Junak finala je takole pokazal svojo karto. Foto: Reuters
Junak finala je takole pokazal svojo karto. Foto: Reuters

Akram Afif je strele z bele točke v gol pretvoril v 22., 73. in 95. minuti. 27-letnik je občinstvo navdušil pri prvem golu, ko se je počasi približal snemalcu, nato pa iz nogavice potegnil zbirateljsko karto s svojo podobo.

Jordanija je izenačila v 67. minuti, ko je bil natančen Yazan Al-Naimat.

Slavje domačih navijačev. Foto: Reuters
Slavje domačih navijačev. Foto: Reuters

Jordanija prvič igrala v finalu
Katarci so drugič v zgodovini osvojili naslov azijskega prvaka. Hkrati pa so postali peta reprezentanca, ki je azijsko prvenstvo dobila dvakrat zapored. Jordanija je sploh prvič igrala v velikem finalu, tako da je že s tem spisala svojo nogometno pravljico, Katarce je v pripravah na turnir celo premagala z 2:1. Tokrat pa so bili boljši izbranci Marqueza Lopeza, veliko zmago je zagotovil Akram Afif s tremi zadetki z bele pike.

Katarci na čelu s prvim zvezdnikom Afifom so pričakovano odločneje začeli tekmo, prav Afif je bil skupaj s partnerjem v napadu Almoezom Alijem nekajkrat v ospredju obetavnih akcij, v deveti minuti je moral posredovati tudi jordanski vratar. Katarski je bil prvič resneje na preizkušnji v 15. minuti po strelu od daleč.

Najprej ga je podrl Nasib
V 20. minuti je Afif priigral enajstmetrovko, ko ga je s hrbta podrl Abdalah Nasib. Prav Afif, sicer nogometaš Al Sadda, jo je v 22. minuti tudi unovčil. Že v sodniškem dodatku prvega dela je lepo priložnost Jordanije zapravil Mousa Al Tamari, ki je zgrešil tudi iz ugodnega položaja malce pozneje.

Akram Afif. Foto: Reuters
Akram Afif. Foto: Reuters

Afif tudi kralj strelcev
Jordanija je bila zelo nevarna med 55. in 60. minuto, ko je nanizala kopico izvrstnih priložnosti, nekaj strelov je mojstrsko obranil Aisa Baršam, nekaj pa jih je za las zletelo mimo cilja. V 67. minuti pa so Jordanci le izenačili, ko je po podaji z desne strani zadel Jazan Al Naimat. Toda le nekaj minut pozneje so Katarci po pregledu posnetka prišli do nove enajstmetrovke po prekršku v kazenskem prostoru, znova je bil z bele pike uspešen Afif. S tem je dosegel svoj sedmi gol na prvenstvu in je najboljši strelec turnirja. Ta je v 84. minuti dobro izvedel tudi prosti strel, izkazal pa se je vratar Jordanije.

Že v sodniškem dodatku, ta je bil dolg več kot 15 minut, je Katar prišel še do tretje enajstmetrovke, še tretjič je streljal Afif in še tretjič zatresel jordansko mrežo. Prva dva strela je sprožil v svojo levo, zadnjega pa v svojo desno stran za svoj osmi gol prvenstva.

Katar ubranil naslov

18. azijsko prvenstvo

Finale:
Jordanija − KATAR 1:3 (0:1)
Al-Naimat 67.; Afif 22./11-m, 73./11-m, 95./11-m

Vsi azijski prvaki

2023 - Katar
2019 - Katar
2015 - Avstralija
2011 - Japonska
2007 - Irak
2004 - Japonska
2000 - Japonska
1996 - Savdska Arabija
1992 - Japonska
1988 - Savdska Arabija
1984 - Savdska Arabija
1980 - Kuvajt
1976 - Iran
1972 - Iran
1968 - Iran
1964 - Izrael
1960 - Južna Koreja
1956 - Južna Koreja