Srečko Katanec drugič sodeluje na azijskem prvenstvu. Foto: EPA
Srečko Katanec drugič sodeluje na azijskem prvenstvu. Foto: EPA
Ali Adnan (desno) je v 90. minuti sijajno zadel s prostega strela. Foto: EPA
Ali Adnan (desno) je v 90. minuti sijajno zadel s prostega strela. Foto: EPA

Katanec, ki je konec avgusta podpisal bogato pogodbo z azijskimi prvaki iz leta 2007, je po šestih prijateljskih tekmah zdaj doživel tudi pravi tekmovalni debi. Iračani so bili na srečanju v Abu Dabiju po dveh napakah obrambe dvakrat v zaostanku, po prvem polčasu je na semaforju pisalo 1:2, a na koncu jim je le uspelo osvojiti vse tri točke.

V 60. minuti je najprej izenačil Humam Tariq, zmagoviti zadetek pa je v 90. minuti z lepo izvedenim prostim strelom z nekaj več kot 20 metrov postavil Ali Adnan, ki v tej sezoni kot posojen nogometaš Udineseja igra za Atalanto.

Katanec odločilnega strela ni želel spremljati, na klopi je povesil pogled, po uspešnem zaključku pa se je veselil s sodelavci. V strelih v okvir vrat je bilo 9:4 za Irak, ki je imel 57 odstotkov časa žogo v svoji posesti.

Na prvi tekmi v skupini D je Iran že v ponedeljek s 5:0 odpravil Jemen.

Slavje iraških navijačev po zmagovitem golu. Foto: EPA
Slavje iraških navijačev po zmagovitem golu. Foto: EPA

Prihodnjo sredo Irak - Iran
Irak se bo v soboto pomeril z Jemnom, prihodnjo sredo pa ga čaka še obračun z Iranom. V osmino finala se uvrstita prvi dve moštvi iz vsake skupine in še štirje najboljši tretjeuvrščeni iz šestih skupin.

Naslov s prvenstva izpred štirih let brani Avstralija, Irak je tedaj zasedel četrto mesto.

Katanec je na azijskem prvenstvu že sodeloval leta 2011, ko je bil selektor Združenih arabskih emiratov. Ti so tedaj v skupini s Severno Korejo, Irakom in Iranom ostali brez zmage in z le eno osvojeno točko tekmovanje končali že po prvem delu.

Ihbeisheh za začetek na klopi
Udeleženec prvenstva je drugič zapored tudi nogometaš šišenskega Brava Jaka Ihbeisheh, ki je član palestinske reprezentance. Ljubljančan, čigar oče je Palestinec, na prvi tekmi v nedeljo ni igral. Remi proti Siriji brez zadetkov je spremljal s klopi.

V petek se bo Palestina pomerila z Avstralijo, v torek pa še z Jordanijo. Prav proti Jordaniji je Ihbeisheh pred štirimi leti dosegel zgodovinski prvi zadetek Palestine na azijskih prvenstvih, ko je prispeval častni gol ob porazu z 1:5.

Katanec Irak popeljal do zmage nad Vietnamom