Izmenjava dela SMS-ov med Kevinom Kamplom in selektorjem, za katere se je  Srečko Katanec odločil, da jih razkrije javnosti. Fotografijo povečate s klikom nanjo. Foto: MMC RTV SLO
Izmenjava dela SMS-ov med Kevinom Kamplom in selektorjem, za katere se je Srečko Katanec odločil, da jih razkrije javnosti. Fotografijo povečate s klikom nanjo. Foto: MMC RTV SLO

Kevina sem poklical in ga vprašal, zakaj vedno, ko ga novinarji vprašajo, na katerem mestu on najraje igra, odgovori, da na zadnjem veznem. V Salzburgu je pod istim trenerjem igral 90 odstotkov tekem po levi in po desni strani, samo ne zadnjega veznega. V Leverkusnu pred našo tekmo z Litvo je igral prvo tekmo Bundeslige na levem bočnem, ni bil zadnji vezni. On odgovori, da je njegova želja in da najlažje igra na zadnjem veznem. Jaz za reprezentanco in za igralno mesto igralca vedno vprašam, ali ti mesto odgovarja, ali boš kos zahtevanim nalogam? Do danes sem samo enemu igralcu rekel, ali bi lahko igral nekaj drugega, in je rekel, da ni zmožen. Tukaj sva končala. Jaz Kevina vidim v slovenski reprezentanci mogoče tudi na zadnjem veznem, a sem prepričan, da ga potrebujemo višje proti golu. Tehnično je močan, zna preigravati ena na ena. Če ga imamo daleč od gola, nam koristi precej manj.

O položaju Kevina Kampla
Srečko Katanec
Katanec je selektor Slovenije od 31. decembra 2012. Foto: MMC RTV SLO

Moram reči, da že kar nekaj časa prihaja drugačen. Dozorel je na neki način. Mogoče malo manj razmišlja o tem, da mora nekaj narediti na silo, kot je počel v preteklosti. Mogoče se je rešil teh obremenitev, ki si jih v principu postavlja sam sebi. Mi nismo imeli nobenih drugih prijemov.

O Josipu Iličiću
Katanec: Kevinova poteza velika napaka

Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnjih dneh v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Stožicah premagala Slovaško (1:0), nato pa na istem prizorišču vzela še veliko točko Angliji (0:0). Dan po torkovi tekmi je bil selektor gost polurne oddaje, v kateri ga je gostil Anže Bašelj.

Glavna tema je bilo dogajanje okoli Kampla. "Težavo ste ustvarili mediji, ki ste bili destruktivni, pri tem je sodelovala tudi vaša hiša. Za mene ni obstajala v nobenem trenutku. Je pa to najbrž res toliko motiviralo in stimuliralo fante, da so stopili skupaj, da dokažejo, da noben igralec ne more biti nad ekipo. To je gotovo dalo neko dodatno energijo. Nad odpovedjo Kampla sem bil presenečen, razočaran pa ne. Prejeti SMS na prvi dan priprav ob 9. uri zjutraj, ko sem bil na kavici, da ne bo prišel nekdo izmed ključnih in zelo pomembnih igralcev, je seveda stresno," je povedal Katanec.

Kevin Kampl se je že odzval: "Seveda se moramo pogovoriti. Jasno je tudi, da bom še naprej igral za svojo državo."


"Izjava za javnost, ki so jo dali igralci, pa je prišla zaradi tega, ker so prebrali Kevinovo izjavo, da prihajajo v reprezentanco in se bojijo povedati, da so poškodovani ali utrujeni. Takšno razmišljanje je absolutno napačno, to je velika Kevinova napaka. To je bila poteza individualista. Moraš biti del skupine, vladati mora sinergija, tudi če si utrujen ali imaš zlomljeno nogo, se prideš pokazat, da te fantje vidijo, to je neki moštveni duh,"
je nadaljeval selektor.

Glede prihodnosti Kampla v slovenski reprezentanci je Katanec pojasnil: "S Kevinom se bomo pogovorili, fantje bodo povedali, ali ja ali ne. Oni so prvi, ki se bodo odločili. Glede na pogovore s fanti pa mislim, da ne bo težav. Vem, da je Kevin dejansko imel težave z utrujenostjo, določeni mediji pa so želeli prikazati, da je selektor takšen in drugačen, da ni normalen in komunikativen in tako dalje. Kevin je 'fajn' fant, v zadnjem obdobju pa je imel fizične težave, pa tudi mogoče kakšne druge težave v družini. Vem, da se je nekaj dogajalo, ne bi pa želel več govoriti o tem."

