Foto: EPA
Foto: EPA

Devet od desetih angleških navijačev meni, da je Var prepočasen. Kot je ugotovila nacionalna raziskava nogometnih navijačev, skoraj dve tretjini (63,3 odstotka) navijačev zaradi nedorečenosti nasprotuje uporabi VAR-a na tekmah, izsledke raziskave povzema BBC.

Gre za močan padec podpore uporabi videotehnologije pri sodniških odločitvah v nogometu, saj je VAR pred njegovo uvedbo v Angliji leta 2017 podpiralo 74,6 odstotka navijačev.

Zadovoljna le peščica
Tokratna raziskava je zajela 9645 navijačev v marcu in aprilu, ki so svoje mnenje izrazili preko spleta. Od teh je kar 92 odstotkov dejalo, da so odločitve, sprejete z VAR-om, prepočasne. Zgolj 5,5 odstotka navijačev, ki tekme spremljajo na stadionih, je bilo zadovoljnih z izkušnjo z VAR-om. Posledično je podpora VAR-u močno padla − zgolj 26,8 odstotka navijačev ga še podpira, je še ugotovila raziskava.

Velika večina navijačev si želi bolje razumeti odločitve, ki jim botruje videotehnologija. Kar 80 odstotkov navijačev je v raziskavi navedlo, da si želi slišati pogovor med glavnim sodnikom in sodniki v videosobi.

Na vse bolj pogoste kritike uporabe VAR-a med trenerji in tudi strokovnjaki v Angliji in tudi drugje se je že odzvala Mednarodna nogometna zveza (Fifa), ki je obljubila testni projekt prikazovanja postopka sprejetja odločitev s pomočjo videosodnika tako na stadionih kot tudi gledalcem na malih zaslonih, še poroča BBC.

"Mali korak v pravo smer"
Na željo po boljšem razumevanju o tem, kako se sprejemajo odločitve s pomočjo videosodnika, so se že odzvali tudi v sodniškem združenju v Angliji, kjer so objavo pogovorov med VAR-sobo in glavnim sodnikom označili kot "mali korak v pravo smer".

Vodja združenja, nekdanji sodnik Howard Webb, se je v drugem delu pretekle sezone večkrat pojavil na televizijah, da bi pojasnil določene odločitve, sprejete z VAR-om. Tega bi lahko bilo v prihodnosti več, menijo pri BBC-ju, kjer so dodali, da trenutna pravila prepovedujejo predvajanje pogovorov med sodniki v živo.