Jan Oblak je v dresu Atletica Madrida prejel prvi gol po 557 minutah. Na derbiju z Valencio je Škofjeločana z bombo s prostega strela v 82. minuti sobotne tekme matiral kapetan gostov Dani Parejo za končnih 1:1. Foto: EPA
Jan Oblak je v dresu Atletica Madrida prejel prvi gol po 557 minutah. Na derbiju z Valencio je Škofjeločana z bombo s prostega strela v 82. minuti sobotne tekme matiral kapetan gostov Dani Parejo za končnih 1:1. Foto: EPA
Sorodna novica Kje je zdaj Slovenija, če pogled usmerimo proti Katarju 2022?

Po oktobrskih porazih Slovenije s Severno Makedonijo in Avstrijo, po katerih je izbrana vrsta Matjaža Keka realno ostala brez možnosti za evropsko prvenstvo v nogometu 2020, je šlo kekcem podobno slabo tudi po klubih.

Od jesenske prve Kekove enajsterice je igral in zmagal le Benjamin Verbič, ki pa je na tekmi Dinamo Kijev Oleksandria vstopil, ko je bil že postavljen končni izid 1:0. Samo v reprezentanci rezervna osrednja branilca Uroš Korun in Miha Blažič sta namreč z igro na zelenici pripomogla k zmagama svojih dveh klubov.

Stebra poljskega in madžarskega prvaka
Poljski prvak Piast Gliwice se je po slabem štartu in izpadu iz Evrope pobral in je zdaj po petkovem uspehu pri Wisli Krakow (2:1) že na 3. mestu močne Ekstralige. Pomemben člen Piasta je ravno Korun, ki je v celoti odigral 10 od 12 ligaških tekem in 14 od 18 možnih klubskih tekem sezone.

Madžarski prvak Ferencvaros je v soboto dobil veliki madžarski derbi z Ujpestom (1:0), pri čemer je Miha Blažič standardno odigral vso tekmo. 26-letni Primorec je letos za Fradi namreč odigral vse minute na kar 17 tekmah, na samo dveh pa je dobil prosto. V četrtek čaka Blažiča in preostale zelene orle ključna tekma Evropske lige gostovanje v Moskvi pri CSKA-ju Jake Bijola.

Sorodna novica Poraz ni katastrofa, bolela je nemoč ob zaostanku proti Avstriji

En gol, ena podaja, zaklenjena vrata in rumeni karton
MMC-jev pregled nogometnih ladij oz. zadnja leta natančneje presek iger slovenskih nogometnih reprezentantov teče jubilejno deseto sezono, a izkupiček preteklega konca tedna je najslabši v zadnjih treh sezonah! Po klofutah v Skopju in Ljubljani je 26 Kekovih izbrancev skupaj sestavilo izjemno klavrn seštevek: en gol, ena podaja, zaklenjena vrata in rumeni karton.

Pri tem sta dva otipljiva podatka prispevala edina reprezentanta iz Prve lige. Luka Zahović je dosegel 5. prvenstveni gol, a to ni preprečilo visokega poraza Maribora pri Taboru Sežani (1:4). Tretji vratar Nejc Vidmar je ostal četrtič nepremagan proti obupnemu Rudarju, ki ga je Olimpija premagala s 6:0.

Tretji karton Majerja na sedmi tekmi
Edini rumeni karton kroga si je prislužil Žan Majer na kultnem San Siru je z Leccejem remiziral pri Milanu (2:2) in dobro uro pomagal za dragoceno točko v boju za obstanek. 27-letnik iz Lenarta je bil opomnjen v 44. minuti, kar je njegov tretji rumeni karton na sedmi tekmi v Serii A.

Balkovec podal za prvenec pozabljenega Štulca
V drugi italijanski ligi se je odvil edini števni prispevek reprezentanta v tujini. Po poškodbi kapetana Bojana Jokića prva Kekova izbira na levem boku Jure Balkovec je na nedeljski večerni tekmi Empoli Cremonese podal za vodilni gol Toskancev.

