Nejc Skubic je bil nagrajen za dobre klubske predstave v zeleno-belem dresu, v reprezentanci pa je bil jeseni v porazni Ligi narodov ena redkih svetlih točk s prvencem in podajo na petih tekmah. Foto: Twitter/@konyaspor
Nejc Skubic je bil nagrajen za dobre klubske predstave v zeleno-belem dresu, v reprezentanci pa je bil jeseni v porazni Ligi narodov ena redkih svetlih točk s prvencem in podajo na petih tekmah. Foto: Twitter/@konyaspor

Slovenski desni bočni reprezentant je hitro pokazal, zakaj so se pri Konyasporju odločili, da pogodbo podaljšajo za tri leta, vse do poletja 2022, pri temu pa mu za plačilo ob izpolnitvi bonusov namenjajo do milijona evrov letne plače. Nejc Skubic je namreč v 19. krogu Süper Lig že v 11. minuti zaposlil Marka Jevtovića, nato pa je bil 29-letni Ljubljančan najbolj viden igralec tekme v Konyi proti Antalyasporju.

V igri za vrh v Turčiji in Evropo
Najprej je bil z bombo blizu pravcatemu evrogolu, pozneje je po padcu v kazenskem prostoru prisilil sodnika k uporabi VAR-a, veliki trenutek pa je dočakal v 56. minuti. Sprejel je natančen predložek in z diagonalnim strelom med padcem zatresel za končnih 2:0. Konyaspor se je povzpel na 4. mesto turškega prvenstva, kar prinaša vstopnico za Evropsko ligo, a nedosegljiva ni niti Liga prvakov, saj ima drugouvrščeni Galatasary le 4 točke prednosti, vodilni Istanbul Basaksehir pa še tri točke več.

Podaljšal tudi zaradi vrnitve trenerja
"Zelo sem srečen, da ostajam doma. Konya je zame moj drugi dom. Verjamem, da bomo v naslednjih treh letih dosegli velike uspehe pod vodstvom trenerja Aykuta Kocamana. Eden glavnih razlogov za podaljšanje je bila vrnitev Kocamana v naš klub pred meseci. Upam na dobro nadaljevanje sezone in igranje Evropske lige v prihodnji,"
je ob podpisu pogodbe povedal Skubic, ki je postal eden bolje plačanih slovenskih nogometašev. V Konyaspor je Skubic prestopil iz Domžal za 100 tisoč evrov odškodnine pozimi pred tremi leti. V tem času je za anatolske orle odigral že 132 tekem in prispeval 13 golov in 19 podaj, s svojo borbenostjo pa je postal ljubljenec vnetih navijačev.

Najboljša predstava sezone 2018/19
Z drugim golom in tretjo podajo sezone ter izredno opazno predstavo, kjer je dobil še 2 skoka, enkrat uspešno posredoval in natančno oddal 89-odstotkov podaj, je bil Skubic nagrajen z nazivom igralca tekme. Po algoritmih, temelječih na Opta podatkih, si je nekdanji igralec Interblocka, Ivančne Gorice, Drave in Domžal prislužil najboljšo oceno sezone: 8,3 po WhoScored in 8,5 po SofaScore, s čimer je Skubic tudi najuspešnejši slovenski nogometaš na tujem v preteklem tednu.

Novopečeni oče kar 8-krat sprožil ...

V soboto je Jasmin Kurtić na Instagramu objavil, da je prvič postal oče ‒ skupaj s partnerico Amelo sta povila sina Matea. Vedno zgovorni Belokranjec je zabavo prihranil za nedeljsko tekmo SPAL-a pri Parmi, kjer je znova dokazal, da je pravi vodja moštva na zelenici in eden ključnih mož v boju za obstanek Ferrarčanov.

Začelo se je obupno, Parma je povedla z 2:0, a to ni potrlo gostov. Kurtić je nadaljeval s streli, skupno je poskusil kar 8-krat, dvakrat je bil blokiran, 6-krat pa je zgrešil tarčo. A s tem je tehtnico prevesil na stran SPAL-a, ki je jurišal in izenačil, pri čemer je v 75. minuti iz kota z desne strani za izenačujoči gol Andree Petagne podal ravno Kurtić, ki je v pravem trenutku prišel do prve asistence v sezoni. Na koncu je SPAL celo slavil in ima zdaj že 7 točk prednosti pred območjem izpada iz Serie A, kar je osnovni cilj v Ferrari. Kurtić je po WhoScored dobil 7,5, po SofaScore pa oceno kar 8,1.

