Noah Lyles je tekel stotinko hitreje od legendarnega Michaela Johnsona, ki je na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996 postavil izjemen svetovni rekord 19,32. Mnogi strokovnjaki so takrat dejali, da bo ta rekord zdržal vsaj pol stoletja ... Foto: Reuters
Noah Lyles je tekel stotinko hitreje od legendarnega Michaela Johnsona, ki je na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996 postavil izjemen svetovni rekord 19,32. Mnogi strokovnjaki so takrat dejali, da bo ta rekord zdržal vsaj pol stoletja ... Foto: Reuters
Finale teka žensk na 200 metrov

28-letna Jacksonova, ki je na 100 metrov osvojila srebrno medaljo, je tekla na četrti progi. Iz startnih blokov se je najhitreje pognala petkratna svetovna prvakinja na 100 metrov Shelly-Ann Fraser-Pryce. Veteranka je vodila po 100 metrih s časom 11,03. V ciljni ravnini je Jacksonova švignila mimo in rojakinjo ugnala kar za 36 stotink.

"Izjemno se počutim. Sem najhitrejša še živa ženska na svetu, dosegla sem rekord prvenstev in tudi državni rekord. Ne smem se pritoževati. Toda vedela sem, da bo težko, Shelly je verjetno najhitrejša na svetu v zavoju, zato sem morala ta del preteči, kar najbolje je možno. Ko sem jo v zavoju skoraj dohitela, sem vedela, da bom verjetno zmagala. Ciljna ravnina je moja prednost," je dejala Jacksonova.

Tretje mesto je zasedla Dina Asher-Smith z 22,02. Britanka je branila naslov iz Dohe, a je bila zadovoljna tudi z bronom. Na evropskem prvenstvu v Münchnu čez tri tedne bo velika favoritinja na obeh sprinterskih razdaljah.

Shelly-Ann Fraser-Pryce in Shericka Jacosn Foto: Reuters
Shelly-Ann Fraser-Pryce in Shericka Jacosn Foto: Reuters

Pred Jacksonovo je zdaj na lestvici vseh časov le še Američanka Florence Griffith-Joyner, ki je 3. septembra 1988 olimpijsko zlato v Seulu osvojila z 21,34.

Trojna zmaga Američanov tudi na 200 metrov
Še bolj prepričljiv je bil Lyles, ki je za 36 stotink ugnal Kennetha Bednareka. Trojno ameriško zmagoslavje je zaokrožil 18-letni čudežni deček Erriyon Knighton z 19,80. Tudi v sprintu na 100 m so se Američani veselili trojne zmage v soboto. Najboljši je bil Fred Kerley, ki pa je na 200 m izpadel že v polfinalu.

"Danes je moj dan in končno sem dobil, kar sem sanjal prejšnja leta, tu je tudi moja družina in prijatelji. Tu je moja publika, nič lepšega si nisem mogel želeti," je dejal 25-letnik s Floride.

Pred Lylesom, ki je ubranil naslov svetovnega prvaka na pol stadionskega kroga, sta na večni lestvici izidov le Usain Bolt z 19,19 za zlato na SP-ju 20. avgusta 2009 v Berlinu, ter z 19,26 drugi Jamajčan Yohan Blake (miting Diamantne lige v Bruslju leta 2011).

Finale teka moških na 200 metrov

Horvatova se je izognila padcu in s silovitim sprintom zasedla drugo mesto
Anita Horvat se je uvrstila v polfinale teka na 800 m, ki bo v soboto ob 3.35. V kvalifikacijah je dosegla 18. izid (2:01,48) in se z drugim mestom v drugi skupini uvrstila med najboljših 24.

Anita Horvat je zasedla drugo mesto v drugi skupini. Hitrejša je bila le Britanka Keely Hodkinson. Foto: Reuters
Anita Horvat je zasedla drugo mesto v drugi skupini. Hitrejša je bila le Britanka Keely Hodkinson. Foto: Reuters

Horvatova je imela veliko težav zaradi padca Avstralke Catrione Bisset v začetku ciljne ravnine in se je s pravo pirueto rešila padca. V zadnjih 50 metrih je s silovitim finišem prišla do drugega mesta.

