Istvan Bartalis je dosegel prvi zadetek za Madžare, ki so na odličnem drugem mestu. Foto: SŽ Olimpija
Istvan Bartalis je dosegel prvi zadetek za Madžare, ki so na odličnem drugem mestu. Foto: SŽ Olimpija

To je bila zadnja tekma rednega dela sezone na Celovški 25. Olimpija bo v zadnjem krogu v petek gostovala v Linzu, a je že zdaj jasno, da bo končala na devetem mestu. Ljubljančani bodo v petek zvečer izvedeli tekmeca v dodatnih kvalifikacijah za končnico, ki se bodo začele v nedeljo. Igrali bodo na dve zmagi.

Učinkovita predstava zmajev v prvi tretjini
Ljubljančani so srečanje pred okoli 1800 gledalci v Tivoliju odprli sijajno, že v 7. minuti je po kratki podaji Villeja Leskinena v sredino s strelom iz zapestja zadel Jan Ćosić, že nekaj trenutkov pozneje je v polno zadel še Trevor Gooch, ki je potegnil skozi sredino. S podajo se je tokrat izkazal Jaka Sodja. V 17. minuti so gostje zaostanek prepolovili, potem ko je Daniel Leavens s kratko podajo pred vrati lepo našel Istvana Bartalisa, ki je iz bližine ugnal nemočnega Lukaša Horaka. A Olimpija je še do prvega odmora znova vzpostavila prednost dveh zadetkov, lepo akcijo, v kateri sta sodelovala Žiga Pance in Charlie Dodero, je po podaji izza gola zaključil Aljaž Predan.

Jan Ćosić je v letošnji sezoni prispeval pet golov in pet podaj. Foto: SŽ Olimpija
Jan Ćosić je v letošnji sezoni prispeval pet golov in pet podaj. Foto: SŽ Olimpija

Madžari v razmiku 54 sekund do preobrata
Olimpija je bila v prvi tretjini izrazito boljši nasprotnik, kar se je tudi poznalo na izidu, nato pa je v nadaljevanju popolnoma popustila. Natančneje, gostje so zaigrali precej bolje. Že v uvodu druge tretjine je Horaku še uspelo ubraniti poskus Bartalisa, a pri strelu Leavensa, ki je odbiti plošček pospravil v mrežo, ni imel pravih možnosti.

Po dobre pol ure igre so se strasti razplamtele, prišlo je tudi do manjšega pretepa na ledu, ki so ga sodniki hitro ukrotili. Madžari niso izkoristili power playa po izključitvi Villeja Leskinena, so pa še pred drugim odmorom izid izenačili. V 39. minuti je Pascal Laberge odbiti plošček zabil v mrežo. In ko je že kazalo, da se bo Olimpija izvlekla, je gostom 54 sekund pozneje uspel preobrat. Plošček je lepo potoval od palice do palice, Anže Kuralt je našel Janosa Harija, ta pa je spretno zaposlil Carterja Robertsona, ki je zadel za 4:3.

Leavens in Atkinson potrdila zmago gostov
Zmaji, ki so upali, da jim bo v zadnjem delu uspela vrnitev, so v 47. minuti prejeli še peti zadetek na tekmi. Leavens, ki je domačim branilcem nenehno povzročal preglavice, je izkoristil prednost igralca več na ledu, potem ko je bil zaradi zadrževanja za dve minuti izključen Ćosić. Kar nekaj časa so si sodniki ogledovali počasni posnetek, a na koncu je zadetek obveljal. Navijači iz Fehervarja so bili pod Rožnikom vse glasnejši, v 52. minuti so znova navdušeno skočili v zrak, ko je še zadnji žebelj v ljubljansko krsto zabil Josh Atkinson. Vsa prizadevanja Ljubljančanov so bila do konca tekme zaman, gostje so tekmo mirno pripeljali do konca za 28. zmago v sezoni.

SŽ Olimpija hitro poletela, a tudi hitro padla

V nedeljo se začenja zares
Že v nedeljo se začnejo dodatne kvalifikacije, te pa bodo odigrali po sistemu na dve zmagi, ob čemer sedmouvrščena ekipa rednega dela izbira tekmeca, deveto- ali desetouvrščeno ekipo. Osmouvrščena ekipa bo igrala s tekmecem, ki bo ostal. Sedmo mesto na lestvici ima trenutno Innsbruck, ki je tokrat doživel minimalen poraz v Beljaku.