Spodaj si lahko preberete prepis celotnega pogovora, posnetek pa si lahko ogledate v videonovici na desni strani.


Prebudili smo se v lepo sončno jutro, polno optimizma, ki ga lahko prinesejo le športni uspehi. Kakšno je bilo vaše jutro, vaša noč?
Moram reči, da po takem tednu ni bila prijetna. Ne mi zameriti, če bom zdaj malo zaspan. Ob pol desetih, desetih grem po navadi že spat. Upam, da bo jutri bolje.

Glede na videno včeraj, so mnogi videli tisto, kar so videli v ekipah, ki so pozneje odšle na velika tekmovanja. Kri, znoj, morda namesto solz polomljeni prsti, ponos in veselje. Vaš pogled dan pozneje?
Kot sem povedal včeraj na novinarski konferenci. Dan pozneje ni nič drugače. Fantom še enkrat kapo dol, ne le enkrat, ampak dvakrat, trikrat. Odigrali so dve izredno dobri tekmi. Da nisem preveč skromen, izkupiček bi bil lahko boljši. Šest točk bi lahko imeli, žal ni tako. Upam, da nam to ne bo hodilo v prihodnosti narobe. Mediji zahtevate rezultat, na koncu se bodo seštevale točke. Upam, da zadržimo to vzdušje, ki ga imamo. Fantje so stopili skupaj po vsem, kar se je dogajalo. Bravo in tako naprej. Čez en mesec je že nova zgodba, verjemite mi, da ne bo nič boljše ali slabše. Mi moramo gledati naprej, ukvarjam se že s tem, da so poškodovani Jokić, Cesar, Krhin, da ima Struna kartone. Jaz sem že v filmu, tako da bodo ljudje doma razumeli, da to ni delo za tistih par dni, ko se mi zberemo. Tu gre za stalno spremljanje, strahove in stres, ko razmišljaš, kaj pa zdaj, ko ne bo teh igralcev, ali pa, če se še kdo poškoduje vmes.

Rene Krhin je omenil neko novo energijo, Miral Samardžić ga je dopolnil, da selektorja tako nasmejanega še ni videl. Je potem ta zadeva s Kevinom Kamplom povezala to ekipo? Zakaj je prišlo do tega preobrata, ki ste ga tudi sami omenili, da je več te pozitivne energije?
Prvi plan je bil malce drugačen. Mislim, da je bil prvi plan popolnoma destruktiven s strani medijev, tudi mogoče vaše hiše. To je moje mišljenje, mogoče se motim. Nisem pa polemičen. Zna biti tudi, da je ta "problem", ki zame sploh ni obstajal v nobenem trenutku, fante tako motiviral in stimuliral, da so stopili skupaj in dokazali, da noben igralec ne more biti vreden več od ekipe same. Da je to dalo neko dodatno energijo. Sigurno jo je. Tako da si lahko tudi mediji malo prilastite, da se je to zgodilo. Ne malo, veliko, ker imate tudi vi ta delež tukaj zdaj, ko je dobro.

Mediji so samo poročali. V nedeljo je prišel ta SMS. V ponedeljek na treningu oziroma na zboru Kampla ni bilo. V torek ste bili malce razjarjeni, prišli ste pred novinarje in dejali: "Dobil sem SMS, Kevina Kampla ne bo, ne vem, zakaj ne dvigne telefona."
Nisem bil razjarjen ali razočaran, bil pa sem izredno presenečen. Zbuditi se v ponedeljek zjutraj in prejeti SMS ob 9. uri - zbor pa je ob 12. uri - in izvedeti, da eden ključnih igralcev ne bo prišel, je stresno. Stres se je začel že ob 9. uri zjutraj, ko sem bil na kavici.

