Pri Fifi so izjemno zadovoljni s sojenjem na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Foto: Reuters
Pri Fifi so izjemno zadovoljni s sojenjem na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Foto: Reuters

"Po 48 tekmah ni niti enega škandala, povezanega s sodniki. To je zelo pomembno," je zadovoljstvo z VAR-om izrazil direktor, pristojen za sodnike pri Fifi Massimo Busacca. Vodja sodniškega komiteja Pierluigi Collina je dejal, da je bilo 95 odstotkov sodniških odločitev pravilnih, z uporabo VAR-a pa se je ta odstotek povzpel na 99,3 odstotka.

"Seveda bi raje govorili o 100 odstotkih, toda 99,3 odstotka je zelo zelo blizu popolnosti. VAR ne pomeni popolnosti, seveda so še vedno možne različne interpretacije ali napake," je povedal Collina. Kot je dejal, so pri Fifi preverili 335 sodniških odločitev, od tega 17 z VAR-om.

Colina pa ni želel komentirati posameznih odločitev, denimo, prekrška v kazenskem prostoru nad Aleksandrom Mitrovićem na tekmi s Švico, ki je razburil Srbe. "Zanimivo je, da vas zanima 0,7 odstotka (napačnih odločitev) in ne 99,3 odstotka. Menim, da je ta številka sprejemljiva," je na eno izmed vprašanj odgovoril Collina.

Collina je povedal, da je povprečna odločitev pri VAR-u trajala 80 sekund. "Sodniki si raje vzamejo 5 ali 10 sekund več z namenom, da se popolnoma prepričajo o pravilnosti odločitve. Natančnost je ključna, tudi če vzame več časa," pravi Collina. Prisotni na novinarski konferenci so si lahko ogledali nekaj ključnih odločitev z uporabo VAR-a in pri tem poslušali komunikacijo med sodnikom na igrišču in štabom VAR-a, ki je nameščen v posebni sobi v Moskvi.

Med drugim so pokazali tudi uvodni gol Južne Koreje proti Nemčiji, ki je bil najprej razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, nato pa priznan po ogledu VAR-a. Collina je povedal, da bi bil lahko gol priznan takoj, a je potem dodal: "Dobra ideja je bila, da je sodnik na igrišču pogledal sporno zadevo, saj so si to lahko pogledali prav vsi, tudi tisti na stadionu."