Karhula: Zelo neumno smo igrali in preveč komplicirali
"Odlično smo odigrali uvodnih 20 minut. Lahko bi povedli s 4:0, morda tudi s 5:0. Morda smo se prehitro sprostili in v drugi tretjini smo se prejeli tri poceni zadetke. V zadnji tretjini se nam ni več uspelo vrniti. Zelo neumno smo igrali. Preveč smo komplicirali. Ta poraz mi res ni všeč, saj se že v nedeljo začenja zares," je povedal trener Antti Karhula.

V tej ligi se nobene točke ne dobi zastonj
Olimpija ima neverjetna nihanja. Po odlični predstavi proti Salzburgu v petek, je v nedeljo izgubila v Celovcu z 1:8. KAC je igral z dvema napadoma mladih fantov. Vratar Lukas Horak je na zadnjih treh tekmah dvakrat predčasno končal tekmo, skupaj pa je prejel kar 15 zadetkov.

"Ko igramo dobro, se lahko kosamo z vsemi ekipami v tej ligi. Če nam ne gre, lahko proti vsaki ekipi doživimo visok poraz. Veliko se moramo še naučiti. Iz porazov se lahko nekaj naučimo. V tej ligi se nobene točke ne dobi zastonj! Če ne boš izvlekel maksimuma iz sebe na vsaki tekmi, boš prikovan na dno lestvice. Najbolj me jezi, ko vidim, kako dobro lahko te fantje igrajo. Vse niti igre so imeli v svojih rokah, potem pa smo prejeli pet zadetkov," je razlagal finski strateg.

Trener bi izbral Beljak zaradi kratke poti, a se mu želja ne bo uresničila
V petek okoli 22.00 bo znan tekmec v dodatnih kvalifikacijah. Olimpija je v redenm delu sezone trikrat premagala Innsbruck in Pustertal. Beljak si je z zmago že zagotovil neposredno uvrstitev v končnico.

"Če pogledamo vse medsebojne izide tekem v letošnji sezoni, je zelo verjetno, da bo Innsburck izbral Vorarlberg. Mi smo premagali Innsbruck trikrat. To pomeni, da se bomo verjetno srečali s Pustertalom. Z Beljakom smo igrali zelo dobro, potovanje bi bilo zelo kratko. To je zelo pomembno," je dodal Karhula, ki bo lahko na ključnih tekmah računal skoraj na vse igralce. Le Jaka Šturm in Rok Kapel sta že končala sezono.

Ćosić: Precej bolje igramo na gostovanjih
"V prvi tretjini smo prevladovali, Madžari niso imeli veliko možnosti. V drugi tretjini ni bilo več prave želje. Z zaspano igro smo jih vrnili v igro. Vso sezono imamo velika nihanja. Do nedelje se moramo sestaviti. Tekmec v dodatnih kvalifikacijah ni pomemben. Mi precej bolje igramo na gostovanjih," je poudaril Jan Ćosić.

Mehle: Od nedelje naprej moramo iti na glavo
"Po reprezentančnem premoru smo dobro igrali proti Dunaju in Salzburgu, na zadnjih dveh tekmah smo odigrali zelo slabo. Treba se zbrati, ni več popravnih izpitov. Odigrati bo treba dva najboljši tekmi sezoni. Od nedelje naprej moramo iti na glavo," je dodal Žiga Mehle.

Trener Olimpije Karhula pričakuje manj nihanj na ključnih tekmah sezone

51. krog:

SŽ OLIMPIJA – FEHERVAR
3:6 (3:1, 0:3, 0:2)
1756; Ćosić 7., Gooch 13., Predan 18.; Bartalis 17., Leavens 23., 47., Laberge 39., Robertson 40., Atkinson 52.

GRADEC – BOLZANO
0:7 (0:3, 0:2, 0:2)

SALZBURG – LINZ
6:1 (2:0, 2:0, 2:1)

BELJAK – INNSBRUCK
1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

VORARLBERG – PUSTERTAL
4:3 (1:1, 2:0, 1:2)

ASIAGO – LINZ
1:4 (1:0, 0:0, 0:4)


Lestvica:                    * x       
KAC CELOVEC            47 30 3 6  8 102
FEHERVAR               47 28 2 4 13  92
SALZBURG               47 24 7 4 12  90
BOLZANO                47 23 5 0 19  79
LINZ                   47 20 5 8 14  78
BELJAK                 47 21 5 4 17  77
---------------------------------------
INNSBRUCK              47 17 8 7 15  74
PUSTERTAL              47 19 5 5 18  72
SŽ OLIMPIJA            47 17 5 5 20  66
VORARLBERG             48 18 4 3 23  65
---------------------------------------
DUNAJ                  47  9 7 7 24  48
ASIAGO                 47  8 5 9 25  43
GRADEC                 47  6 5 4 32  32
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih