Ali gre tudi v tretje rado? Zadnji dve tekmi Milana na San Siru je odločil Valter Birsa, zdaj pa na stadion Giuseppe Meazza prihaja Barcelona. Foto: EPA
Ali gre tudi v tretje rado? Zadnji dve tekmi Milana na San Siru je odločil Valter Birsa, zdaj pa na stadion Giuseppe Meazza prihaja Barcelona. Foto: EPA
Samir Handanović (Inter) prejel prvi rdeči karton v karieri
Samir Handanović je v 10-letni članski karieri prejel 23 rumenih kartonov, od tega 18 v Serii A, počivati pa je moral le dvakrat. Zdaj ga kljub neupravičeni izključitvi čaka suspenz za tekmo Inter - Verona. Foto: EPA
Jan Oblak (Rio Ave) na tekmi proti matičnem klubu Benfici
Jan Oblak je poleti 2010 za 1,7 milijona evrov prestopil iz Olimpije v Benfico, proti kateri je kot posojen igralec trikrat branil in trikrat izgubil. Foto: Reuters
Kevin Kampl
Kevin Kampl je s sobotnimi štirimi podajami postal najučinkovitejši slovenski nogometaš na tujem: 6 golov in 12 podaj na 18 tekmah za Salzburg. Milivoje Novaković je za Omijo Ardidžo na 23 tekmah prispeval 11 golov in 6 podaj. Foto: EPA

Kljub poškodbi stegenske mišice, ki je prekrižala reprezentančne načrte, se pravljična zgodba Valterja Birse kar še ne konča. V sredo je prvič treniral, skupaj s Kakajem, dan zatem izvedel, da se mu obeta dodatna huda konkurenca v obliki novoletnega prihoda Keisukeja Honde, a v soboto je bil prvo ime San Sira. Z osupljivim golom v 22. minuti je odločil tekmo Milan - Udinese.

Po strelu ni niti pogledal proti golu
"Goli so le del tekme. Soigralci vedno pomagajo, da jih lahko sploh dosežeš, vedno pa so najpomembnejše tri točke. Ustrelil sem zunaj kazenskega prostora, žogo sem želel poslati v kot na drugi vratnici in imel pri tem tudi nekaj sreče. Na preteklost sem že pozabil, tukaj sem trdo delal in vedno sem verjel sam vase. Ko sem ustrelil, mi niti ni bilo treba gledati proti golu," je drugi zmagoviti gol v dresu "rossonerov" za Gazzetto dello Sport opisal 27-letni Šempetrc.

Dvakrat zadel in dvakrat odločil
"Obdobji pri Genoi in Torinu sem pustil za seboj. Mislim samo na to, kako mi bo čim bolje šlo tukaj. Milan je moštvo, ustvarjeno za vrh, in mi se moramo potruditi, da splezamo tja nazaj," je za televizijo Sky načrte za naprej obrazložil mož odločitve dveh izmed samo treh Milanovih zmag v letošnji Serii A. Birsa je tako v slabih dveh mesecih že dosegel izkupiček iz zadnjih dveh let, ki jih je večinoma presedel na klopi Genoe in Torina.

Birsa, ki je bil po pričakovanjih zamenjan po dobri uri igre, je pogled usmeril tudi proti torku, ko bo na San Siru gostovala velika Barcelona: "Igramo proti velikim šampionom, ki imajo izkušnje in izjemno kakovost. To bo težka tekma, ampak če igramo kot eno, lahko odigramo dobro tekmo."

Po 10 letih in 383 tekmah videl rdeče
Tekmo oz. natančneje rečeno pet minut, ki jih zlepa ne bo pozabil, je v Italiji odigral tudi Samir Handanović. Redkobesedni prvi vratar Slovenije in Interja je bil prvič v karieri izključen! Na 384. tekmi v članski karieri, ki jo je pri 17 letih začel v dresu Domžal, in po neverjetnih 34.250 minutah igre je prejel rdeči karton, in to za povrhu neupravičeno.

Ob posredovanju pred Alessijem Cercijem je malo zamudil žogo in podrl napadalca Torina. Enajstmetrovka ni bila sporna, a nato mu je sodnik Doveri pokazal še rdeči karton. Po dramatični tekmi, ki se je končala z remijem 3:3, je bil trener Interja Walter Mazzari preveč jezen za komentar sodniške odločitve, zato je komentar pripadel športnemu direktorju Marcu Branci: "Izključitev je uničila tekmo. Bila je prenagljena. Upoštevati bi morali položaj, saj je že enajstmetrovka zelo huda kazen, Handanovićevo posredovanje pa ni bilo zlonamerno, ampak je skušal preprečiti priložnost za gol."

Oblak kljub sporu dočakal debi za "orle"
Veliko lepše se bo tega konca tedna spominjal rezervni vratar Slovenije Jan Oblak, ki je po treh letih dočakal debi v prvem moštvu Benfice. 20-letni Škofjeločan je odigral vseh 90 minut na pokalni tekmi pri tretjeligašu Cinfaesu (0:1). Oblak veliko dela sicer ni imel, a zdaj se lahko pohvali, da je ob debiju tudi ohranil mrežo nedotaknjeno. Eden najboljših mladih vratarjev v Evropi, ki je zadnje sezone redno branil kot posojeni igralec, se je poleti z Benfico zapletel v pogodbeni spor, ki je bil rešen šele po zaprtju nogometnega trga, kar je pomenilo, da je v jesenskem delu ostal brez rednega branjenja.

