Sian Massey je bila med tekmo Wolverhampton - Liverpool tarča posmeha komentatorjev na Sky Sportsu, čeprav je ob vodilnem zadetku Liverpoola pravilno dosodila, da v akciji za gol ni bilo prepovedanega položaja. Foto: Reuters
Sian Massey je bila med tekmo Wolverhampton - Liverpool tarča posmeha komentatorjev na Sky Sportsu, čeprav je ob vodilnem zadetku Liverpoola pravilno dosodila, da v akciji za gol ni bilo prepovedanega položaja. Foto: Reuters
Kuyt, Torres, Meireles
Incident se je zgodil na tekmi med Wolverhamptonom in Liverpoolom, ki so jo s 3:0 dobili rdeči. Foto: EPA
Rupert Murdoch
Angleška javnost je prepričana, da je TV-postaja Sky Sports z Andyjem Grayem prekinila sodelovanje tudi zato, ker je Škot pred kratkim tožil tabloid News of the World. Oba medija sta namreč v lasti enega najvplivnejših zemljanov Ruperta Murdocha, ki naj bi se z odpustom Grayu tudi maščeval. Foto: EPA
Sammy Lee in Kenny Dalglish
Menedžer Liverpoola Kenny Dalglish (desno) si zelo rad privošči šalo na račun novinarjev s Sky Sportsa. Foto: EPA

Na tekmi 24. kroga angleške Premier lige med Wolverhamptonom in Liverpoolom (0:3) je sodila stranska sodnica Sian Massey, ki je ob prvem zadetku Fernanda Torresa pravilno odločila, da v akciji za gol Raul Meireles ni bil v prepovedanem položaju. Sledil je naslednji pogovor med Grayem in njegovim sokomentatorjem Richardom Keysom:

Keys: Najbolje bo, da gre nekdo dol in ji razloži, kaj je to prepovedani položaj.
Gray: Ali lahko verjameš? Ženska kot stranska sodnica. Ženske ne poznajo pravila prepovedanega položaja.
Keys: Seveda ga ne. Zagotavljam ti, da se bo danes zgodila ena velika napaka. Kennyju (Dalgishu, trenerju Liverpoola) se bo strgalo. Tole ni prvič, kajne? Ali nismo že prej imeli ene sodnice?
Keys: Nogometu se je zmešalo. Ali si slišal očarljivo Karren Brady (podpredsednico West Hama), ki se je zjutraj pritoževala nad seksizmom. Naredi mi uslugo, draga ...

Po 20 letih dobil nogo
Gray je bil zaradi seksističnih opazk skupaj s Keysom suspendiran za ponedeljkovo tekmo med Boltonom in Chelseajem, kmalu zatem pa se mu je Sky Sports, ki ga vodi eden najvplivnejših Britancev na svetu Rupert Murdoch, tudi odpovedal. "Razočaran sem bil, ko so moji komentarji pricurljali v javnost," je napol skesano po novici, da je bil odpuščen, dejal Gray. Nadaljeval je: "Za seksistične komentarje sem se želel opravičiti med ponedeljkovo tekmo, za katero pa sem bil nato suspendiran." Gray je pri Sky Sportsu deloval zadnjih 20 let, svoj glas pa je posodil tudi nogometnim računalniškim igram pri EA Sportsu. "Nogomet je moje življenje in hudo mi je, da sem izgubil službo, ki sem jo tako rad opravljal," je sklenil 55-letnik.

Za prihodnost se boji tudi Keys
Po prekinitvi sodelovanja z Grayem so pri Sky Sportsu pozornost usmerili v Keysa, ki je v preteklosti že večkrat šokiral z neprimernimi izjavami, velikokrat pa je na primitiven način žalil tudi sodelavce. "Moj dober prijatelj je bil odpuščen, za prihodnost pa se bojim tudi jaz," je dejal Keys in dodal: "Prazgodovinske šale v modernem svetu pač niso več sprejemljive. Tega se zavedam. Z Andyjem se nisva spremenila sočasno s svetom." Britanska javnost zahteva njegovo glavo, še posebej pa so glasni navijači večine nogometnih klubov, ki so podvrženi komentiranju omenjenega dvojca iz tedna v teden. "Za najine izjave se opravičujeva vsem! Sam sem poklical gospodično Massey in se ji po telefonu tudi opravičil. Nisem ponosen na svoje izjave, ki so bile v celoti nesprejemljive," je sklenil.

Dalglish se je pozabaval na njun račun
Menedžer Liverpoola Kenny Dalglish, ki je na svoj račun v zadnjih 20 letih še kot menedžer Blackburna, Newcastle Uniteda in Celtica od omenjenega dvojca slišal ogromno zbadljivk, je že izkoristil priložnost in takoj na začetku novinarske konference pred tekmo s Fulhamom novinarju Sky Sportsa v sredo dejal: "Je prav, da prvo vprašanje na konferenci postavi ženska? To ne bo zmotilo Skya?" Tudi sicer je Dalglish v zadnjih tednih izstrelil nekaj strupnih puščic zoper največjo športno TV-mrežo na Otoku, novinarjem, zlasti s Sky Sportsa, pa je z diplomatskimi odgovori jasno pokazal, da z njim ni pametno zobati češenj.

Otoški navijači navdušeni
Novica o Grayevem odpustu je razveselila večino nogometnih navijačev na Otoku, ki je prepričana, da je Škot s svojimi nesmiselnimi izjavami nalašč provociral nogometno javnost, še najprizanesljivejši je bil po mnenju poslušalcev radijske oddaje BBC 5Live do Evertona, za katerega je igral med letoma 1983 in 1985. Številni zdaj upajo, da bo službo izgubil še Keys, a se hkrati bojijo, da bo Sky Sports nato zaposlil še hujšega egocentrika, irskega strokovnega komentatorja Eamona Dunphyja, ki je s svojimi izpadi buril duhove zlasti na irski nacionalni televiziji.

Seksistični komentarji Andyja Graya in Richarda Keysa


Eden izmed številnih izpadov Eamona Dunphyja na irski nacionalni televiziji