V skupnem seštevku ima Tadej Pogačar pred Geraintom Thomasom 46 sekund prednosti. Foto: Reuters
V skupnem seštevku ima Tadej Pogačar pred Geraintom Thomasom 46 sekund prednosti. Foto: Reuters

Ker je Mikkel Honore, ki je približno štiri kilometre pred ciljem na 1,5-kilometrskem klancu sprožil napad, kmalu popustil, je kazalo, da bosta Pogačar in Geraint Thomas pokvarila zabavo sprinterjem, a na koncu je o zmagovalcu tretje etape Dirke po Italiji vendarle odločal sprint glavnine, ki ga je dobil Belgijec Tim Merlier.

Geraint Thomas, drugouvrščeni v skupnem seštevku (za Pogačarjem zaostaja 46 sekund), je po etapi povedal, da je želel pomagati Pogačarju pri "begu" pred sprinterji, toda bil je tako utrujen, da je komaj sledil Pogačarju. A slovenski as je zadnji kilometer videl malo drugače. "Geraint je poskušal na koncu potegniti, kar me je presenetilo. Vse spoštovanje! Na koncu sem sicer poskusil, imel sem dobre noge, a do cilja je bilo še 400 metrov, kar je bilo enostavno preveč."

Za Pogačarja ni mirnih dni na Giru, tekmecem želi odščipniti vsako sekundo
Sorodna novica Pogačar skoraj pokvaril šov sprinterjev

Na etapi, ki bi lahko bila dolgočasna, se je tako zgodilo marsikaj zanimivega. "Prvi dve uri sta bili res enostavni in se ni nič dogajalo, nato pa je šlo eno uro na polno, velika hitrost iz vsakega ovinka, na spustih ali kratkih klancih. Na koncu je bilo precej stresno in kaotično, čutiti je bilo napetost, v samem zaključku pa smo še pretegnili noge," je dan povzel Pogačar.

Tim Merlier je po 42. zmagi kariere priznal, da je moral zelo garati za nov uspeh: "To je bila najtežja zmaga v moji karieri. Zahteven zaključek, komaj smo se vrnili. V zadnjem kilometru nisem našel pravega zavetrja. Ves čas sem bil izpostavljen vetru. Rekel sem si, da moram poskusiti v zadnjih 300 metrih. Videl sem Milana in vedel, da bom najmanj drugi."

Torkova etapa se bo začela v zdraviliškem mestu Acqui Terme in končala v Andori ob obali Ligurskega morja, zelo blizu Sanrema. Na profilu izstopa le klanec tretje kategorije, ki je že pred prvo polovico etape. Podobno kot danes gre načeloma za ravninsko etapo, a bi lahko sprinterjem štrene znova zmešal klanec (na Capo Mele) nekaj kilometrov pred ciljem.

Po eksplozivnem začetku dirke (že prva etapa je bila težka, druga pa uradno klasificirana kot gorska) si Geraint Thomas želi končno preživeti miren dan in je Pogačarja po omrežju X pozval, naj ne bo napadalen: "V redu, sine, zabaval si se, kaj ko bi jutri preživeli miren dan?"

Pogačar se je na ta zapis v šali odzval, da bo že od samega začetka etape napadel.

Foto: Instagram
Foto: Instagram