V 22. minuti je Balkovec po prodoru po levi strani našel Lea Štulca, ki je z 20 metrov sprožil bombo za prvenec v dresu Empolija (video gola Štulca z razdalje na klubski strani od 1:12 dalje). 25-letni Koprčan je leta 2018 pod Tomažem Kavčičem postal stalni članski reprezentant, a letos se Kek na osrednjega vezista, ki je sicer tudi nazadoval iz Serie A v Serio B, ni spomnil niti enkrat.

Struna brez končnice, kjer je ledino zaoral Delamea
Osrednji branilec Aljaž Struna, ki je pod Kekom postal steber slovenske obrambe, je sklenil s klubsko sezono že pred reprezentančnim premorom, saj je Houston z 10. mestom v Zahodni konferenci MLS-ja ostal brez končnice. Kot prvi Slovenec je v končnici ameriško-kanadske elitne lige nastopil Antonio Delamea Mlinar, ki pa je z New Englandom izpadel proti branilcu naslova Atlanti (0:1).


Oblak s parado vrnil Pareju za prejeti evrogol

Prvi slovenski vratar in drugi kapetan je v dresu reprezentance oktobra prejel 3 gole. Predtem je Jan Oblak zaklenil vrata na petih zaporednih tekmah Atletica in po vrnitvi v Madrid se je končal tudi njegov klubski niz, ki se je razvlekel kar na 557 minut nepremagljivosti. Na dvoboju Atletico Valencia (1:1) ga je v 82. minuti z izjemnim evrogolom s prostega strela premagal Dani Parejo. Gostujočemu kapetanu se je oddolžil z izjemno parado samo nekaj minut pozneje, s čimer je Škofjeločan preprečil morebiten domači poraz Atletica, ki sicer zadnje tedne niza predvsem remije.

Iličić vstopil pri vodstvu s 3:0 in doživel izenačenje

Najbolj nenavadno tekmo je doživel prvi slovenski igralec Josip Iličić. Na tekmi Lazio Atalanta (3:3) je za goste vstopil pri vodstvu s 3:0, a zatem se je udeležencem Lige prvakov vse zalomilo, vendar ne po krivdi Slovenca. Kranjčan je omogočil nekaj protinapadov, iz katerih bi morali Bergamčani zadeti, vsaj za 4:2. Joja in Boginjo čaka v torek obisk pri Manchester Cityju, kjer bi morali Lombardijci zmagati, saj so v prvih dveh krogih izgubili.

Za izven: Rep odločil soočenje slovenskih napadalcev
Med dosežki Slovencev v tujini, ki niso del reprezentance, omenjamo avstrijsko prvo ligo, kjer sta se v nedeljo soočila slovenska napadalca. Swarowski Tirol z Zlatko Dedićem na eni strani in Hartberg z Rajkom Repom na drugi. Obračun v Innsbrucku je na koncu v 61. minuti odločil ravno Rep s tretjim ligaškim golom sezone. Hartberg se je v Bundesligi dvignil na 6. mesto, medtem ko je Tirol obtičal na 9. mestu. Prekaljenemu Dediću v tolažbo ostaja status najučinkovitejšega Slovenca v Avstriji s 5 goli.


SLOVENIJA (24+2) za S. Makedonijo in Avstrijo po izboru Matjaža Keka

Ime Priimek (nastopi/goli)klub (uvrstitev v ligi)tekme

igralni čas

(ocena
WhoScored; SofaScore)

opombe
VRATARJI (3)
Vid Belec (13)Apoel (5. CIP)

Apoel - Doxa 2:0
ČET: Qarabag - Apoel (EL)

/
?
izven postave;
tekma Evropske lige
Jan Oblak (24)Atletico Madrid (5. ŠPA)

Atletico - Valencia 1:1
TOR: Atletico - Leverkusen (LP)

vso tekmo
(6,2; 6,4)
?
2 obrambi, premagan po 470 minutah; tekma Lige prvakov
Nejc Vidmar (0)Olimpija (1. SLO)Olimpija - Rudar 6:0vso tekmo1. obramba = 4. nepremagan
BRANILCI (8)
Jure Balkovec (3/0)Empoli (3. ITA II)Empoli - Cremonense 1:1do 83' (1:1)podaja Leu Štulcu v 22' za 1:0 = 2. podaja
Miha Blažič (4/0)Ferencvaros (2. MAD)Ferencvaros - Ujpest 1:0
ČET: CSKA - Ferencvaros (EL)
vso tekmo
?
/; tekma Evropske lige
Erik JanžaGornik Zabrze (11. POL)Gornik - Lodž 1:1vso tekmo/
Bojan Jokić (99/1)Ufa (8. RUS)Ufa - CSKA 1:1/poškodovan
Uroš Korun (0)Piast Gliwice (3. POL)Wisla Krakow - Piast 1:2vso tekmo/
Miha Mevlja (23/1)Soči (13. RUS)Arsenal Tula - Soči 1:1vso tekmo
(6,5; 6,7)
7 razčiščevanj, blok, 2 skoka
Petar Stojanović (12/0)Dinamo Zagreb (1. HRV)

Gorica - Dinamo 2:4

TOR: Šahtar - Dinamo (LP)

/
?
na klopi;
tekma Evropske lige
Aljaž Struna (18/1)Houston Dynamo (10. Z ZDA)* konec sezone *povprečje 6,33; 6,61 na 29 tekmahbrez končnice; 1 podaja, 4 rumeni kartoni
VEZISTI (9)
Jaka Bijol (4/0)CSKA Moskva (5. RUS)Ufa - CSKA 1:1
ČET: CSKA - Ferencvaros (EL)
od 62' (0:1)
(6,2; 6,6)
?

preigravanje, skok, podaje 87%; tekma Evropske lige
* Domen Črnigoj (12/2)Lugano (8. ŠVI)Lugano - Zürich 0:0
ČET: Malmö - Lugano (EL)

/
?

poškodovan
Adam Gnezda ČerinNürnberg (9. NEM II)Aue - Nürnberg 4:3

/

na klopi
Rene Krhin (44/2)Nantes (2. FRA)Metz - Nantes 1:0/poškodovan
Jasmin Kurtić (54/1)SPAL (18. ITA)Cagliari - SPAL 2:0vso tekmo
(7,2; 7,4)
prvi igralec SPAL-a, 5 strelov, ključna podaja
Žan Majer (2/0)Lecce (15. ITA)Milan - Lecce 2:2do 64' (1:1)
(6,0; 6,5)
rumeni v 44' = 3. karton, 3 dolge podaje, prestrežena žoga
Denis Popović (4/0)Zürich (6. ŠVI)Lugano - Zürich 0:0/na klopi
Benjamin Verbič (25/5)Dinamo Kijev (2. UKR)Dinamo - Oleksandria 1:0
ČET: Dinamo - Köbenhavn (EL)

do 68' (1:0)

?

/; tekma Evropske lige
Miha Zajc (15/5)Fenerbahce (5. TUR)Denizlispor - Fenerbahce 1:2/na klopi
NAPADALCI (6)
Robert Berić (23/2)St. Etienne (9. FRA)

Bordeaux - St. Etienne 0:1
ČET: St. Etienne - Oleksandria (EL)

/
?
na klopi; tekma Evropske lige
Roman Bezjak (30/5)Apoel (5. CIP)Apoel - Doxa 2:0
ČET: Qarabag - Apoel (EL)
/
?
izven postave; tekma Evropske lige
Josip Iličić (60/7)Atalanta (3. ITA)Lazio - Atalanta 3:3
TOR: Man City - Atalanta (LP)

od 66' (0:3)
(6,7; 6,9)

do 74' (3:0)
(7,9; 7,0)

1 strel, 2 ključni podaji, 2 posredovanji; ?

Tim Matavž (37/10)Vitesse (3. NIZ)VVV - Vitesse 0:4do 75' (0:4)
(6,9; 6,5)

1 ključna podaja, 1 skok

Andraž Šporar (16/2)Slovan (1. SVK)

Slovan - Pohronie 2:1
ČET: Slovan - Wolves (EL)

/
?
na klopi; tekma Evropske lige
* Luka Zahović (3/0)Maribor (3. SLO)

Tabor - Maribor 4:1

vso tekmogol v 38' = 5. gol


* Zaradi poškodb se Črnigoj in Zahović nista udeležila oktobrskega zbora, na katerega sta bila naknadno vpoklicana Janža in Gnezda Čerin.