"Veliko olajšanje je bilo, ko sem prišla druga v cilj, bila sem presrečna. Ko je padla Avstralka, sem se skoraj ustavila. Kar naenkrat se je znašla na tleh pred mano in sem jo skušala preskočiti. Sprva sem bila zmedena in sem si celo želela končati in pogledati, če je dobro po padcu. A sem se psihično hitro pobrala in dala vse od sebe do cilja," je povedala Horvatova.

Tek Anite Horvat v kvalifikacijah na 800 metrov

Želja je tek pod dvema minutama in finale
Ocenila je, da bi verjetno tekla pod dvema minutama, če se ji ne bi bilo treba ustavljati in preskakovati tekmice. "Pred tekom je bil načrt, da se držim najboljših in da ne popustim. To sem naredila, a nisem imela za zaključek najboljšega položaja, bila sem nekaj časa na četrtem, petem mestu. Zaradi vsega dogajanja na progi se mi je v zadnjih 100 m taktika porušila in sem morala improvizirati. Kar težko je bilo priti med prve tri."

"Zdaj pa je moja želja, da pridem v finale. Vsak si želi priti v zaključni boj na SP-ju, to velja tudi zame," je napovedala Horvatova, ki je imela je 25. izid sezone med 48 udeleženkami na 800 m z osebnim rekordom 2:00,31.

Anita Horvat se je izognila padcu in se prebila v polfinale

V skupini je zmagala vodilna na svetovni lestvici Keely Hodgkinson. Britanka je lani presenetila, ko je z 19 leti osvojila srebro na olimpijskih igrah v Tokiu, obenem pa je prav tako lani kot najmlajša v zgodovini zmagala na dvoranskem EP-ju v Sopotu na Poljskem ter osvojila skupni seštevek discipline v Diamantni ligi.

Skupno prvi čas kvalifikacij je dosegla Etiopijka Diribe Welteji, nekdanja mladinska svetovna prvakinja (2018), ki je bila le ena izmed treh s časom pod dvema minutama.

Jerneja Smonkar je bila prepočasna v šesti skupini. Foto: Reuters
Jerneja Smonkar je bila prepočasna v šesti skupini. Foto: Reuters

Smonkarjeva več pričakuje na EP-ju v Münchnu
Jerneja Smonkar je bila šesta v zadnji izmed šestih skupin in je imela skupno 31. izid (2:02,48). V polfinale so vodila prva tri mesta v skupinah in še šest najhitrejših časov preostalih. Za polfinale je zadostoval čas 2:01,63.

"Pričakovala sem še malo boljši čas, tekla sem sicer blizu osebnega rekorda. Na SP-ju sem prišla nepričakovano, bila sem že nekaj dni na morju, da se spočijem po sredozemskih igrah. Med oddihom sem izvedela, da sem se na SP uvrstila po svetovni lestvici in sem se takoj vrnila za nekaj dni na trening, potem je že sledila pot v ZDA. Na EP-ju prihodnji mesec si želim boljšega izida in uvrstitve v naslednji krog tekmovanja," je povedala Smonkarjeva. V njeni skupini je bila najboljša in skupno četrta Natoya Goule (2:00,06).

Tek Jerneje Smonkar v kvalifikacijah na 800 metrov

Za konec bo nastopil še Renner v kvalifikacijah skoka s palico
V desetčlanski slovenski reprezentanci bo kot zadnji tekmovanje začel slovenski rekorder v skoku s palico Robert Renner. Kvalifikacije bodo v soboto ob 2.05.


Končni odločitvi 7. dne:

200 m (M):                             
 1. N. LYLES            ZDA      19,31 
 2. K. BEDNAREK         ZDA      19,77 
 3. E. KNIGHTON         ZDA      19,80 
 4. J. FAHNBULLEH       LBR      19,84 
 5. A. OGANDO           DOM      19,93 
 6. J. RICHARDS         TTO      20,08 
 7. A. BROWN            KAN      20,18 
 8. L. ADAMS            JAR      20,47 

200 m (Ž):                             
 1. S. JACKSON          JAM      21,45 
 2. S.-A. FRASER-PRYCE  JAM      21,81 
 3. D. ASHER-SMITH       VB      22,02 
 4. A. SEYNI            NIG      22,21 
 5. A. STEINER          ZDA      22,26 
 6. T. CLARK            ZDA      22,32 
 7. E. THOMPSON-HERAH   JAM      22,39 
 8. M. KAMBUNDJI        ŠVI      22,55 
Lyles navdušil navijače v sprintu na 200 metrov