Tradicionalne nogometne velesile svarijo, da bi mundial na dve leti razvodonel pomembnost in vpliv SP-jev, ki so v zadnjih izvedbah globalno prerasli tudi poletne olimpijske igre kot največji športni dogodek na svetu. Že prvi zimski turnir, ki bo čez eno leto potekal v Katarju, močno vpliva na ustaljeni nogometni koledar, kaj šele podvojitev števila SP-jev, ki si jih bodo zagotovo želela gostiti tudi ostale naftno bogate dežele, kjer junija in julija ni možno izvesti svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Tradicionalne nogometne velesile svarijo, da bi mundial na dve leti razvodonel pomembnost in vpliv SP-jev, ki so v zadnjih izvedbah globalno prerasli tudi poletne olimpijske igre kot največji športni dogodek na svetu. Že prvi zimski turnir, ki bo čez eno leto potekal v Katarju, močno vpliva na ustaljeni nogometni koledar, kaj šele podvojitev števila SP-jev, ki si jih bodo zagotovo želela gostiti tudi ostale naftno bogate dežele, kjer junija in julija ni možno izvesti svetovnega prvenstva. Foto: Reuters

Za ponedeljek 20. decembra je Svetovna nogometna zveza (Fifa) sklicala globalni vrh o mednarodnem koledarju v nogometu. Glavni predlog, za katerega se išče podpora, je za Evropo in Južno Ameriko sporna ideja, da bi se svetovno prvenstvo igralo kar na vsaki dve leti. Ob tem, da bo že od SP-ja 2026 na turnirju sodelovalo 48 reprezentanc oziroma slaba četrtina od 211 članic Fife (22,75 %).

Infantino želi reformo mednarodnega koledarja

Sorodna novica Infantino: Super Bowl je vsako leto, zakaj ne bi bil SP na vsaki dve leti?

Gonilna sila predloga je predsednik Fife Gianni Infantino, ki pa si zaradi odločnega odpora tradicionalnih nogometnih sil še ni upal sklicati izrednega kongresa, ki ima po statutu edini moč sprejeti in uveljaviti novi koledar.

"Razmisliti moramo, kako je strukturiran svetovni nogomet," je po oktobrskem zasedanju izvršnega odbora Fife poudarjal Infantino, ki zadnja leta vneto lobira in pridobiva podporo za reformo mednarodnega koledarja – tako reprezentančno kot klubsko.

Organiziran odpor proti rušitvi dosedanjega ustroja, ki je ne nazadnje v slabih 100 letih s svojimi 4-letnimi ciklusi spremenil nogomet v kralja športov, mundial pa zasenči poletne olimpijske igre, vodijo Uefa, Conmebol (Južnoameriška nogometna zveza) in Mok (Mednarodni olimijski komite).

Sorodna novica Conmebol

Uefa naročila študijo o škodljivih vplivih

Evropska nogometna zveza pod vodstvom Aleksandra Čeferina je v sodelovanju z Združenjem evropskih klubov (Eca) naročila obširno študijo o škodljivih gospodarskih vplivih na najmočnejša nogometna prvenstva. Svetovalni družbi KPMG in FTI Delta sta v poročilu, ki ga je pred uradno objavo pridobila agencija Reuters, napoveduje zmanjšanje prihodkov tako ligam kot klubom, predvsem pa napoveduje zmanjšanje zanimanje navijačev za tekme. Posledično bi to prineslo manj prihodkov od oglaševanja in potrošnje na dneve tekem, zaradi večje obremenitve igralcev bi padla kakovost igre.

Napoved: Za tretjino manj TV-prihodkov

Poročilo pravi, da bi uvedba SP-ja na vsaki dve leti največjim evropskim in drugim državnim prvenstvom po svetu prinesla okoli 8 milijard evrov izgube na sezono, zaradi zmanjšanja vrednosti TV-pravic in ostalih komercialnih dogovorov.

Sorodna novica Gianni Infantino

Poročilo, ki sta ga naročila Uefa in Eca, ni omejeno le na Evropo, temveč se dotika tudi MLS-a v ZDA in najmočnejših lig v Mehiki, na Japonskem in Južni Ameriki. Ocenjena izguba pri TV pravicah za 40 največjih državnih prvenstev po svetu in za Uefino Ligo prvakov je 5 milijard evrov oziroma tretjina tega, kolikor trenutno znaša skupna vrednost medijskih pravic za omenjena tekmovanja.

Sorodna novica Leto dni do Katarja 2022 ura glasno tiktaka

Kakšni so Wengerjevi predlogi?

Več mednarodnih reprezentančnih tekmovanj, skupaj z dodatnimi mednarodnimi tekmami za klube, bi prineslo obsežne spremembe v državnih prvenstvih, vključno z zmanjšanjem števila klubov v prvih ligah, kjer bi se vse več tekem igralo med tednom in ne konec tedna, sočasno tudi manj domačih tekem na svojih stadionih.

