Thierry Henry je sprejel nagrado namesto Messija, ki ni bil prisoten v Londonu. Foto: AP
Thierry Henry je sprejel nagrado namesto Messija, ki ni bil prisoten v Londonu. Foto: AP

Messi je decembra 2022 Argentino popeljal do naslova svetovnega prvaka. 36-letni Argentinec, ki je nagrado dobil že osmič, je v glasovanju prejel 48 točk, toliko kot Norvežan Erling Haaland, a je v korist Messiju šlo več prvih mest v glasovanju. Francoz Kylian Mbappe je bil tretji s 35 glasovi.

Glasovali so kapetani, trenerji, navijači in novinarji. Messi je bil najboljši po izboru Fife že v letih 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2022.

Aitana Bonmati je blestela na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Aitana Bonmati je blestela na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

Med dekleti je bila najboljša Bonmati, vezistka je ob zmagi na zadnjem svetovnem prvenstvu postala najboljša strelka turnirja in na glasovanju dobila 52 točk. Sledili sta Kolumbijka Linda Caicedo s 40 in Španka Jennifer Hermoso z 38.

Mary Earps in Ederson vratarja leta
Najboljši vratar je Brazilec Ederson. Čuvaj mreže pri Manchester Cityju je v glasovanju prehitel Belgijca Thibauta Courtoisa in Maročana Yassineja Bounouja Bona.

Priznanje za najboljšo vratarko je dobila Angležinja Mary Earps. To ji je uspelo drugič zapored. V konkurenci sta bili še Španka Catalina Coll in Avstralka Mackenzie Arnold.

Sarina Wiegman in Pep Guardiola trenerja leta
Najboljši trener v moški konkurenci je bil Pep Guardiola, ki je uspešno sezono z Manchester Cityjem kronal z osvojitvijo Lige prvakov. Guardioli sta v glasovanju sledila Italijana Luciano Spaletti, ki je Napoli pripeljal do italijanskega naslova, in trener Interja Simone Inzaghi.

Pep Guardiola je v lanski sezoni osvojil trojno krono z Manchester Cityjem (Liga prvakov, Premier liga in Pokal FA). Foto: EPA
Pep Guardiola je v lanski sezoni osvojil trojno krono z Manchester Cityjem (Liga prvakov, Premier liga in Pokal FA). Foto: EPA

Najboljša trenerka v ženski konkurenci je bila selektorica Anglije Sarina Wiegman, ki je to priznanje osvojila že četrtič, drugo in tretje mesto sta zasedla strateginja Chelseaja Emma Hayes in trener ženske ekipe Barcelone Jonatan Giraldez.

Marta prejela nagrado za posebne dosežke
Posebno nagrado za izjemne dosežke je Fifa podelila Brazilki Marti, ki ji je priznanje izročila žena pokojnega brazilskega zvezdnika Peleja Marcia Aoki. Marta pa je dobila še eno priznanje – po njej se bo namreč v prihodnje imenovala nagrada za najlepši zadetek v ženskem nogometu.

Brazilec Madruga z izjemnimi škarjicami dosegel gol leta
Nagrado Ferenca Puskasa za najlepši zadetek pa je prejel Brazilec Guilherme Madruga za svoj strel s "škarjicami" s približno 20 metrov na tekmi Novorizontina in njegovega Botafoga.

Priznanje za fair play je dobila brazilska reprezentanca, ko je na prijateljski tekmi z Gvinejo junija 2023 igrala v zanje nekonvencionalnih črnih dresih v podporo soigralcu Viniciusu Juniorju, ki je bil pred tem kot igralec madridskega Reala tarča rasističnih žaljivk.

Nagrada za navijača leta je pripadla Argentincu Hugu Danielu "Totu" Iniguezu, ki je poskrbel za viralne posnetke, ko je med tekmo njegova Colona Santa Feja proti Barracasu Centralu hranil svojega dvomesečnega sina.

Predsednik Fife Gianni Infantino je čestital vsem dobitnikom nagrad. Foto: EPA
Predsednik Fife Gianni Infantino je čestital vsem dobitnikom nagrad. Foto: EPA

Znani tudi najboljši enajsterici leta
Objavili so tudi najboljši enajsterici v moški in ženski konkurenci. V moški, glasovali so izključno nogometaši, so vratar Belgijec Thibaut Courtois, branilci Angleža John Stones in Kyle Walker ter Portugalec Ruben Dias, vezisti Portugalec Bernardo Silva, Anglež Jude Bellingham in Belgijec Kevin De Bruyne ter napadalci Norvežan Erling Haaland, Francoz Kylian Mbappe, Argentinec Lionel Messi in Brazilec Vinicius Junior.

Najboljšo žensko enajsterico sestavljajo vratarka Angležinja Mary Earps, branilke Angležinji Lucy Bronze in Alex Greenwood ter Španka Olga Carmona, vezistke Angležinji Ella Toone in Keira Walsh ter Španka Aitana Bonmati in napadalke Angležinji Lauren James in Alessia Russo, Američanka Alex Morgan ter Avstralka Samantha Kerr.

Spomnili so se na umrle Charltona, Zagalla in Beckenbauerja
Na prireditvi so se s posebnim videom spomnili tudi pred kratkim umrlih legend Angleža Bobbyja Charltona, Brazilca Maria Zagalla in Nemca Franza Beckenbauerja.

Messi pred Hollandom, Guardiola najboljši trener