Iličićeva ocena za ligaško predstavo proti Fiorentini: 8,9 po WhoScored in 8,7 po SofaScore, kar je najboljša ocena Slovenca v minulem tednu v najboljših evropskih nogometnih ligah. Foto: EPA
Iličićeva ocena za ligaško predstavo proti Fiorentini: 8,9 po WhoScored in 8,7 po SofaScore, kar je najboljša ocena Slovenca v minulem tednu v najboljših evropskih nogometnih ligah. Foto: EPA
Josip Iličić v letošnji Serii A: 8 golov in 5 podaj na 20 tekmah za Atalanto. Foto: EPA
Josip Iličić v letošnji Serii A: 8 golov in 5 podaj na 20 tekmah za Atalanto. Foto: EPA

V sredo in nedeljo se je Atalanta dvakrat pomerila s Fiorentino, naprej na prvi polfinalni tekmi pokala Italije, nato še v 26. krogu Serie A. Po dveh zaporednih porazih je Boginja iz Bergama znova zaigrala božansko, natresla vijoličastim po 3 gole, skupno prvo ime dveh dvobojev pa je bil nekdanji igralec Viol Josip Iličić.

Med tednom je v Firencah Jojo z dvema briljantnima tekoma in asistencama poskrbel za uvodno vodstvo Atalante z 2:0, na koncu je bilo na dramatični prvi tekmi 3:3. Povratna tekma, ki bo dala finalista Coppe Italia bo šele 24. aprila v Bergamu. A nasprotnika sta se v Lombardiji pomerila že to nedeljo za prvenstvene točke, kljub zaostanku pa je s 3:1 slavila Atalanta, pri čemer je Iličić najprej z nekaj predrznosti in sreče izenačil, na koncu pa s podajo s peto omogočil končni izid. Skupno dva in pol podaji ter gol za staro mamo iz Kranja!

Solze Iličića ob spominu na Astorija, nato gol in še petka za učbenike (ob 2:48)

Pokalni mojstrovini Iličića v Firencah

Jasmin Kurtić v sezoni 2018/19: 5 golov in 2 podaji na 20 tekmah za SPAL. Foto: EPA
Jasmin Kurtić v sezoni 2018/19: 5 golov in 2 podaji na 20 tekmah za SPAL. Foto: EPA

V Italiji je v nedeljo zablestel še en Slovenec, ki je nekoč igral pri Fiorentini. Jasmin Kurtić je kot gonilna sila SPAL-a nenehno grozil s prostih udarcev ali z neposrednimi streli in podajami. Sprva je Belokranjec zaradi VAR-a ostal brez podaje za natančen predložek, a zato je v sodnikovem podaljšku pokazal, da zna iz prekinitve udariti tudi prefinjeno in natančno za peti prvenstveni gol sezone. A za SPAL, ki se bori za obstanek, je bil proti Sampdorii usoden slab začetek, ko je dvakrat zatresel zimzeleni Fabio Quagliarella.

Kurtić je na koncu tekme zabil s prostega strela.

Jan Oblak je nepremagan 370 minut. V trenutni sezoni je na 34 klubskih tekmah 18-krat zaklenil vrata Atletica, prejel pa je 25 golov, od tega 17 na 26 tekmah La Lige, kjer je na dobri poti do četrte lovorike
Jan Oblak je nepremagan 370 minut. V trenutni sezoni je na 34 klubskih tekmah 18-krat zaklenil vrata Atletica, prejel pa je 25 golov, od tega 17 na 26 tekmah La Lige, kjer je na dobri poti do četrte lovorike "zamora". Foto: EPA

Najdražji slovenski nogometaš Jan Oblak uradno še vedno ni sklenil podaljšanja pogodbe z Atleticom, a zagotovo se mu je obrestoval prestop k drugemu opremljevalcu. V San Sebastianu pri Real Sociedadu je Oblak že četrtič zapored zaklenil vrata Atletica, tretjič v La Ligi, kjer s 14 nedotaknjenimi mrežami ohranja prednost treh ničel pred Barceloninim čuvajem mreže Marc-Andrejem ter Stegnom. Škofjeločan je nepremagan vse od madridskega derbija, pred povratno tekmo osmine finala Lige prvakov v Torinu z Juventusom pa prvega vratarja Slovenije čaka še domači obračun z Leganesom.

