Franz Beckenbauer je največja nogometna osebnost v Nemčiji. Bil je izjemen nogometaš, sijajen trener in priznani funkcionar. Foto: Reuters
Franz Beckenbauer je največja nogometna osebnost v Nemčiji. Bil je izjemen nogometaš, sijajen trener in priznani funkcionar. Foto: Reuters

Kaiser (cesar), kot je bil vzdevek Beckenbauerja, je umrl v nedeljo. V zadnjem času se ni več pojavljal v javnosti, zdravstveno stanje je bilo vse slabše. Preživel je nekaj operacij na srcu, mučila sta ga Parkinsonova bolezen in demenca. Pred devetimi leti ga je zelo prizadela tudi družinska tragedija, smrt sina Stephana.

"Z globoko žalostjo vam sporočamo, da je moj mož in naš oče Franz Beckenbauer včeraj, v nedeljo, mirno umrl obkrožen s svojo družino. Prosimo vas, da žalujete v tišini in ne postavljate nobenih vprašanj," je sporočila družina.

Franz Beckenbauer in Johan Cruyff sta igrala v finalu svetovnega prvenstva v Münchnu 7. julija 1974.  Foto: EPA
Franz Beckenbauer in Johan Cruyff sta igrala v finalu svetovnega prvenstva v Münchnu 7. julija 1974. Foto: EPA

Beckenbauer je veljal za morda najboljšega prostega branilca na svetu. Od leta 1964 do leta 1977 je igral za Bayern in na 427 nastopih dosegel 60 golov. Osvojil je štiri naslove nemškega prvaka in tri zaporedne naslove evropskega prvaka (1974–76).

Poleti 1977 se je preselil v New York, kjer je pri Cosmosu združil moči s Pelejem. Leta 1980 se je vrnil v Bundesligo, okrepil je Hamburg in se veselil naslova nemškega prvaka leta 1982.

Evropski in svetovni prvak z Zahodno Nemčijo
Neizbrisen pečat je pustil v dresu nemške reprezentance. Na 103 tekmah je dosegel 14 zadetkov. Leta 1972 je bil kapetan na evropskem prvenstvu, ki je v finalu v Bruslju odpravil Sovjetsko zvezo s 3:0.

Sorodna novica Matthäus pred tremi desetletji s predstavo kariere postavil Jugoslovane na realna tla

Dve leti zatem je bilo svetovno prvenstvo v Zahodni Nemčiji. Po številnih težavah v pripravah so gostitelji prvenstva v finalu na olimpijskem stadionu v Münchnu ugnali Nizozemsko z 2:1. Odločilni zadetek je dosegel dolgoletni Beckenbauerjev prijatelj Gerd Müller, ki je umrl avgusta 2021.

V Mehiki se je veselil Maradona, v Rimu pa Kaiser
Po polomu na evropskem prvenstvu leta 1984 v Franciji je Beckenbauer postal selektor reprezentance ZRN. Takoj je poskrbel za velik dvig forme. Na svetovnem prvenstvu leta 1986 v Mehiki so Nemci prišli vse do finala, kjer je bila boljša Argentina s 3:2.

Sorodna novica 30 let od nemške poletne pravljice in solz Maradone na Olimpicu

Na domačem evropskem prvenstvu leta 1988 so bila pričakovanja velika, a je bila v polfinalu v Hamburgu boljša Nizozemska z 2:1. Sledilo je svetovno prvenstvo v Italiji leta 1990. Na uvodni tekmi proti Jugoslaviji je Zahodna Nemčija z izjemno predstavo Lotharja Matthäusa odpravila Jugoslavijo s 4:1 in se nato prebila vse do finala. Na olimpijskem stadionu v Rimu je 8. julija 1990 premagala Argentino z 1:0. Odločilni zadetek je dosegel Andreas Brehme z bele točke pet minut pred koncem. Diego Armando Maradona, ki je bil junak svetovnega prvenstva leta 1986, je točil solze in se jezil na sodnika Edgarda Codesala, ki je izključil dva Argentinca zaradi grobih prekrškov.

Brane Oblak in Kaiser Franz

V pogovoru za Delo se je Brane Oblak spomnil svoje epizode pri Bayernu: "Tja me je pripeljal Franz Beckenbauer. S Schalkejem smo jih v Münchnu nabili šest proti ena in že takrat me je povabil na Bavarsko. On je odhajal v Cosmos in so iskali zamenjavo. Mi je pa rekel, da kapetan ne bom mogel biti. To je bil Gerd Müller. Tako je to urejeno, če nimaš zvez, nimaš možnosti, da se kam prodaš."

Dvakrat zelo uspešen dežurni gasilec pri Bayernu
Takoj po velikem zmagoslavju se je odločil, da ne bo več trener, saj je to preveč stresna služba. Med letoma 1994 in 2009 je bil predsednik Bayerna. Dolgoletnemu menedžerju Uliju Hoeneßu ga je spomladi 1994 uspelo pregovoriti, da je postal začasni trener Bayerna. Po slabih predstavah v jesenskem delu je moral oditi Erich Ribbeck. Beckenbauer je dvignil ekipo, ki je osvojila naslov nemškega prvaka. Zgodba se je ponovila spomladi 1996, ko je moral oditi Otto Rehhagel. Beckenbauer je vodil obe tekmi finala Pokala Uefa proti Bordeauxu, ki jih je Bayern zanesljivo dobil (2:0 in 3:1).

