Po devetih letih so
Po devetih letih so "sloni" znova najboljši v Afriki. Foto: Reuters

Slonokoščena obala, ki je petič zaigrala v finalu, se je s tretjim naslovom na četrtem mestu izenačila z Nigerijo, za katero je bil to že peti finalni poraz. Sloni so bili najboljši v Afriki že v letih 1992 in 2015, so pa prvi po 18 letih, ki so prvaki postali na domačih tleh. Leta 2006 je to kot zadnjemu do zdaj uspelo Egiptu.

Haller, ki bo letos dopolnil 30 let, je v mlajših selekcijah igral za rodno Francijo, pred dobrimi tremi leti pa se je odločil, da bo oblekel dres domovine svoje mame. Zanj je bil to 26. reprezentančni nastop, dosegel pa je deseti zadetek. Napadalec dortmundske Borussie je pred dvema letoma izvedel, da ima raka na modih. Lani januarja se je po uspešni bitki z boleznijo vrnil na zelenice, leto kasneje pa je postal veliki junak afriškega pokala narodov. Bil je že mož odločitve v polfinalu, ko je zadel za zmago nad DR Kongom, piko na i pa je postavil še v finalu za veliko slavje v Slonokoščeni obali.

Pobuda slonov, povedli pa superorli

Sebastien Haller je v svoji karieri spisal filmsko zgodbo. Foto: Reuters
Sebastien Haller je v svoji karieri spisal filmsko zgodbo. Foto: Reuters

Pred več kot 57.000 gledalci na stadionu Alassane Outtara na obrobju največjega mesta v državi Abidžana so imeli gostitelji prvenstva praktično ves čas pobudo, toda v prvem polčasu, čeprav so imeli posest žoge 65 odstotkov igralnega časa v svojih nogah, je bila bolj kot ne jalova. Največjo priložnost je imel v 34. minuti Simon Adringa, ki je streljal z glavo, toda z obrambo se je izkazal Stanley Nwabili.

Le štiri minute kasneje so superorli povedli. Prvič so resneje ogrozili domača vrata. Po podaji iz kota so sloni odbili žogo, toda ni jim je uspelo odbiti iz kazenskega prostora. Visoko je skočil William Troost-Ekong, ki je bil mož odločitve na prvem medsebojnem obračunu na prvenstvu, ki ga je Nigerija v skupinskem delu dobila na istem stadionu z 1:0. Kapetan gostov je preskočil Serga Aurierja in žogo pospravil v mrežo.

Adingra podajalec pri obeh zadetkih

Udarno je domača zasedba začela drugi polčas. Adingra je z leve poslal predložek v sredino, kjer je do strela prišel Max Gradel, toda uspešno je blokiral Calvin Bassey. Deset minut kasneje je Adingra našel samega Francka Kessieja, vendar je bil njegov poskus z glavo prešibek in posledično lahek plen Nwabilija. 62. minuta je tekla, ko je z velike razdalje poskusil Odilon Kossounou. Nigerijski vratar je odbil, po kotu pa so sloni le izenačili. Adingra ga je izvedel, Kessie pa je mrežo zatresel z glavo.

Tudi v nadaljevanju je bila Slonokoščena obala aktivnejša in nevarnejša. V 74. minuti je Haller poskusil z iznajdljivim volejem iz obrata, toda žoga je zletela mimo vrat. V 81. minuti pa je vendarle uspel preobrat. Adingar je po levi strani prišel mimo Olaja Ainaja, poslal žogo pred vrata, kjer se je ob Troostu-Ekongu odlično znašel Haller in jo spravil za hrbet Nwabilija.

Haller poskrbel za ekstazo navijačev v Abidžanu

Finale:
Nigerija – SLONOKOŠČENA OBALA 1:2 (1:0)
Troost-Ekong 38.; Kessie 62., Haller 81.

Nigerija: Nwabali, Ajayi, Troost-Ekong, Bassey, Aina, Onyeka (86./Moffi), Iwobi (79./Yusuf), Sanusi (86./Aribo), Chukwueze (56./Simon), Lookman (79./Iheanacho), Osimhen.

Slonokoščena obala: Y. Fofana, Aurier (70./Singo), Kossounou, Ndicka, Konan, Kessie, Seri (90./Amani), S. Fofana (88./Sangare), Gradel (70./Diakite), Adingra, Haller (8./Krasso).

Sodnik: Beida Dahane (Mavretanija).


Tekma za tretje mesto:
JUŽNA AFRIKA – DR Kongo 6:5 (0:0) - po 11-m