Sorodna novica Svetovno prvenstvo na dve leti "zelo škodljivo" za razvoj ženskega nogometa

Arsene Wenger, nekdanji dolgoletni trener Arsenala, je kot vodja Fifinega oddelka za globalni razvoj igre pripravil nov mednarodni koledar. Predlog predvideva zmanjšanje števila reprezentančnih premorov, namesto dosedanjih šestih oken za kvalifikacije in celinska prvenstva (januar, marec, junij, september, oktober in november), Francoz predlaga samo en (oktobra) ali dva daljša klubska predaha (oktobra in marca), v katerem bi se skoncentrirale kvalifikacije za velika tekmovanja.

Uvedba svetovnih prvenstev na dve leti v sodih letih bi potisnila Euro in Copo Americo na liha leta, zaradi prvenstev prav vsako poletje, pa bi se uvedel daljši obvezni 25-dnevni počitek za igralce, da ti ne bi pregoreli.

Evropa enotno proti predlogom Francoza

Wengerjeve ideje so takoj naletele na oster odpor Uefe, ki vodi superuspešno Ligo prvakov, in najpomembnejših državnih prvenstev stare celine: Serie A, La Lige in Premier lige. Že hiter pogled na predlog razkrije, da bi se morali koledarji državnih prvenstev in evropskih tekmovanj skrčiti, kar bi pomenilo manjše število sodelujočih.

Na Čeferinove kritike, da bo pogostejše svetovno prvenstvo razvodenelo posebnost mundiala in škodilo ostalim tekmovanjem, je Wenger odvrnil, da njegov predlog ohranja dosedanja razmerja. "Do zdaj predstavlja klubski nogomet 80 odstotkov nogometa, reprezentančni pa 20 odstotkov in to ravnovesje želim ohraniti."

Če je ponudba prevelika, se povpraševanje sesuje

Sorodna novica Vse več zaskrbljenosti zaradi ideje o svetovnem prvenstvu na dve leti

Evropska in južnoameriška zveza sta proti Fifi izrekla tudi grožnjo z bojkotom turnirjev, najlažje in najhitreje bi lahko bojkotirali napovedano razširjeno klubsko svetovno prvenstvo. A najbolj nogometni celini imata skupaj le 65 glasov od 211 v Fifi. Ob tem ni skrivnost, da se za predlogom dvojice Wenger-Infantino najbrž pripravlja naložbeni denar iz Japonske in Savdske Arabije, ki je že pred dvema letoma skušal izpeljati obsežne spremembe v mednarodnem nogometu.

"Skrbi me, da bi se v eni točki povpraševanje sesulo. Grožnja nenadnega in dramatičnega zmanjšanja zanimanja za nogomet je ogromna, če pri spremembah oslabiš osnovni produkt – to so državna prvenstva," je za Reuters ključno dilemo in oviro opisal analitik Francois Godard iz podjetja Enders Analysis.

Zmanjšanje prvih lig z 20 na 18 klubov

Sorodna novica Fifina anketa o SP-jih med navijači dviga prah

Fifin predlog ima več različici, kako bi potekalo prehodno obdobje in v kakšnem obsegu so potrebne spremembe ter prilagoditve domačih nogometnih koledarjev. A po vseh scenarijih Wenger predvideva, da bi do sezone 2024/25 morala vse velike lige zmanjšati število klubov z 20 na 18. Od evropske velike peterice nima 20 klubov le Bundesliga. Nemško zvezno nogometno prvenstvo je bilo rojeno šele leta 1963 s 16 klubi, leta 1965 pa so ga razširili na 18 klubov. Sočasno bi se morala vsa domača prvenstva zaključiti že na začetku maja.

"Ti načrti so proti ligam, klubom in igralcem," je prepričan Enrique Bonilla, predsednik foruma svetovnih lig in predsednik mehiške Lige MX. Na letnem srečanju omenjenega foruma so se predstavniki vodilnih lig z vsega sveta minuli konec tedna tudi podrobneje soočili s poročilom, ki jim napoveduje upad zanimanja.

Infantino: Govorimo o nogometu in ne o prihodkih

Sorodna novica Čeferin proti SP-ju na dve leti: Več ni vedno boljše

"Izboljšati moramo kakovost nogometa po vsem svetu. Pri tem se ponuja možnost organiziranja pomembnejših tekmovanj za navijače. Za navijače, ker smo vsi navijači, brez dodajanja datumov v zdajšnji tekmovalni koledar. Pri tem nas vodijo športni motivi in ne finančni. Govorimo o nogometu in ne o prihodkih. Seveda bomo morali govoriti tudi o prihodkih in naložbah iz teh prihodkov v svet nogometa," je na septembrskem posvetovanju o Wengerjevi reformi dejal predsednik Fife Infantino.

"Prepričan sem, da bomo 20. decembra dosegli skupno rešitev," je prepričan Infantino, da bo na naslednjem virtualnem zasedanju 211 članic dosegel soglasje in podporo reformi, ki bi jo nato potrjeval kongres naslednjo pomlad.