Poletna pravljica 2006, ki se je nato spremenila v nočno moro
Imel je velika poznanstva v nogometu. Potoval je po svetu in povsod je bil dobrodošel. Julija 2000 mu je uspel veliki met – Nemčija je dobila organizacijo svetovnega prvenstva leta 2006. To je bila poletna pravljica na razprodanih stadionih, ki se je Nemcem zelo vtisnila v spomin, čeprav so izpadli v polfinalu proti Italiji z 0 : 2 po podaljšku. Beckenbauer je bil predsednik organizacijskega odbora, s posebnim helikopterjem se je vozil na vse tekme.

Franz Beckenbauer je bil trikrat poročen in imel je pet otrok. Z nekdanjo poslovno sekretarko Bayerna Heidi Burmester se je poročil leta 2006. Foto: EPA
Franz Beckenbauer je bil trikrat poročen in imel je pet otrok. Z nekdanjo poslovno sekretarko Bayerna Heidi Burmester se je poročil leta 2006. Foto: EPA

Oktobra 2015 je Spiegel objavil odmevno zgodbo, da je poslovnež Robert Louis-Dreyfus organizacijskemu odboru posodil 10 milijonov švicarskih frankov. Denar naj bi bil namenjen tudi za nakup glasov, sporen je bil predvsem Jack Warner.

Beckenbauer naj bi prejel še 5,5 milijona evrov za opravljeno delo predsednik organizacijskega odbora, čeprav je ta funkcija prostovoljna.

Lani prvič ni prišel na obletnico naslova svetovnih prvakov
Vse te obtožbe, ki nikoli niso bile dokazane na sodišču, so ga zelo prizadele. Po več kot 20 letih se je umaknil s televizijske postaje Sky, kjer je bil strokovni sodelavec. Zdravje se mu je zelo poslabšalo. Vseeno se je vsako leto julija udeležil obletnice naslova svetovnih prvakov leta 1990. Lani mu prvič ni uspelo priti zaradi zelo slabega zdravja. Lothar Matthäus in Rudi Völler sta bila zelo zaskrbljena.

Evropska nogometna zveza, ki jo vodi Aleksander Čeferin, je ob žalostni novici zapisala: "Zelo smo užaloščeni zaradi smrti Franza Beckenbauerja, enega največjih nogometnih igralcev vseh časov. Na svetovnem prvenstvu je zmagal kot igralec in trener, na igrišču pa je bil eleganten in dominanten. Za vedno bo ostal v naših srcih."

Le Brazilec Mario Zagallo in Francoz Didier Deschamps sta poleg Beckenbauerja osvojila naslov svetovnega prvaka v vlogi igralca in trenerja. Foto: Reuters
Le Brazilec Mario Zagallo in Francoz Didier Deschamps sta poleg Beckenbauerja osvojila naslov svetovnega prvaka v vlogi igralca in trenerja. Foto: Reuters

Völler: 'Kaiser' je bil navdih za več kot eno generacijo
"Žalosten sem, novica o njegovi smrti me je zelo prizadela. Menim, da je bil eden od velikih privilegijev v mojem življenju, da sem spoznal Franza Beckenbauerja in imel priložnost delati z njim. Najin skupni čas je bil okronan z naslovom svetovnega prvaka v Italiji 1990, ki ga brez njega nikoli ne bi dosegli. 'Kaiser' je bil navdih za več kot eno generacijo, nemški nogomet je izgubil veliko osebnost, jaz pa dobrega prijatelja," je dejal direktor članske nemške reprezentance Rudi Völler.

Matthäus: Franz je bil izjemna osebnost, užival je svetovno prepoznavnost
Lothar Matthäus je Beckenbauerja označil za enega največjih osebnosti kot igralca in trenerja, a tudi za največjo osebo zunaj igrišča. "Franz je bil izjemna osebnost, ne le v nogometu, užival je svetovno prepoznavnost. Bil je velik in radodaren človek, zapustil nas je dober prijatelj. Pogrešal ga bom, vsi ga bomo pogrešali," je zapisal Matthäus, rekorder po številu nastopov za elf in član zmagovite reprezentance na SP v Italiji.

Thomas Müller, ki je še vedno eden nosilcev igre pri Bayernu, je na omrežju X zapisal: "Zapustil nas je eden največjih nogometašev v zgodovini Bayerna. Počivaj v miru, Kaiser Franz. Nikoli ne bomo pozabili, kaj vse si naredil za nemški nogomet."

Hoeness: Nihče ga ne bo presegel
"Franz Beckenbauer je največja osebnost v zgodovini Bayerna. Kot igralec, trener, predsednik in predvsem kot človek bo za vedno ostal nepozaben. Nihče ga ne bo presegel. Imel sem srečo, da je bil moj prijatelj. Skupaj sva prehodila nepozabno pot," je povedal alfa in omega Bayerna Uli Hoeness.

Kancler Scholz: Bil je navdih za številne generacije v nemškem nogometu
Nogometni ikoni se je poklonil nemški kancler Olaf Scholz: "Franz Beckenbauer je bil eden največjih nogometašev v Nemčiji. Bil je navdih za številne generacije v nemškem nogometu. Pogrešali ga bomo. V mislih smo z njegovo družino in prijatelji."

Umrl legendarni Kaiser Franz Beckenbauer