rusiji) ne bom videl."

Trije goli Ronalda za remi na derbiju
Trije goli Ronalda za remi na derbiju