Tudi za nas je bil to stres, o tem smo poročali. Potem je nekako vse potihnilo v sredo, nato je prišla tista izjava za javnost. Zakaj?
Izjava za javnost od fantov je prišla zato, ker so prebrali Kevinovo izjavo, da fantje prihajajo v reprezentanco poškodovani in utrujeni, ker se bojijo povedati, saj jih potem selektor ne bo vpoklical več v reprezentanco. Takšno razmišljanje je absolutno narobe. Kaj bi jaz počel, če bi vsi reprezentanti razmišljali tako? Rečem si "aha, v naslednji akciji si bodo izmislili, da so utrujeni in da ne bodo prišli", potem lahko samo sedim s sodelavci in ne morem igrati nogometa. To je velika Kevinova napaka. Njegova poteza je poteza individualista. Ti moraš biti pripadnik ene skupine, vladati mora sinergija. Tudi če si utrujen, zmatran, imaš zlomljeno nogo, se prideš pokazat, da te fantje vidijo. To je moštveni duh. Kot sem že rekel, s Kevinom se bomo pogovorili. Fantje bodo povedali, ali ja ali ne.

To je njihova odločitev torej?
Absolutno so oni prvi. Po pogovoru mislim, da ne bo problema. Kevin je dejansko imel problem. Določeni mediji pa so želeli prikazati, da je selektor spet takšen in drugačen in da ni normalen, komunikativen.

Pa vendar so vas mediji danes bolj ali manj hvalili. Tudi v Ekipi je zanimiv članek z naslovom "Razgaljeno ozadje in napoved selektorjeve (šokantne?) resnice". Vem, da ga niste prebrali, pa vendar: v njem se novinar sprašuje, ali je Srečko kot žrtev zgolj ščitil Kevina Kampla in skrival njegove prestopke, to naj bi bilo domnevno nešportno življenje?
Ne, ne. Tega ne bi komentiral. To so mladi fantje. Vsak ima svoje dobre in slabe lastnosti. Kevin je dober fant. V zadnjem obdobju je imel fizične napore, tudi mogoče še kakšne druge probleme znotraj njegove družine, to ve najbolje on sam. Ne bi želel več povedati.

Samo še ta vaš stavek z novinarske konference prejšnji petek razložite: "V sredo bom povedal par stvari, ne bo ravno fajn. Prisotnim bo nerodno, kakšno vzdušje so naredili." Kaj je bilo mišljeno s tem?
Slovenija žal funkcionira tako, da se ljudje hranijo z negativnimi novicami. Če so ljudje pričakovali, da bom danes povedal ne vem kaj šokantnega, naj gredo spat. Vi ste osnovali oddajo na novici, da bo Katanec povedal nekaj šokantnega. Ne bo. Jaz sem takrat mislil na to, da pokažete dva SMS-a, ki ju je Kevin Kampl meni pošiljal. Komunicirala sva z lahkoto in vidite lahko, da so bili SMS-i normalni. Ne more se pomagati, če mediji delajo to, kar delajo.

Tri stvari ne morejo biti dolgo skrite: sonce, luna in resnica. Je to torej ta končna resnica?
To je moja (resnica).

Zakaj ste se odločili, da boste pokazali te SMS-e?
Da javnost dobi vpogled. Da tudi Kevin vidi, da je naredil napako. Izredno žal mu je bilo, čestitk po zmagi nad Slovaško in želje za tekmo proti Angliji nisem omenjal.

Raje obdelajva te večne dvome: ali Kampl igra na pravem mestu ali ne? Koliko ste se morda z njim pogovorili, kje je zanj najbolje na igrišču?
Kevina sem poklical in ga vprašal, zakaj vedno, ko ga novinarji vprašajo, na katerem mestu on najraje igra, odgovori, da na zadnjem veznem. V Salzburgu je pod istim trenerjem igral 90 odstotkov tekem po levi in po desni strani, samo ne zadnjega veznega. V Leverkusnu pred našo tekmo z Litvo je igral prvo tekmo Bundeslige na levem bočnem, ni bil zadnji vezni. On odgovori, da je njegova želja in da najlažje igra na zadnjem veznem. Jaz za reprezentanco in za igralno mesto igralca vedno vprašam, ali ti mesto odgovarja, ali boš kos zahtevanim nalogam? Do danes sem samo enemu igralcu rekel, ali bi lahko igral nekaj drugega, in je rekel, da ni zmožen. Tukaj sva končala. Jaz Kevina vidim v slovenski reprezentanci mogoče tudi na zadnjem veznem, a sem prepričan, da ga potrebujemo višje proti golu. Tehnično je močan, zna preigravati ena na ena. Če ga imamo daleč od gola, nam koristi precej manj.

