Primož Roglič po sedmih letih zapušča ekipo Jumbo Visma. Foto: EPA
Primož Roglič po sedmih letih zapušča ekipo Jumbo Visma. Foto: EPA

"Veselim se tega koraka, čeprav so prestopi zame nekaj povsem novega. Z vodstvom ekipe sem se spoznal že pred skoraj desetletjem, zaradi lepih spominov se ni bilo težko dogovoriti. A najbolj odločujoče je bilo to, da sem začutil, da je ekipa res motivirana za delo z menoj in da imamo podobne ideje," je ob prestopu povedal Primož Roglič.

33-letni Zasavec, ki je pred tednom dni sporočil, da zapušča ekipo Jumbo Visma, naj bi na leto zaslužil 5,5 milijona evrov, zavrnil pa naj bi ponudbo ekipe Israel Premier Tech, ki mu je na mizo dala pogodbo za tri sezone z letno plačo šest milijonov evrov.

Uradno: Pogodba, daljša od enega leta
Šef ekipe Ralph Denk na novinarski konferenci o konkretnih številkah ni želel govoriti: "Večina pogodb je zaupne narave in tako je tudi s to. Ne morem govoriti o dolžini pogodbe, lahko pa vam le potrdim, da je več kot enoletna."

Prvi stik navezali pred koncem Vuelte
Denk se je spomnil pripetljaja, ko je Rogliča želel povabiti v svojo sredino že pred osmimi leti: "Res je, takrat sva imela sestanek v neki pivnici v Salzburgu, ravno včeraj sem našel to ponudbo. Lahko rečem le, če bi tisti ponudbi dodal ničlo, še ne bi prišli do številke, ki smo mu jo ponudili zdaj." Na možnost odkupa je pomislil šele v zadnjem tednu Vuelte: "Takrat smo slišali govorice o združevanju Jumba Visme in Soudala. Zelo pozorno sem poslušal Primoževe izjave. Dobil sem občutek, da ni bl zadovoljen z razpletom Vuelte. Vprašal sem ga, ali se je pripravljen pogovarjati o morebitnem prestopu. Po Vuelti sta se hitro dogovorila, zadnje podrobnosti pa sva sklenila včeraj."

Sorodna novica Roglič v svet nap, prh in pip, Evenepoel pa med grenadirje?

V pogovorih tudi trener Lamberts
Roglič je za zdaj edini član nizozemske ekipe, ki se seli v nemško okolje, blizu naj bi bil tudi trener Marc Lamberts, ki mu s koncem te sezone poteče pogodba s čebelami. "Lahko bi bil dobra okrepitev, a te stvari bomo sporočili, ko bodo znane vse podrobnosti." Roglič bo za zdaj edini slovenski kolesar pri Bori, pri kateri pa delujeta še vodja maserjev Žiga Slak in nutricionist Tim Podlogar.

Ujeli so se pri ambicijah za Dirko po Franciji
Glavni tekmovalni cilj v novi sezoni je Dirka po Franciji, ki je največja siva pega v sicer bogati karieri Primoža Rogliča. "Večkrat sem potrdil, da je to tudi naš cilj − tudi moje sanje so osvojiti Tour! Na trgu smo imeli priložnost, da dobimo kolesarja, ki se lahko bori za ta dosežek, in zdaj ga imamo. Seveda pa za končni uspeh potrebujemo tudi kanček sreče in dobro podporno ekipo. Dober je občutek, da smo se prebili v krog ekip, ki se lahko borijo za končno zmago. Kakor sem v nekaj dneh spoznal Rogliča, lahko rečem, da ima res dobro osebnost in lahko navdihne druge. Njegov profesionalni odnos res izstopa."

Sorodna novica Jumbo Visma se poslavlja od svojega kralja (po številu zmag)

Veliko podobnosti s Cianom
Kako naprej z novo ekipo, ki ima vseeno kar nekaj odmevnih kolesarjev z lastnimi ambicijami, Denk razmišlja: "Naša ekipa je dovolj velika, sodelovati moramo na veliko dirkah. Naredili bomo dober načrt, da bomo upoštevali vse želje, tudi Primoževe, on je zdaj naš glavni kolesar. A najprej potrebujemo profile vseh tritedenskih dirk, potem si bomo vzeli čas, se dobili na sestanku, povedali želje in naredili načrte." Bora ima v Cianu Uijtdebroeksu zelo mladega in obetavnega kolesarja, vodja ekipe je prepričan, da se bo ustvarila zmagovalna kombinacija: "Cian je res nadarjen. Iz mojega zornega kota je zelo dobro, da se nam je Primož pridružil. Moj prvi občutek je, da sta si zelo podobna, oba si želita zmagovati, sta zelo profesionalna, med njima je veliko podobnosti."

Niso dobili dodatnega denarja
Denk je poudaril, da Bora po finančni ravni še ni na ravni Jumba, UAE-ja ali Ineosa: "Pred tem poslom nismo dobili nobenega dodatnega denarja ali pokrovitelja. Prejšnja leta smo privarčevali nekaj denarja, ki smo ga zdaj lahko uporabili."

Roglič je bil član Jumba Visme od leta 2016. V nizozemski ekipi je trikrat osvojil Dirko po Španiji, letos pa je bil najboljši še na Dirki po Italiji. Skupaj je na tritedenskih dirkah zbral 19 etapnih zmag. Olimpijski prvak v kronometru je bil letos na Vuelti tretji, dobil pa je Dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, Dirko po Kataloniji, Dirko po Burgosu in pred kratkim Dirko po Emiliji, kar je bila njegova 80. zmaga v karieri.

V soboto se bo od čebel poslovil na zadnjem spomeniku sezone, Dirki po Lombardiji.

Vodja ekipe Bora Ralph Denk napovedal naskok na zmago na Touru z Rogličem