Cristiano Ronaldo je udarno začel mundial. Zavihtel se je na vrh lestvice strelcev. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je udarno začel mundial. Zavihtel se je na vrh lestvice strelcev. Foto: Reuters
Diego Costa je prikazal izjemno predstavo, dvakrat je izničil prednost Portugalcev. Foto: Reuters

Španiji se šok po menjavi selektorja ni poznal, večji del tekme so imeli s prepoznavnim slogom nadzor nad igro (posest žoge 34:66 %, uspešne podaje 307:698). Ronaldo je postal četrti nogometaš, ki je zadel na štirih svetovnih prvenstvih (2006, 2010, 2014 in 2018). Pred njim je to uspelo Miroslavu Kloseju, Peleju in Uweju Seelerju. Postal je tudi prvi, ki je zadel na osmih zaporednih velikih tekmovanjih (natančen je bil tudi na evropskih prvenstvih 2004, 2008, 2012 in 2016).

Pod vodstvom Fernanda Santosa so Portugalci na 25 tekmah doživeli en sam poraz, v Švici so v kvalifikacijah za SP klonili z 0:2. Na klopi Španije je debitiral Fernando Hierro, ki je v sredo nasledil odpuščenega Julena Lopeteguija. Predsednik zveze Luis Rubiales je bil jezen, ker je Lopetegui podpisal z madridskim Realom, vodstva zveze pa sploh ni obvestil o pogajanjih.

Ronaldo natančen z bele točke
Evropskim prvakom je uspel sanjski štart. V 4. minuti je Ronaldo z leve strani prodrl v kazenski prostor. Nacho je nespretno podstavil nogo in zvezdnik madridskega Reala je to spretno unovčil. Padel je prek noge španskega branilca in sodnik Gianluca Rocchi je pokazal na belo točko. Ronaldo je žogo z desno nogo poslal tik ob vratnici v mrežo.

Mojstrska akcija Diega Coste
Španci so nato pritisnili, imeli so precej večjo posest žoge. V 10. minuti je David Silva prišel do strela s 13 metrov, vendar je žogo poslal visoko prek vrat. V 24. minuti je Sergio Busquets z dolgo podajo zaposlil Diega Costo. Napadalec madridskega Atletica je malce odrinil Pepeja in prodrl v kazenski prostor, kjer je preigral Joeseja Fonteja in si naravnal žogo na desnico. S 14 metrov je poslal žogo v mrežo. Rocchi se je o morebitnem prekršku Coste posvetoval z videosodnikom Massimilianom Irratijem, ki je zadetek priznal.

Isco stresel prečko
Dve minuti zatem so imeli Španci še eno veliko priložnost, Isco je z roba kazenskega prostora stresel prečko, žoga se je odbila na golovo črto, a ni bila s celotnim obsegom prek golove črte. Španci so bili precej boljša ekipa, a preobrata jim ni uspelo doseči.

Velika napaka de Gee
Minuto pred odmorom je Goncalo Guedes našel Ronalda, ki je streljal s 17 metrov z levo nogo. Vratar David de Gea je naredil veliko napako, žoga mu je med rokama ušla v mrežo.
Španci v treh minutah do preobrata
Drugi polčas so precej bolje začeli Španci. V 55. minuti je David Silva poslal diagonalen predložek pred vrata. Busquets je najvišje skočil in žogo podaljšal pred vrata, kjer je Diego Costa podstavil desno nogo za izenačenje na 2:2.
Tri minute zatem sta Isco in David Silva kombinirala na levi strani, žoga se je od Williama Carvalha odbila na rob kazenskega prostora, Nacho pa jo je z volejem velemojstrsko od vratnice poslal v mrežo.
Izjemen prosti strel Ronalda
V 71. minuti je Costa slabo zadel žogo z levo nogo v ugodnem položaju, sledilo pa je mirnejše nadaljevanje ob španskem nadzoru igre. Selektor Hierro je iz igre vzel Andresa Iniesto, Diega Costo in Davida Silvo. Dve minuti pred koncem je Gerard Pique podrl Ronalda 20 metrov od vrat. Zvezdnik madridskega Reala je izvrstno izvedel prosti strel in prek živega zidu zavrtinčil žogo ob vratnici v mrežo. De Gea je obstal na črti, Pique in Busquets sta bila prenizka v živem zidu, ki tudi ni bil najbolje postavljen.
Zadovoljstvo s točko v obeh taborih
"Rad bi izpostavil odlično predstavo moštva. Vsi smo se borili. Prepričan sem, da bomo še zelo dolgo na tem prvenstvu," je bil zadovoljen Ronaldo.

Tudi španski selektor Hierro je bil srečen: "Dvakrat smo se vrnili po zaostanku. Moji varovanci so prikazali odličen pristop. Lahko sem ponosen po prvi tekmi."

Skupina B, Soči:
PORTUGALSKA – ŠPANIJA 3:3 (2:1)
43.866; Ronaldo 4./11-m, 44., 88.; Diego Costa 24., 55., Nacho 58.

Portugalska: Rui Patricio, Cedric, Pepe, Jose Fonte, Guerreiro, William Carvalho, Moutinho, Bernardo Silva ( 69./Quaresma), Bruno Fernandes ( 68./Joao Mario), Guedes ( 80./Andre Silva), Ronaldo.

Španija: de Gea, Nacho, Ramos, Pique, Jordi Alba, Busquets , Koke, Silva ( 86./Vazquez), Isco, Iniesta ( 70./Thiago), Diego Costa ( 77./Iago Aspas).

Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija)


St. Peterburg:
MAROKO – IRAN 0:1 (0:0)
62.548; Buhaduz 95./ag

Lestvica:                            
IRAN                1  1 0 0  1:0  3 
PORTUGALSKA         1  0 1 0  3:3  1 
ŠPANIJA             1  0 1 0  3:3  1 
MAROKO              1  0 0 1  0:1  0