Koliko ste se po takšni izkušnji spremenili? Novinarji smo ugotovili, da ste bili v prejšnjih kvalifikacijah morda preveč negativni, da je bilo veliko tega javnega jamranja, češ da ne zaupamo v igralce in ekipo. Na zadnjih druženjih z novinarji pa ste bili veliko bolj umirjeni. Zakaj?
Ne verjamem, da sem se spremenil. Opravljam svoj poklic na najboljši mogoč način. Ljudem in javnosti moram povedati, da mi trenutno formiramo neko novo reprezentanco.

Bi jo morali morda že prej? Ste predolgo vztrajali z generacijo, ki je bila na svetovnem prvenstvu?
To je tema za debato. To bi lahko debatirali, kdaj ja, kdaj ne. Problematika je takšna, da veliko igralcev nimamo. Mi do novembra igramo še eno tekmo, naslednje leto do septembra samo dve kvalifikacijski tekmi. Meni lahko očita nekdo, zakaj v določenem obdobju nisem preizkusil toliko in toliko igralcev. Enostavno je toliko malo tekem, da se proces ustvarjanja neke nove reprezentance absolutno podaljšuje.

Kakšna vloga naj bi bila v tem procesu vloga reprezentance do 21 let? V kakšni navezi ste s Primožem Gliho? Nekoč ste razlagali, da ste zaljubljeni v španski način razmišljanja, kjer imajo že od samega začetka izdelan sistem.
Dajmo obrniti. Vsi, ki igrajo za Islandijo, so bili člani reprezentance do 21 let. To je generacija, ki jo peljejo že leta in leta. Njim se je zgodilo to, da so šli najboljši njihovi igralci v najboljše klube v tujini in igrajo neprestano. Nam pa se dogaja vse kot po tekočem traku: imamo morda dobro generacijo do 21 let, potem pa, ko izstopijo iz tega letnika, ne igrajo, so poškodovani, nimajo več takega razvoja. A-reprezentanca od tega nima nobene koristi.

Imate pa zdaj kar nekaj reprezentantov, ki so bili pod Tomažem Kavčičem v reprezentanci do 21 let. Kako, da ste ga pripeljali kot novega sodelavca? Opazil sem, da ste v zadnjem tednu večkrat omenili sodelovanje s pomočniki. Tudi nikoli ni bilo razjasnjeno, ali je bil pripeljan, če bi vi odšli.
Tomaž je bil pripeljan ravno zaradi tega, ker mlajše pozna bolje od mene. Je dober delavec, ima kar nekaj kilometrine za seboj. To je bila moja ideja, da pride. Zadovoljen sem, sodelujemo super. Komunikacija je prisotna. Upam, da bo tako tudi vnaprej.

Tomaž Kavčič je torej dodaten plus te reprezentance.
Sigurno.

Morda pa je tisto, kar najbolj bode v oči - Josip Iličić. Kaj se je spremenilo na teh zadnjih tekmah? Mogoče tudi to, da je prvič, odkar je v reprezentanci, isti teden na dveh tekmah igral 90 minut. Morda je proti Slovakom še v 94. minuti tekel kot nor. Kakšen je ta vajin odnos? Kako ste ga pripravili, da mu sledijo tudi drugi?
Nič posebnega. Moram reči, da že kar nekaj časa prihaja drugačen. Dozorel je na neki način. Mogoče malo manj razmišlja o tem, da mora nekaj narediti na silo, kot je počel v preteklosti. Mogoče se je rešil teh obremenitev, ki si jih v principu postavlja sam sebi. Mi nismo imeli nobenih drugih prijemov.

Zakaj ste ga postavili kot drugega napadalca?
On je bil na začetku desni bočni, z Valterjem Birso sta igrala isto mesto. Vprašal sem se, ali naj dejansko spremenimo sistem zaradi njiju ali ju postavimo na druga igralna mesta, da na najboljši mogoč način izkoristimo njun potencial. Zdaj funkcioniramo dobro, upam, da bo tako tudi naprej.

Nekako ne funkcionira pri napadu, pri zadetkih. Morda manjka kaj predrznosti?
Za dosego gola je treba biti direkten, konkreten, agresiven. To nam absolutno manjka. Ne smemo biti nezadovoljni. Seveda bi si želel, da bi se iz takšnih priložnosti dosegel zadetek. Žal proti Angliji ni šlo. Tudi proti Litvi smo imeli dve, tri identične situacije, ko iz petih, šestih metrov nismo dali gola. Upam, da se fantom v naslednjih tekmah odpre.