Oblakova parada v San Sebastianu

Sorodna novica Zajc s prvencem začel vrnitev Fenerja, dva gola Verbiča

Zajc prvencu v Turčiji dodal še prvo podajo
Po ponedeljkovem krstnem zadetku v dresu Fenerbahčeja je Miha Zajc ponovno začel v prvi postavi turškega velikana. Na novi dramatični tekmi, kjer je Fener s 3:2 na koncu le strl Rizespor, je Šempetrc prispeval podajo za izenačenje na 1:1, igral pa je do 60. minute. V turški Süper lig bi se lahko znova kot strelec proslavil Nejc Skubic. V 94. minuti srečanja Konyaspor ‒ Goztepe in izidu 1:1 je pristopil k beli točki, a je njegov strel ubranil specialist za enajstmetrovke Portugalec Beto. Z zmago bi Skubičeva Konyaspor prevzela 4. mesto na lestvici.

Debi Vombergarja za čimprejšnjo pozabo
Od močnejših evropskih lig se je treba ustaviti še v Rusiji, kjer v Premier ligi zdaj igra že osem Slovencev in kjer se je z marcem nadaljevalo prvenstvo. Po pravcati zimski prestopni sagi je Andres Vombergar pri Ufi hitro dočakal debi. Na obračunu Ufa ‒ Dinamo Moskva je v igro vstopil v 86. minuti pri izidu 1:1, a se ni proslavil. Ob petih dotikih z žogo so bile nenatančne vse štiri podaje, ob enem razčiščevanju pa je bil globoko v sodnikovem podaljšku še priča zmagovitemu golu Dinama. Pod Tomažem Kavčičem kapetan Slovenije Bojan Jokić je odigral vso tekmo in prejel rumeni karton.

Druga prestopna drama se je odvijala okoli branilca Mihe Mevlje, ki je v zadnjih minutah prestopnega roka v Rusiji iz Zenita odšel na posojo k Rostovu, kjer je začel svoje rusko poglavje kariere. Pričakovano je šel takoj v prvo postavo, igral dobro proti Jeniseju, a je bil v 74. minuti prisilno menjan zaradi poškodbe.

25 klubskih tekem v sezoni 2018/19 in 24 golov ter 6 podaj za Andraža Šporarja v dresu Slovana. Nazadnje je brez gola ali podaje za
25 klubskih tekem v sezoni 2018/19 in 24 golov ter 6 podaj za Andraža Šporarja v dresu Slovana. Nazadnje je brez gola ali podaje za "orle" ostal 6. oktobra lani. Foto: Twitter/@SKSlovan

Starega se spominjamo po Birsi, novega po Šporarju
Pregled iger najboljših slovenskih nogometašev zaključujemo na Slovaškem, kjer seveda ni šlo brez novih golov Andraža Šporarja. V Bratislavi je bilo slovesno, po desetletju načrtov in več letih dela so namreč v slovaški prestolnici slovesno odprli nov stadion. Hkrati domovanje Slovana in državne nogometne reprezentance ‒ Tehelne pole. Mimogrede: na starem Tehelnem polu je Slovenija 10. oktobra 2009 prišla do najbolj suverene gostujoče zmage v vseh dosedanjih kvalifikacijah. Mrežo sta zatresla Valter Birsa (56.) in Nejc Pečnik (92.)

19 ligaških tekem in 19 prvenstvenih golov
Da bo tudi novi lepotec, vreden 75 milijonov evrov in z 22.500 sedeži, slovensko zaznamovan za vedno, je poskrbel Šporar. Najboljši strelec slovaške Fortune lige je dosegel prvi in drugi gol na novem Tehelnem polu, ki sta bila tudi edina dva zadetka derbija Slovan ‒ Spartak Trnava. Prvega v 50. minuti, drugega v 86. minuti. Spomladi je Šporar dosegel prav vse štiri gole Slovana, ki ima pred DAC-om in Žilino zdaj že 14 točk prednosti. Skupno je Špoki zatresel že na zaporednih 7 tekmah slovaškega prvenstva, z dvojčkom ob krstu novega klubskega domovanja pa je prišel do izkupička 19 ligaških golov na 19 tekmah.

Prvi gol na Tehelnem polu (od 0:55) in še drugi (od 3:44)