23-letni Valentin Paret Peintre je dobil prvo etapo na tritedenskih dirkah. Foto: Reuters
23-letni Valentin Paret Peintre je dobil prvo etapo na tritedenskih dirkah. Foto: Reuters

34-letni Idrijčan si je na 142 km dolgi etapi od Pompejev do gora Kampanje pred začetkom 18,6-kilometrskega zaključnega klanca na Bocca della Selvo (povprečni naklon 5,6 %) prikolesaril dobre pol minute prednosti. Najvztrajneje so mu sledili Romain Bardet (DSM firmenich PostN), Valentin Paret Peintre in Andrea Bagioli. Tratnik (Visma Lease a Bike) je vodstvo v prvih kilometrih klanca povišal na dobro minuto, nato pa se je začela prednost manjšati. Italijan je odpadel, tako da je Slovenec bil bitko z dvema Francozoma.

Tadej Pogačar ostaja v majici vodilnega. Foto: AP
Tadej Pogačar ostaja v majici vodilnega. Foto: AP

Pet kilometrov pred ciljem vodil za 38 sekund

Pet kilometrov pred ciljem je naskok še znašal 38 sekund. Štiri kilometre pred ciljem se je Paret Peintre otresel Bardeta in sam napadel Tratnika. Ujel ga je 2,7 km pred ciljem, ga zlahka prehitel in sam prikolesaril v cilj.

Tratnika je v zadnjih kilometrih ugnal tudi Bardet (+0:29), tako da je Slovenec končal na tretjem mestu. Zaostal je minuto in sekundo.

"Prehitela sta me z dvojno hitrostjo"

Tratnik je v pogovoru za Eurosport povedal: "V ubežni skupini so bili veliko lažji in boljši hribolazci. Skupina je bila precej neorganizirana, zato sem se odločil za napad, ki se je izkazal za uspešnega. Bila je dobra vožnja, zadovoljen sem, to mi daje samozavest za prihodnje etape. Kdaj sem vedel, da bom ujet? Tri, štiri kilometre pred ciljem. Začutil sem malce šibkosti v nogah, občutki so bili drugačni. Prehitela sta me z dvojno hitrostjo."

Janu Tratniku malo zmanjkalo za etapno zmago

Pogačar brez težav ostaja rožnat

Tadej Pogačar je kolesaril v glavnini, ki je zaostajala tudi več kot pet minut. V cilj je prišel 17. s 3:14 minute zaostanka in brez težav obdržal rožnato majico vodilnega. Prednost pred drugouvrščenim ostaja 2:40 minute. Bardet se je v skupnem seštevku prebil na sedmo mesto.

"Glavnina je bila na začetku zelo nemirna. Vsi so želeli bežati, hkrati pa so različne skupine same sebe izničevale. Sledil je tisti pravi pobeg na prvem vzponu, ostali pa smo bili zadovoljni, da jih pustimo naprej," je dejal Pogačar v izjavi za prireditelje dirke.

Štirje odstopi zaradi bolezni, zmagovalca devete etape izločila vročina

Zmagovalec nedeljskega sprinta v Neaplju Olav Kooij je odstopil, ker je na prost dan zbolel. Visoka vročina mu je preprečila nadaljevanje dirke, kar pomeni, da nizozemska ekipa Visma Lease a Bike nadaljuje zgolj s petimi kolesarji, med katerimi sta tudi Jan Tratnik in vodilni med mladimi kolesarji Cian Uijtdebroeks.

V karavani na Giru očitno razsaja bolezen, saj so zaradi bolezni pred začetkom drugega tedna odstopili še Max Kanter (Astana Qazaqstan) in Ethan Vernon (Israel Premier Tech) ter Marius Mayrhofer (Tudor).

Tako v izraelski kot kazahstanski ekipi so že predtem zaradi bolezni odstopili nekateri kolesarji, kot so Aleksej Lucenko, Michael Woods in Nadav Raisberg. Karavana Gira 2024 tako šteje 158 kolesarjev od 174, ki so začeli v Torinu.

Nekaj težav ima tudi vodilni Pogačar, ki je po sobotni zmagi pojasnjeval, da ima zamašen nos, ki ga sicer ne ovira. Motnjo je pripisal alergiji na cvetni prah.

Glavnina nezainteresirana za lov ubežnikov

V prvih 50 kilometrih je potekal ogorčen boj za pobeg. Izluščila se je trojica Simon Clarke, Quinten Hermans in Alessandro de Marchi, ki je oblikovala beg dneva. Po prvem letečem cilju v Arpaii je bežala le še dvojica Clarke-de Marchi. Na neoznačenem vzponu se je iz glavnine odlepila velika skupina kolesarjev, med katerimi je bil skupno najvišje Bardet (+7:51), v skupini pa je bil tudi Tratnik.

Skupina je ujela ubežnika in na vrh Camposaura (vzpon 2. kategorije) 60 km pred ciljem prišla skupaj. Vodilni so si pozneje prikolesarili več kot pet minut prednosti in kmalu je bilo jasno, da bo zmagovalec eden izmed njih. 37 km pred ciljem je pobeg uspel Tratniku, ki pa se na koncu ni iztekel po željah slovenskih navijačev.

V sredo sledi prehodna etapa med krajema Foiano di Val Fortore in Francavilla al Mare na skupni razdalji 207 km. Ta bo po nekaj razgibanega terena na začetku v drugi polovici izrazito ravninska, s tem pa je pričakovati novo soočenje sprinterjev za etapno zmago.

Pogačar: Načrt je bil pustiti ubežnikom etapno zmago, da se mi malo "šparamo"
Spremenjena trasa 16. etape

Organizatorji so morali zaradi vremenskih razmer spremeniti traso 16. etape, ki bo na vrsti 21. maja. Kolesarji se ne bodo povzpeli na prelaz Stelvio, ki je bil načrtovan kot najvišja točka letošnjega Gira. Vzrok so nedavne obilne snežne padavine in nevarnost plazov. Prelaz Stelvio (2757 m) bi bil točka z najvišjo nadmorsko višino na letošnji dirki. Zdaj ga bo kot Cima Coppi, kot na Giru poimenujejo kraj z najvišjo nadmorsko višino, zamenjal prelaz Giogo di Santa Maria oziroma Umbrailpass na švicarsko-italijanski meji, ki ima 2489 metrov nadmorske višine.


107. DIRKA PO ITALIJI

10. ETAPA: Pompei–Cusano Mutri, 142 km:

★★★ 2850 višinskih metrov. Foto: RCS Sport
★★★ 2850 višinskih metrov. Foto: RCS Sport

SKUPNI VRSTNI RED po 10. etapi (od 21):

  1. T. POGAČAR      SLO      36:46:08
  2. D. MARTINEZ     KOL         +2:40
  3. G. THOMAS        VB          2:58
  4. B. O'CONNOR     AVS          3:39
  5. C. UIJDTEBROEKS BEL          4:15
  6. A. TIBERI       ITA          4:27
  7. R. BARDET       FRA          4:57
  8. L. FORTUNATO    ITA          5:19
  9. F. ZANA         ITA          5:23
 10. E. RUBIO        KOL          5:28
 ...                                  
 39. J. TRATNIK      SLO         40:52
 66. D. NOVAK        SLO       1:24:54
110. L. MEZGEC       SLO       2:00:41
141 Pogačar suvereno vodi, drugi teden Gira prinaša vsaj tri pasti