Vidite v reprezentanci do 21 let kakšnega napadalca, ki ga bo treba priključiti? Najmanj je na vašem spisku napadalcev, največ je veznih igralcev.
Seveda. Kriteriji se dobro znani. Rade volje bom v reprezentanco vpoklical vsakogar, ki bo dosegel veliko število zadetkov. Izključen ni nihče. Fantje, začnite dajati gole, jaz vas spremljam. Samo to je kriterij, da je nekdo vpoklican v reprezentanco. Ne pa pozabiti: napadalec ni samo ta, ki zadene. Napadalec je prvi obrambni igralec, pri njem se začne obramba. V reprezentanci se mora delati po najboljših močeh tudi v fazi branjenja.

Veliko se je govorilo o bočnih igralcih. Bojana Jokića imamo že nekaj časa na levi strani, na desni pa je Aljaž Struna. Ste bili zadovoljni z njegovo predstavo? Na tekmi z Malto ga ne bo.
Seveda. Jaz sem že zaskrbljen ravno zaradi teh stvari. Nekaj jih je poškodovanih, videli bomo, v kakšnem stanju bo reprezentanca čez mesec dni. Če jih imaš 13, imaš neko okostje in je to lahko. Če pa moraš spreminjati reprezentanco zaradi kartonov in poškodb, postane druga zgodba.

Zaupate v fante? So to fantje, ki lahko pridejo na veliko tekmovanje? Dejali ste, da je pritisk medijev in javnosti velik. Kako vse to vpliva na fante? Kako jih pomirite?
Bolje bi bilo, da ne bi brali. Medij je danes tako agresiven, da ne morejo od tega pobegniti. Pritisk je. Ob mojem prvem vodenju reprezentance, ko smo v prvih petih krogih imeli sedem točk, se ni zganjal niti približno tak cirkus, kot zdaj.

Mislite, da nekdo res privošči preveč negativnosti reprezentanci?
Ne da privošči, kompletna družba je naravnana tako, da berejo in poslušajo raje slabše novice. Ali je kdo umrl, ali je kdo ne vem kaj. To potegne vse. Jaz to sprejemam, ljudje, ki prebirajo in poslušajo, pa si ustvarijo svoje mišljenje. V zadnjem času so proti meni šli osebno dejansko v takšno skrajnost, da so ljudje tudi sami verjetno doumeli, da nekaj ni v redu in da je nek konstrukt, o katerem sem govoril na prvi novinarski konferenci, ko sem povedal, da si želim, da je preteklost pozabljena. Ampak žal ni bila. To, kar se dogaja zdaj, je povezano s tistim mojim mandatom. V redu, če mora to tako biti, to pretrpim.

Kevina sem poklical in ga vprašal, zakaj vedno, ko ga novinarji vprašajo, na katerem mestu on najraje igra, odgovori, da na zadnjem veznem. V Salzburgu je pod istim trenerjem igral 90 odstotkov tekem po levi in po desni strani, samo ne zadnjega veznega. V Leverkusnu pred našo tekmo z Litvo je igral prvo tekmo Bundeslige na levem bočnem, ni bil zadnji vezni. On odgovori, da je njegova želja in da najlažje igra na zadnjem veznem. Jaz za reprezentanco in za igralno mesto igralca vedno vprašam, ali ti mesto odgovarja, ali boš kos zahtevanim nalogam? Do danes sem samo enemu igralcu rekel, ali bi lahko igral nekaj drugega, in je rekel, da ni zmožen. Tukaj sva končala. Jaz Kevina vidim v slovenski reprezentanci mogoče tudi na zadnjem veznem, a sem prepričan, da ga potrebujemo višje proti golu. Tehnično je močan, zna preigravati ena na ena. Če ga imamo daleč od gola, nam koristi precej manj.

O položaju Kevina Kampla

Moram reči, da že kar nekaj časa prihaja drugačen. Dozorel je na neki način. Mogoče malo manj razmišlja o tem, da mora nekaj narediti na silo, kot je počel v preteklosti. Mogoče se je rešil teh obremenitev, ki si jih v principu postavlja sam sebi. Mi nismo imeli nobenih drugih prijemov.

O Josipu Iličiću
Katanec: Kevinova poteza velika napaka