Matjaž Kek je šestdesetič vodil slovensko reprezentanco. Njegov izkupiček je 24 zmag, 12 remijev in 24 porazov. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek je šestdesetič vodil slovensko reprezentanco. Njegov izkupiček je 24 zmag, 12 remijev in 24 porazov. Foto: www.alesfevzer.com

"V obdobju igre, ko imamo žogo, imamo težave, tu nas čaka ogromno dela. Pri kreaciji smo lahko veliko boljši. Toda tako je, fantje so bili dva dni skupaj, potem pa moraš igrati proti Grkom, ki so dobra ekipa. Že dolgo nisem med tekmo po eni strani trpel, po drugi strani pa poskušal pomagati, da smo prišli skozi vse to skupaj," je predstavo, v kateri so si Slovenci pripravili eno samo pravo priložnost, komentiral Kek. Zaradi odsotnosti velikega števila standardnih nogometašev je moral tokrat na novo sestaviti vezno vrsto in napad. V ocenjevanje posameznikov se ni spuščal.

Kek: Ena najtežjih tekem v moji karieri

Četrti nastop Vetriha, Boharja in Vučkića, drugi Repa

V obrambi so srečanje začeli isti štirje igralci kot zadnjo tekmo lani novembra v Varšavi, od preostale šesterice nogometašev pa je bil le Jaka Bijol član udarne postave tudi na Poljskem. Pa še to s pomembno razliko, da je pred desetimi meseci igral na položaju takoj za napadalcem, zdaj pa se je znova pomaknil nazaj na položaj zadnjega veznega igralca. V paru mu je družbo delal Amedej Vetrih, ki je nov nastop v reprezentanci dočakal po treh letih. Tudi Damjan Bohar je vpisal četrti nastop za izbrano vrsto, Rajko Rep, ki je dobil prednost pred Miho Zajcem (ta je igral zadnje pol ure), šele drugega. Napadalni del moštva sta sestavljala Haris Vučkić, ki je prav tako četrtič oblekel dres Slovenije, in Andraž Šporar.

Nekdanji ljubljenec Olimpijinih navijačev je imel v 86. minuti najlepšo priložnost na tekmi, ko je žogo iz bližine poslal za las mimo vrat po predložku Saše Aleksandra Živca z desne strani. Ta je v 52. minuti zamenjal Repa in debitiral v članski reprezentanci. Debi je v zadnje četrt ure doživel tudi Nino Kouter.

Preveč izgubljenih dvobojev

"Pri izboru začetne enajsterice sem poskušal poiskati tiste, ki so bili v preteklosti vsaj na kakšnem treningu skupaj. Vidi se, da so nekateri šele začeli sezono, drugi so prišli na tekmo po le treh, štirih treningih, zato so ob koncu tudi imeli težave s krči. V zadnjih 20 minutah so nekateri komaj stali na igrišču. Če so gledalci na tribunah, te lahko vsaj tribuna ponese, zdaj tega ni. Težko je, to ni isti nogomet. Upam, da se bo vse skupaj spremenilo," je razmišljal Kek, ki ga je zmotilo preveč izgubljenih dvobojev.

"Na takšni tekmi, ko veš, da boš v določenih trenutkih podrejen, moraš dobiti te dvoboje in druge žoge. Tu so Grki izkušenejši, vidi se, da že nekaj časa igrajo skupaj. Mi tu danes nismo bili dobri in zato so v nekaterih situacijah Grki na lahek način dobivali priložnosti. Vendar z izjemo dveh, treh situacij ni bilo toliko nevarno za naša vrata. Velikokrat smo prepozno reagirali ali se obrnili stran, bili premalo agresivni. Vedel sem, kje približno bomo imeli težave, pričakovali smo težko tekmo, sploh v položaju, v katerem smo. V nekaterih delih tekme smo močno trpeli, smo pa tudi sami imeli zaključno žogo v 86. minuti."

Sorodna novica Slovenci po "uspavanki" v Stožicah do točke proti Grčiji

Volja je bila

Kek je našel tudi nekaj pozitivnih točk: "S pripravo na tekmo, osredotočenostjo, željo in voljnim momentom sem zadovoljen. Nekatere napake so bile hude, ampak v določenem trenutku smo ravno skozi ta voljni moment in disciplino prišli do tiste 'match' žoge. Če smo zelo pošteni, smo nekaj takega tudi iskali. Vedel sem, da s posestjo žoge, s podajami in kroženjem žoge ne bomo prišli zraven."

