Luka Dončić je navdušil številne navijače po svetu. Novinec meseca je bil novembra in decembra. Foto: AP
Luka Dončić je navdušil številne navijače po svetu. Novinec meseca je bil novembra in decembra. Foto: AP

Najboljši slovenski športnik preteklega leta je na izjemnem drugem mestu enajst dni pred koncem glasovanja. 34-letni James, ki je je izpustil zadnjih osem tekem zaradi poškodbe dimelj, je zbral že skoraj 2,8 milijona glasov. Izmed visokih igralcev sledita Paul George (1,85 milijona glasov) in Kevin Durant (1,7 milijona glasov). MVP zadnjih dveh finalnih serij bi tako bil le med rezervisti.

Harden le tretji med branilci Zahoda
Enako velja za najboljšega strelca lige Jamesa Hardna (1,6 milijona glasov), ki je na zadnjih 14 tekmah presegel 30 točk. Na zadnjih osmih tekmah je kar šestkrat presegel 40 točk. Več glasov sta med branilci zbrala Stephen Curry (2,08 milijona glasov) in Derrick Rose.

Antetokounmpo vodi na Vzhodu, Dragić deveti med branilci
Na Vzhodu vodi zvezdnik Milwaukeeja Giannis Antetokounmpo (2,67 milijona glasov), v prvi peterki bi začeli tudi Kawhi Leonard (2,09 milijona glasov), Joel Embiid (1,71 milijona glasov), Dwyane Wade (1,19 milijona glasov) in Kyrie Irving (2,38 milijona glasov).

Goran Dragić, ki zaradi poškodbe kolena ni igral že od 10. decembra, je na odličnem devetem mestu med branilci Vzhoda s 191.541 glasovi. 32-letni MVP zadnjega evropskega prvenstva zagotovo ne bo igral do tekme All Star.

Ming in Griffin novinca na tekmi All Star
Če bo 19-letni Ljubljančan izbran na glavno tekmo zvezd, bo znova svoje ime vpisal v zgodovino, saj bo postal šele tretji novinec v tem stoletju, ki bi prišel na tekmo. Do zdaj je to uspelo le Jau Mingu leta 2003 in Blaku Griffinu leta 2011. Zanesljivo bo seveda nastopil na tekmi novincev, ki bo 15. februarja.

Le Bryant je bil mlajši od njega
Dončić v povprečju dosega 19,8 točke, 6,7 skoka in 4,9 podaje na tekmo, proti Phoenixu je četrtič presegel mejo 30 točk. Na tekmi All Star bi zaigral kot drugi najmlajši košarkar. Na dan tekme bo star 19 let in 354 dni. Kobe Bryant je bil leta 1998 star 19 let in 175 dni.

Glasovi navijačev vredni 50 odstotkov
O udeležencih tekme All Star odločajo navijači, novinarji in igralci Lige NBA. 50 odstotkov so vredni glasovi navijačev, po 25 odstotkov pa predstavnikov sedme sile in košarkarjev. V začetni peterki so vedno dva branilca in trije višji igralci. Moštvo vodita trenerja, ki sta s svojima ekipama na začetku februarja najvišje na lestvici posamezne konference. Če sta že lani vodila tekmo, vskoči drugouvrščeni trener. Lani sta ekipi vodila Dwane Casey in Mike D'Antoni.