... a razveselil s prvo podajo sezone

Kurtić je bil pretekli konec tedna že junak lokalnega derbija, klub je predtem zavrnil prodajo v Cagliari, tako da je logična poteza vodstva belo-modrih, da ponujajo 30-letniku iz Kanižarice podaljšanje pogodbe, ki se sicer izteče poleti 2021.

Iličić po seriji blokov vseeno poskrbel za veliko vrnitev

Atalanta je proti Romi doma zaostajala že z 0:3, a se je vrnila v igro in do konca izenačila na 3:3. Tudi po občutni zaslugi Josipa Iličića, ki je ne nazadnje izsilil sicer zapravljeno 11-m, nato pa podal razigranemu Duvanu Zapati za končno delitev točk. Navdihnjeni Kranjčan je sprožil prve strele Bergamčanov, skupaj je kar 7-krat poskusil s streli, a bil tudi 5-krat blokiran, ob tem pa je navdal z začudenjem vse navijače, ko je pred odprtim golom nespretno zgrešil žogo. A ob lovljenju izenačujočega gola je v 70. minuti odigral ključno vlogo ‒ glej video.

Jojo izsilil najstrožjo kazen, nato pa podal za 3:3

Iličić je že prejel rumeni karton, zaradi česar bi moral izpustiti naslednjo tekmo Serie A proti Juventusu, a je sodnik Giampaolo Calvarese po ogledu posnetka rumeni karton spremenil v najstrožjo kazen Atalante. Foto: EPA
Iličić je že prejel rumeni karton, zaradi česar bi moral izpustiti naslednjo tekmo Serie A proti Juventusu, a je sodnik Giampaolo Calvarese po ogledu posnetka rumeni karton spremenil v najstrožjo kazen Atalante. Foto: EPA

V 84. minuti je bil Iličić zamenjan, za izredno dejavno predstavo in četrto podajo sezone pa si je prislužil dobre ocene (7,4 WhoScored, 7,1 SofaScore). V sredo zvečer čaka Bergamo nov spektakel ‒ v Lombardijo prihaja vodilni Juventus, ki ga čaka soočenje z najboljšim napadom Serie A, kjer Iličić skupaj s kapetanom Papujem Gomezom in Zapato predstavlja udarno trojno orožje.

Ali je Krajnc dočakal redno igranje?
Pomembno tekmo za obstanek v prvi italijanski ligi je odigral Luka Krajnc za Frosinone pri neposrednem tekmecu Bologni. 24-letnik iz vasice Kapla v Dravski dolini, je četrtič v zadnjih petih krogih začel v prvi postavi in je v nedeljo pripomogel k najvišji zmagi Frosinoneja v sezoni. Gostje so slavili s kar 4:0, Krajnc je dobil kar 5 skokov in natančno oddajal žogo, za kar si je po WhoScored prislužil oceno 7,9 in 7,5 po SofaScore. Klub iz pokrajine Lazio je prepustil zadnje mesto Chievu Boštjana Cesarja, za rešilnim 17. mestom, ki ga drži Empoli Mihe Zajca, pa zaostaja za 4 točke. Vsekakor bodo Slovenci v boju za prvoligaško preživetje v Italiji imeli še veliko dela, tudi med seboj.

Sorodna novica Panterski skok Oblaka, Zajc odgovoril trenerju, Kurtić junak derbija

Oblak z največjim veseljem brani proti Getafeju

Na drugi strani tekmovalnega spektra je Jan Oblak, ki se bori za sam vrh La Lige, pri čemer z obrambami izdatno pomaga Atleticu pri pritisku na vodilno Barcelono. Škofjeločan je trikrat zapored v španskem prvenstvu zaklenil vrata. Da je v soboto ostal nepremagan proti Getafeju, ni bilo nobeno presenečenje. V karieri se je Oblak sedemkrat pomeril s klubom iz madridskega južnega predmestja in vselej je ohranil mrežo nedotaknjeno. Ravno proti Getafeju je 21. marca 2015 sploh prvič branil v La Ligi, od takrat je skupno nabral 137 ligaških nastopov za Atlete, pri čemer je prejel vsega 80 golov, kar 79-krat pa je ostal nepremagan. Z enajstimi prvenstvenimi nedotaknjenimi mrežami je Oblak v elitnih evropskih petih ligah ujel rojaka Samirja Handanovića (Inter), oba Slovenca pa zaostajata le za Alissonom Beckerjem, ki je v vratih Liverpoola ostal nepremagan 13-krat.