Berićev "dvojček" prinesel le točko
Slovenski nogometaši na tujem so v teh dneh najbolj zaznamovali 12. krog avstrijskega prvenstva. Robert Berić je dosegel kar dva gola, kar pa Sturmu Darka Milaniča ni zadostovalo za zmago na Dunaju pri Rapidu (2:2).

Pri vodilnem Salzburgu proti Wackerju niso upoštevali nasveta selektorja Srečka Katanca, naj pazijo in ne prekurijo Kevina Kampla. S pomočjo injekcije je 23-letni Slovenec znova premagal bolečine v gležnjih, sploh v levem, ki ga muči že nekaj časa in zaradi katerega je bil njegov učinek na tekmi s Švico omejen. Vseeno je Kampl tudi na "eni nogi in pol" strašil Tirolce in v eni uri igre podelil kar štiri podaje za gol!

Da se le ne bi prekuril ...
"Že od začetka smo dali vse od sebe, dosegali gole in igrali res dober nogomet. Tako naj tudi ostane skozi vso sezono," je odločen Kampl, ki je na 11 prvenstvenih tekmah za "rdeče bike" prispeval že 5 golov in 8 podaj, vseskozi pa je nosilec moštva, ki v avstrijski Bundesligi ni izgubilo že 31 tekem. Seveda ne gre dvomiti, da bo Kampl znova igral že v četrtek v Evropski ligi.

Čarovnija Valterja Birse proti Udineseju

Serija podaj Kevina Kampla za Salzburg

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Jasmin HandanovićMariborKrka - Maribor 0:5vso tekmo6. nepremagan
Samir HandanovićInter (ITA)Torino - Inter 3:35' (0:0)- 1. rdeči karton kariere
Jan OblakBenfica (POR)Cinfaes - Benfica 0:1 (pokal)vso tekmodebi za Benfico
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA II)Siena - Palermo 2:3

vso tekmo

/
Mišo BrečkoKöln (NEM II)Köln - 1860 München 0:0vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Genoa - Chievo 2:1

vso tekmo

v 53' - 3. karton
Branko IlićHapoel Tel Aviv (IZR)Beitar Jeruzalem - Hapoel TA 1:0vso tekmo/
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Athletic Bilbao - Villarreal 2:0/poškodovan
Dejan KelharGabala (AZR)Inter Baku - Gabala 0:1 93' (0:1)/
Martin MilecMariborKrka - Maribor 0:5vso tekmo v 39' za 1:0 in v 45' za 2:0, dve podaji,
v 28' - 3.
Andraž StrunaPAS Giannina (ITA II)PAS - Panionios 0:1

64' (0:1)

/
VEZISTI (7)
Kevin KamplSalzburg (AVT)Salzburg - Wacker Innsbruck 6:060' (5:0)

podal za 1., 2., 3. in 5. gol - 8. podaj v ligi

Andraž KirmGroningen (NIZ)Groningen - PSV 1:0/na klopi
Rene KrhinBologna (ITA)Sassuolo - Bologna 2:1vso tekmo1. letos odigral vso tekmo
Jasmin KurtićSassuolo (ITA)Sassuolo - Bologna 2:1vso tekmo/
Dejan LazarevićChievo (ITA)Genoa - Chievo 2:1/na klopi
Aleš MerteljMariborKrka - Maribor 0:5/izven moštva
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)Cr. Zvezda - Novi Pazar 5:1vso tekmo/
NAPADALCI (4)
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)Ludogorec - Litex Loveč 2:4vso tekmo/
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Omija - Oita Trinita 0:1 67' (0:1)/
Tim MatavžPSV (NIZ)Groningen - PSV 1:067' (1:0)

/

Milivoje NovakovićOmija Ardidža (JAP)Omija - Oita Trinita 0:1 60' (0:1)

/

"Ladje na obzorju" (igralci vpoklicani pod Katancem)
Armin BačinovićPalermo (ITA II)Siena - Palermo 2:3/na klopi
Vide BelecOlhanense (POR)Lusitano - Olhanense 1:2vso tekmo/
Robert BerićSturm (AVT)Rapid Dunaj - Sturm 2:2vso tekmo v 12' za 0:1, v 26' za 0:2, v 53' - 5.

Valter Birsa *

Milan (ITA)Milan - Udinese 1:068' (1:0) v 22' - 2. gol
Goran CvijanovićMariborKrka - Maribor 0:5vso tekmo/
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Sandhausen - Dynamo 0:046' (3:0)/

Željko Filipović

MariborKrka - Maribor 0:5vso tekmo v 53' - 2. karton
Josip Iličić *Fiorentina (ITA)Fiorentina - Juventus 4:2/poškodovan
Dominic MarohKöln (NEM II)Köln - 1860 München 0:0vso tekmo/
Aleksandar RadosavljevićOlimpija LjubljanaOlimpija - Celje 0:2vso tekmo v 57' - 1. karton
Aleksander RajčevićMariborKrka - Maribor 0:5vso tekmo/
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)Legia - Piast Glivice 4:1

/

izven postave

* nevpoklicani zaradi poškodb