Kylian Mbappe je v zadnji minuti takole matiral Thibauta Courtoisa. Foto: EPA
Kylian Mbappe je v zadnji minuti takole matiral Thibauta Courtoisa. Foto: EPA

Že v prvem polčasu so bili podjetnejši in nevarnejši Francozi (posest žoge 60:40 odstotkov), ki pa niso uspeli zatresti mreže. Vratar Madridčanov Thibaut Courtois je moral ustaviti tri poskuse. Real se je osredinil na obrambo in tako rekoč ni pogledal proti golu. Prvi nevaren strel je sprožil šele v zadnji akciji pred odmorom, ko je po podaji iz kota Casemiro z glavo streljal mimo vrat.

V 62. minuti je imel PSG lepo priložnost, da bi povedel, toda Courtois je ubranil 11-metrovko Lionelu Messiju, ki je z bele pike streljal preveč po sredini vrat. Prekršek nad Kylianom Mbappejem je storil Dani Carvajal.

Napadalec PSG-ja je bil daleč najnevarnejši igralec na tekmi, za svoj trud pa je bil nagrajen v zadnji minuti srečanja. Z leve strani je prodrl v kazenski prostor, se mojstrsko prebil pred vrata med Lucasom Vazquezom in Ederjem Militaom ter z diagonalnim strelom med nogami matiral Courtoisa, ki je bil predtem odlično razpoložen in zmagovalec vseh njunih dvobojev.

"Za nas je bila to odlična tekma. Moramo ostati ponižni, pred povratno tekmo je še vse odprto. V Madridu bo težko, toda imamo prednost in smo zelo samozavestni," je povedal Mbappe.

Real je tekmo končal brez strela v okvir vrat (!), PSG jih je sprožil osem. "Naši protinapadi danes niso delovali. Težko je izgubiti, toda nismo še izpadli. Pred domačimi navijači, ki so vedno prednost, bomo poskušali preobrniti izid," je dejal Courtois.

"Mbappe je najboljši igralec v evropskem nogometu. Nismo igrali dobro, toda nismo še mrtvi," je pripomnil trener Carlo Ancelotti.

Courtois je v 62. minuti ubranil 11-metrovko Lionelu Messiju. Foto: EPA
Courtois je v 62. minuti ubranil 11-metrovko Lionelu Messiju. Foto: EPA

Real 9. marca brez Casemira in Mendyja

V začetni postavi gostov je bil tudi Karim Benzema, ki zaradi poškodbe stegenske mišice ni igral zadnje tri tedne. Brez odličnega francoskega napadalca je Real na zadnjih treh tekmah dosegel le en zadetek.

Pri Parižanih je Neymar, ki se je ubadal s poškodbo gležnja, začel na klopi. Na zelenico je vstopil v 72. minuti, v zadnjem delu tekme poživil igro gostiteljev in začel akcijo za zadetek. Manjkala sta poškodovana Ander Herrera in Sergio Ramos, ki je imel kultni status v Madridu.

Na povratnem srečanju 9. marca bo Real pogrešal Casemira in Ferlanda Mendyja, ki sta prejela tretji rumeni karton v letošnji Ligi prvakov.

Ekipi sta se v osmini finala pomerili že pred štirimi leti, ko je bil kraljevi klub boljši s 3:1 in 2:1. To je bila zadnja sezona Cristiana Ronalda (Parižanom je zabil tri gole) v Madridu, hkrati pa je Real tudi zadnjič osvojil evropski naslov.

Bernardo Silva vodil City do zmage na "domačem dvorišču"

Druga torkova tekma je bila v Lizboni, kjer je Manchester City s 5:0 odpravil Sporting, ki v osmini finala igra prvič po 13 letih. Že po prvem polčasu je vodil s 4:0.

Dvakrat se je med strelce vpisal nekdanji nogometaš Benfice Bernardo Silva, v 17. minuti je na 2:0 povišal s sijajnim polvolejem. Zadeli so še Riyad Mahrez (10. gol na zadnjih 11 tekmah v Ligi prvakov), Phil Foden in Raheem Sterling, ki je končni izid postavil v 58. minuti z imenitnim zavitim strelom s 25 metrov. To je bil njegov jubilejni 150. gol v klubski karieri.

Angleški prvaki in lanski finalisti Lige prvakov bi lahko domov odšli še z višjo zmago.

"To je bila zelo dobra predstava, čeprav je bilo vodstvo s 4:0 ob odmoru morda previsoko. Nekaj posebnega je zadeti v svojem mestu. Moja mama navija za Sporting, oče pa za Benfico," je razložil Silva.

Lionel Messi se je po poletnem odhodu iz Barcelone znova srečal z Realom, katerega mrežo je nazadnje zatresel 6. maja 2018. Na zadnjih osmih tekmah proti Madridčanom ni zadel. Foto: EPA
Lionel Messi se je po poletnem odhodu iz Barcelone znova srečal z Realom, katerega mrežo je nazadnje zatresel 6. maja 2018. Na zadnjih osmih tekmah proti Madridčanom ni zadel. Foto: EPA

Osmina finala, prve tekme

PARIS SG – REAL MADRID 1:0 (0:0)
Mbappe 94.
Courtois je v 62. minuti ubranil 11-metrovko Messiju.

Paris SG: Donnarumma, Hakimi, Marquinhos, Kimpembe, Nuno Mendes, Danilo (87./Gueye), Paredes, Verratti, Di Maria (72./Neymar), Messi, Mbappe.

Real Madrid: Courtois, Carvajal (72./Vazquez), Eder Militao, Alaba, Mendy, Kroos, Casemiro, Modrić (82./Valverde), Asensio (72./Rodrygo), Benzema (87./Bale), Vinicius Junior (82./Hazard).

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)


SPORTING – MANCHESTER CITY 0:5 (0:4)
Mahrez 7., Silva 17., 44., Foden 32., Sterling 58.

Sporting: Adan, Inacio, Coates, Esgaio, Pedro Porro (82./Neto), Joao Palhinha, Matheus Nunes, Matheus Reis, Sarabia (75./Tabata), Paulinho (75./Slimani), Pedro Goncalves (50./Ugarte).

Manchester City: Ederson, Stones (61./Zinčenko), Ruben Dias, Laporte (84./Ake), Joao Cancelo, De Bruyne, Rodri (73./Fernandinho), Bernardo Silva (85./Delap), Mahrez, Foden (61./Gündogan), Sterling.

Sodnik: Srđan Jovanović (Srbija)

Povratni tekmi bosta 9. marca.


Sreda ob 21.00:
SALZBURG – BAYERN
(Šeško)

INTER – LIVERPOOL

Povratni tekmi bosta 8. marca.


Torek, 22. februarja, ob 21.00:
CHELSEA – LILLE

VILLARREAL – JUVENTUS

Povratni tekmi bosta 16. marca.


Sreda, 23. februarja, ob 21.00:
BENFICA – AJAX

ATLETICO MADRID – MANCHESTER UNITED
(Oblak)

Povratni tekmi bosta 15. marca.