Jaka Bijol in Matjaž Kek na torkovi prireditvi v Cankarjevem domu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Jaka Bijol in Matjaž Kek na torkovi prireditvi v Cankarjevem domu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Mariborčan je bil sinoči drugič na odru v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu, enako je bilo že leta 2009, ko je nogometno reprezentanco popeljal na svetovno prvenstvo. "Že tedaj sem bil zelo vesel in zelo srečen, zdaj sem znova tukaj. Vesel sem, da je tudi nogomet znova na slovenskem športnem zemljevidu. To priznanje je še ena potrditev, da se obrestuje vztrajati, da so fantje vztrajali in verjeli vase ter niti v enem trenutku niso podvomili, da nam ne bi uspelo. Biti na evropskem prvenstvu ni isto kot osvojiti medaljo, a upam, da smo dodali vsaj en kamenček v mozaik sijajnih uspehov slovenskih športnic in športnikov. Veliko priznanje za vse nas."

Nagrade se gotovo veselijo tudi reprezentanti, ki so se prejšnji mesec uvrstili na evropsko prvenstvo v Nemčiji, je selektor dejal po torkovi prireditvi Športnik leta. "Bodite prepričani, da je to verjetno eden najlepših trenutkov v njihovih karierah. Res je, da so raztreseni po vsej Evropi, da imajo obveznosti v svojih klubih, ampak druži jih veliko prijateljstvo, veliko zadovoljstvo igrati za reprezentanco. Ponosni in veseli so ob zavedanju, v kakšni konkurenci jim je uspelo osvojiti nagrado."

Pogovor z ekipo leta - nogometaši Slovenije

"Vesel sem, da so zdržali pritisk velikih pričakovanj v 'lahki' skupini"

Odbojkarji so bili septembra bronasti na EP-ju v Rimu, v izboru novinarjev pa je tretje mesto zasedla moška ekipa v smučarskih skokih, ki je februarja v Planici osvojila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu (21 glasov).

"Jasno je, da je težko primerjati na eni strani medalje in na drugi strani velikost nogometa kot najprestižnejše postranske stvari na svetu, a mogoče je enkrat čas tudi za nogomet. Prepričan sem, da tako kot mi spoštujemo njihove uspehe, tudi oni spoštujejo naše. Vsi imamo isti grb, isto zastavo, pojemo isto himno in vesel sem zaradi uspeha nogometašev, še bolj pa sem vesel za uspehe vseh naših športnikov, tako v ekipnih kot individualnih športih," je opisal Kek.

Selektor je zasluge za uspeh pripisal predvsem nogometašem. "Fantje, to je vaša nagrada, jaz pa sem vesel, da vas lahko vodim. Že lani septembra na Švedskem, ko so odigrali dobro tekmo in smo obstali v Ligi B Lige narodov, sem začutil, da bi to lahko bilo to. Vesel sem, da so v kvalifikacijah zdržali pritisk velikih pričakovanj v 'lahki' skupini."

Bijol: Prepričan sem, da nas na Euru čakajo lepi trenutki

Junija bodo tekmeci na Euru Danska, Srbija in Anglija. "Navdušen sem nad skupino, predvsem zaradi tega, ker je skupina skoraj najtežja. Samodejno smo zato odpisani in avtsajderji, ti fantje pa znajo to pošteno 'zakuhati'. Vesel sem, da v Sloveniji vlada izjemno zanimanje za obisk tekem. Poskušali bomo tekmovati in ne biti samo udeleženci evropskega prvenstva," je izjavil Kek.

Branilec Jaka Bijol, ki se je tudi udeležil prireditve in podelitve nagrade, je dodal: "Na evropskem prvenstvu seveda ni lahkih tekmecev. Skupina je težka in polna izzivov, prepričan pa sem, da bodo lepi trenutki tako za nas kot navijače. Z njihovo pomočjo nam bo veliko lažje."

Korošec trenutno okreva po poškodbi in operaciji kosti v levem stopalu konec novembra, počival naj bi tri mesece: "Rehabilitacija za zdaj poteka po načrtih. Tudi malo premora se včasih prav prileže, zdaj so še božični prazniki. Do Eura bom 100-odstotno pripravljen."

Kek si ne predstavlja športa brez prireditve, kot je Športnik leta
Posnetek celotne prireditve Športnik leta 2023

Izidi glasovanja

Ekipe:
Moška nogometna reprezentanca           44 glasov
Moška odbojkarska reprezentanca         41
Moška ekipa, smučarski skoki            21
(Jelar, Kos, Lanišek, Zajc)
Tenis, ženska reprezentanca              9
Moška košarkarska reprezentanca          4
Mešana ekipa, smučarski skoki            2
(Lanišek, Zajc, Križnar, Klinec)