Real iz Madrida je letos maja v finalu Lige prvakov z 1:0 premagal Liverpool in štirinajstič postal evropski prvak. Foto: Reuters
Real iz Madrida je letos maja v finalu Lige prvakov z 1:0 premagal Liverpool in štirinajstič postal evropski prvak. Foto: Reuters

"Izjemno zahteven nasprotnik. Že v skupini nam ni bilo lahko, a osvojili smo prvo mesto, kar pa ni bilo nagrajeno na žrebu. A isto velja za Paris SG, saj prav tako ne more biti zadovoljen, da je ravno nas dobil za nasprotnika. A tako je to v izločilnih bojih Lige prvakov. Lahkih tekmecev ni, videli ste, kako nas je lani izločil Villarreal," je ples kroglic v Nyonu komentiral trener Bayerna Julian Nagelsmann. V osmini finala se bosta udarila Bayern in PSG. Na zadnjih štirih medsebojnih tekmah so trikrat zmagali serijski nemški prvaki, ki so to sezono v Ligi prvakov brezhibni in edini, ki so zmagali na vseh šestih tekmah predtekmovanja, medtem ko je bil PSG drugi v skupini (štiri zmage in dva remija).

Sorodna novica V LP Liverpool - Real Madrid, PSG - Bayern, v EL Barcelona - Manchester U.

Možnosti so pol-pol
Na eni strani Eric Maxim Choupo-Moting, Sadio Mane, Manuel Neuer, na drugi Lionel Messi, Kylian Mbappé in Neymar. Poslastica je zagotovljena. Leta 2020 je Bayern v finalu PSG ugnal z 1:0, leto pozneje pa ga je PSG izločil v četrtfinalu (takrat še zaradi pravila večjega števila zadetkov v gosteh). "Na takšnih tekmah so možnosti 50:50. Imeli smo tudi že pozitivne izkušnje s PSG-jem, vsekakor pa gre za najtežjega mogočega tekmeca. Pričakujem dve privlačni tekmi, je pa do februarja in marca še daleč, veliko se lahko še zgodi, vmes je tudi svetovno prvenstvo," pravi predsednik Bayerna Oliver Kahn.

V Torinu so že vedeli, kaj se bo zgodilo
Pri Bayernu bi si morda želeli, da je tekma že zdaj, saj so ujeli zmagoviti ritem. A podobno velja za PSG. V Ligi prvakov se je gladko prebil med 16, v domačem prvenstvu pa ima po 14 krogih 12 zmag in dva remija. Vse od marca ne pozna poraza. Športni direktor Luis Campos je razkril, da so kar slutili, kdo bo njihov tekmec v osmini finala: "Spomnim se, da smo se po zmagi v Torinu (nad Juventusom) v garderobi pogovarjali, da bomo dobili ravno Bayern. Velika motivacija je igrati proti takšnim velikanom. To bo priložnost, da nadaljujemo odlično sezono, in priložnost, da pokažemo vsemu svetu, kako odličnega trenerja imamo. Tekma bo prišla ravno ob pravem času, saj smo polni samozavesti."

Ponovitev lanskega finala
Podobno "visokooktanski" bo tudi obračun Reala in Liverpoola. Gre za ponovitev finala lanske različice Lige prvakov, ki ga je na stadionu Stade de France za zmago kraljevega kluba (in 14. naslov evropskega prvaka) z 1:0 odločil Vinícius Júnior. Real je bil uspešnejši tudi sezono prej (2020/21), ko je bilo v četrtfinalu 3:1 in 0:0. Glavno nevarnost bo Liverpoolu predstavljal Karim Benzema, ki je na 23 obračunih Lige prvakov proti angleškim klubom dosegel že 16 golov, sedem v zadnji sezoni.

Xavi: Dobili smo tekmeca, ki bi si ga najmanj želeli
Da bo mera polna, je tudi žreb Evropske lige izluščil dvoboj velikanov, ki sicer v zadnjih sezonah nimata prav veliko uspeha. Pomerila se bosta Manchester United in Barcelona. "Nimamo sreče, žreb nam je znova namenil najtežjega tekmeca, tako kot že v skupinskem delu Lige prvakov. Manchester United je izjemen tekmec, klub z bogato zgodovino. Skratka, zadnji nasprotnik, ki bi si ga želeli," je povedal trener Barcelone Xavi. Kot je znano, je Manchester United v skupinskem delu Evropske lige osvojil drugo mesto (za Realom Sociedadom), Barcelona pa je bila v Ligi prvakov v svoji skupini tretja (za Bayernom in Interjem) in mora tako evropsko pot nadaljevati v "drugi ligi".


Liga prvakov, osmina finala, prve tekme, torek, 14. februarja, ob 21.00:
MILAN - TOTTENHAM
PARIS SG - BAYERN
Povratni tekmi bosta 8. marca.

Sreda, 15. febraurja, ob 21.00:
CLUB BRUGGE - BENFICA
BORUSSIA DORTMUND - CHELSEA
Povratni tekmi bosta 7. marca.

Torek, 21. februarja, ob 21.00:
LIVERPOOL - REAL MADRID
EINTRACHT FRANKFURT - NAPOLI
Povratni tekmi bosta 15. marca.

Sreda, 22. febraurja, ob 21.00:
RB LEIPZIG - MANCHESTER CITY
(Kampl)
INTER - PORTO
(Handanović)
Povratni tekmi bosta 14. marca.