Slovenski nogometaši tudi na sedmem srečanju v Ligi narodov niso okusili slasti zmage, lepa priložnost za to pa se ponuja v nedeljo, ko v Stožice prihaja Moldavija (18.00). "Biti moramo dovolj samokritični in objektivni, da vemo, kaj moramo popraviti in na čem moramo delati. V nedeljo bomo gotovo poskušali najti kakšen svež obraz," je napovedal Kek.

Statistika tekme (vir: SofaScore)

Streli: 5:12
V okvir vrat: 1:5
Koti: 2:6
Prekrški: 18:12
Posest žoge: 39:61 odstotkov

Jaka Bijol (št. 6) je igral do 78. minute, ko ga je zamenjal Nino Kouter. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Bijol (št. 6) je igral do 78. minute, ko ga je zamenjal Nino Kouter. Foto: www.alesfevzer.com
Kek: V 85. minuti smo imeli "match" žogo

Več bo treba pokazati v napadu

21-letni Bijol je devetič igral za reprezentanco. Član moskovskega CSKA-ja, pri katerem je na uvodnih šestih tekmah ruskega prvenstva vselej začel na klopi, na naslednji preizkušnji pričakuje več "prometa" na tekmečevi polovici: "Danes je bila bolj zaspana tekma za gledalce, pokazati bomo morali več. V obrambi dobro stojimo, v napadu pa nam še manjka. Proti Moldaviji bomo morali biti pri tem boljši, samozavestnejši na žogi in igrati več naprej. Danes smo se veliko branili in veliko moči potrošili v obrambi, tako da je je zmanjkalo za naprej. V nedeljo bomo morali to spremeniti, biti dominantna ekipa in pokazati, da smo lahko tudi v napadu nevarni. Je pa težko, če se zamenja toliko igralcev. Treba je upoštevati, da vsak novinec potrebuje nekaj časa, da se spozna z drugimi, sprosti in prilagodi."

Na novinarski konferenci po tekmi je sodeloval tudi branilec Miha Blažič: "Mislim, da je normalno, da nismo uigrani. To ni izgovor, ampak dejstvo. Veliko prostora je še za napredek, a glede na okoliščine in vse rotacije je bilo tudi proti Grčiji nekaj pozitivnih stvari. Moramo pa stremeti k temu, da bomo boljši."

Van't Schip: Manjkal je le zadetek

Selektor Grčije John van't Schip je v začetni enajsterici v primerjavi z novembrsko tekmo proti Finski (2:1) vključno z vratarjem opravil štiri menjave, nov je bil par osrednjih branilcev Stratos Svarnas-Dimitris Siovas. Prvi, član atenskega AEK-a, si je za debitantski nastop prislužil njegovo posebno pohvalo. Bočni branilec Kostas Cimikas, ki je prejšnji mesec prestopil v Liverpool, zaradi okužbe z novim koronavirusom ni bil v ekipi.

"Slovenija je v prvem polčasu začela dobro, morali smo biti kompaktni, se organizirati in dobro braniti. Počasi pa smo prišli do naše igre. To nam je uspelo že v drugi polovici prvega polčasa, a so Slovenci blokirali naše predložke, v drugem polčasu pa smo bili precej boljši tekmec. Igrali smo dober nogomet in bili zelo disciplinirani. V ekipi ni bilo šibke točke, manjkal je le zadetek. Podaje so bile premalo ostre, da bi našle prave igralce v dobrem položaju. Malo sem razočaran zaradi izida, sem pa zelo zadovoljen s predstavo, glede na to, da nismo igrali deset mesecev. To je dobra osnova, da v nedeljo naredimo korak naprej," je dejal Nizozemec na grški klopi.

Grčija bo v 2. krogu gostovala v Prištini. Tudi Kosovo je sinoči iz Parme, kjer ga je Moldavija gostila na nevtralnem igrišču, odneslo točko (1:1).

Odmevi po tekmi Slovenija - Grčija