Jorge Martin je bil v Bangkoku ta konec tedna nepremagljiv. Foto: Reuters
Jorge Martin je bil v Bangkoku ta konec tedna nepremagljiv. Foto: Reuters

V skupnem seštevku SP-ja je Španec za aktualnim prvakom, Italijanom Francescom Bagnaio (Ducati), ki je bil danes drugi, znižal zaostanek na 13 točk tri dirke pred koncem sezone. Tretji je bil Južnoafričan Brad Binder (KTM).

MotoGP, končni vrstni red:            
 1. J. MARTIN     ŠPA/Ducati 39:40,045
 2. F. BAGNAIA    ITA/Ducati    +0,253
 3. B. BINDER     JAR/KTM        0,114
 4. M. BEZZECCHI  ITA/Ducati     2,005
 5. A. ESPARGARO  ŠPA/Aprilia    4,303
 6. F. QUARTARARO FRA/Yamaha     4,550

MotoGP (33/40):                       
 1. F. BAGNAIA    ITA/Ducati       389
 2. J. MARTIN     ŠPA/Ducati       376
 3. M. BEZZECCHI  ITA/Ducati       310
 4. B. BINDER     JAR/KTM          249
 5. A. ESPARGARO  ŠPA/Aprilia      198
 6. J. ZARCO      FRA/Ducati       194

Start današnje dirke je bil skoraj kopija sprinterske dirke, saj se je Luca Marini (Ducati VR46) znova izstrelil s starta, a je Martin v prvem zavoju ostal spredaj. V nasprotju s slabim startom na sprintu je tokrat Bagnaia startal veliko bolje in prišel na četrto mesto, a je po manjši napaki zdrsnil na šesto.

V uvodnih krogih na dirkališču Buriram so bili dirkači precej skupaj in gledalci so lahko videli številna prehitevanja med prvimi sedmimi dirkači. Binder se je počasi prebil na drugo mesto, z Martinom pa sta se v prihodnjih krogih tekmecem nekoliko oddaljila.

A. Marquez padel s tretjega mesta
Alex Marquez (Gresini), ki je vozil na mehkejši različici gum kot tekmeci, je prišel na tretje mesto, vendar je Španec 14 krogov pred koncem padel in tretje mesto je prevzel Bagnaia.

Medtem se je tik za svojega moštvenega kolega in rojaka Marinija na peto mesto pripeljal Marco Bezzechi. Ta je nato končal na četrtem mestu, medtem ko je Marini še nekaj mest izgubil in bil osmi. Pred njim so končali še Aleix Espargaro (Aprilia), Fabio Quartararo (Yamaha) in Marc Marquez (Honda).

Binder izzval zmagovalca
V zadnjih krogih dirke je Binder pritisnil na Martina, po nekaj napadih pa se je pet krogov pred koncem odpeljal mimo na prvo mesto. A Južnoafričan je pustil preveč odprto linijo in Martin je dva kroga pred koncem znova prevzel vodstvo. Dvoboj je od blizu spremljal tudi Bagnaia, enkrat poskusil z napadom, a je ciljno črto prečkal tretji.

Bagnaia vodi le še za 13 točk
Vseeno je na koncu stopil na drugo stopničko na odru za zmagovalce, saj je vodstvo dirke Binderju odvzelo eno mesto, ker je v zadnjem krogu zapeljal zunaj črte, ki omejuje stezo. Martin (376 točk), ki je na Tajskem dobil kvalifikacije, sprintersko in klasično preizkušnjo, ima v skupnem seštevku 13 točk manj od Bagnaie (389), tretji ostaja Bezzechi (310).

Naslednja dirka svetovnega prvenstva v motociklizmu bo med 10. in 12. novembrom v Maleziji.

Martin poskrbel, da bo boj za naslov svetovnega prvaka do konca negotov