Qarabag, ki je v sezoni 2017/18 igral tudi v skupinskem delu Lige prvakov, je na dobri poti, da bo jeseni igral v Evropski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Qarabag, ki je v sezoni 2017/18 igral tudi v skupinskem delu Lige prvakov, je na dobri poti, da bo jeseni igral v Evropski ligi. Foto: www.alesfevzer.com

Strateg Ljubljančanov Joao Henriques je pred tekmo prepustil vlogo favorita desetkratnemu azerbajdžanskemu prvaku. Ekipa, ki je v zadnjem desetletju igrala v skupinskem delu vseh treh evropskih tekmovanj, jo je v drugi polovici prvega polčasa upravičila in dosegla dva zadetka.
To pa je bila prednost, ki je gostje s pametno igro niso zapravili.

Manjkala sta Posavec in Bristrić
Pri zmajih sta manjkala Ivan Posavec in Admir Bristrić. Od prve minute sta igrala Timi Max Elšnik in Agustin Doffo, ki sta bila zaradi poškodbe vprašljiva. Stožice niso bile polne, zbralo se je dobrih 6000 gledalcev, so pa Green Dragonsi znova pripravili zelo dobro vzdušje.

Pogumnim zmajem ni uspelo hitro zadeti
Zmaji so začeli odločno. Že v 3. minuti je zapretil Elšnik, vendar je bil Luka Gugešašvili na mestu. V borbeni predstavi je naslednjo priložnost pri domačih imel v 15. minuti Saar Fadida, ki je poskusil z roba kazenskega prostora, a je bil premalo natančen.

Medina zadel z glavo po kotu
Agresivni gostje so na trenutke pokazali, da so lahko nevarni, vendar so jim domači branilci praviloma blokirali strele. V 32. minuti so imeli na voljo kot z leve strani. Izvedel ga je Yassine Benzia, z glavo pa je žogo mojstrsko pod prečko poslal Kevin Medina.

V 36. minuti je od daleč poskusil še Benzia, Matevž Vidovšek pa je žogo odbil čez prečko v kot. Po njem je do strela z glavo prišel Tural Bajramov, žoga pa je zletela mimo vrat. Takoj zatem so Azerbajdžanci še enkrat zadeli, ko so izigrali ljubljansko obrambo, vendar so sodniki dosodili prepovedani položaj.

Andrade kaznoval veliko napako Ratnika
V 44. minuti so razigrani gostje podvojili prednost, Marcel Ratnik je izgubil žogo, kar so igralci Qarabaga izkoristili za hiter prodor v kazenski prostor. Redon Xhixha je podal pred vrata, iz bližine pa je zadel Leandro Andrade. Igralci Qarabaga so bili čvrstejši v dvobojih in Olimpija je komaj dočakala pot v garderobo.

Vidovšek preprečil še višji poraz
V 51. minuti so imeli gostje novo lepo priložnost prek razpoloženega Benzie, njegov strel je obranil Vidovšek. Ljubljančani niso resneje ogrozili tekmečevih vrat.

David Sualehe je v drugem polčasu prejel dva rumena kartona in v Bakuju ne bo smel igrati. Foto: www.alesfevzer.com
David Sualehe je v drugem polčasu prejel dva rumena kartona in v Bakuju ne bo smel igrati. Foto: www.alesfevzer.com

V 80. minuti so zmaji zahtevali najstrožjo kazen zaradi igranja z roko enega gostujočih igralcev, vendar se sodnik Georgi Kabakov po posvetu ni odločil za enajstmetrovko. V 83. minuti je imela Olimpija lepo priložnost, najprej je streljal Diogo Pinto, do odbite žoge je pred vrati prišel Nemanja Motika, a mu ni uspelo premagati gostujočega vratarja.

Sualehe izključen zaradi ugovarjanja sodniku
Qarabag je imel v protinapadu v 90. minuti priložnost za tretji zadetek, a je iztržil le kot, po njem pa so znova dobili skok, a je Vidovšek žogo ujel. Tik pred koncem je zaradi ugovarjanja David Sualehe dobil drugi rumeni karton in moral iz igre.

Sešlar odigral zadnjo tekmo za Olimpijo, seli se v Turčijo
Svit Sešlar tudi uradno odhaja v Turčijo, kjer naj bi okrepil drugoligaša Eyüpsporja. Odškodnina naj bi bila okoli 2,5 milijona evrov. Po tekmi je Sešlar odkorakal pred tribuno Green Dragonsov in se jim zahvalil za podporo. Ko je poudaril, da bo vedno ostal navijač Olimpije, je sledil glasen aplavz in skandiranje njegovega imena.

Svit Sešlar je odigral zadnjo tekmo v Stožicah. Kariero bo nadaljeval v Turčiji. Foto: www.alesfevzer.com
Svit Sešlar je odigral zadnjo tekmo v Stožicah. Kariero bo nadaljeval v Turčiji. Foto: www.alesfevzer.com

"Včeraj popoldne sem izvedel, da bo to moja zadnja tekma za Olimpijo. Bilo je težko, navijači ti vsi pojejo, potem sicer pozabiš to med tekmo, ampak ko je sodnik zapiskal konec, je bilo spet zelo težko zame. Ampak to je naš posel in na to se je treba navaditi. Tekma je bila res zahtevna, Qarabag je kakovosten tekmec. Začeli smo dobro, ampak dobili zadetek iz prekinitve, potem še enega ob koncu polčasa. V drugem bi si zaslužili en zadetek, ampak v Azerbajdžan je vseeno treba iti odločno. Galatasaray je tudi v primerjavi s Qarabagom razred zase, je pa azerbajdžanska ekipa kompaktnejša od Ludogorca. Vedo, kaj delajo," je povedal Sešlar.

Pred potjo v Baku v nedeljo še derbi s Celjani v Stožicah
Povratna tekma bo prihodnji četrtek ob 18.00 v Bakuju. Olimpijo že v nedeljo ob 17.30 čaka derbi Prve lige, ko v Stožice prihaja Celje.

Olimpija bi v primeru, da izloči Azerbajdžance, igrala v skupinskem delu Evropske lige. Precej verjetnejši se zdi nastop v skupinskem delu Konferenčne lige.

Sešlar pomahal v slovo navijačem Olimpije po porazu proti Qarabagu

Evropska liga, 4. predkrog, prva tekma:
OLIMPIJA – QARABAG 0:2 (0:2)
6123; Medina 32., Andrade 44.
RK: Sualehe 95./Olimpija

Olimpija: Vidovšek, Sualehe, Muhamedbegović, Ratnik, Silva (84./Lasickas), Rui Pedro, Elšnik, Doffo, Sešlar (72./Motika), Fadida (59./Pinto), Pedro Lucas (72./Nukić).

Qarabag: Gugešašvili, Jafargulijev (89./ Medvedjev), Medina, Mustafazade, Bajramov (84./Diakhaby), Janković, Romao, Benzia (75./ Silva), Zoubir, Andrade (75./Juninho), Xhixha (84./Keyta).

Sodnik: Georgi Kabakov (Bolgarija)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Povratna tekma bo v četrtek, 31. avgusta, ob 18.00 v Bakuju.