Armand Duplantis je na sanjski način končal svetovno prvenstvo v Eugenu. V drugem poskusu je letvico preletel za 10 cm in napovedal, da bo rekordno znamko kmalu še povišal. Foto: Reuters
Armand Duplantis je na sanjski način končal svetovno prvenstvo v Eugenu. V drugem poskusu je letvico preletel za 10 cm in napovedal, da bo rekordno znamko kmalu še povišal. Foto: Reuters

Z najboljšim izidom sezone na svetu je zlato medaljo osvojila olimpijska prvakinja Athing Mu (1:56,30). Američanka je v silovitem finišu za osem stotink ugnala Britanko Kelly Hodgkinson, bron je pripadel Kenijki Mary Moraa.

Anita Horvat je v polfinalu z osebnim rekordom 1:59,60 presegla vsa pričakovanja. V finalu je bila po prvem krogu na petem mestu s 57,94, nato pa je padla na zadnje mesto, saj je bil ritem preoster. V ciljni ravnini je švignila mimo Američanke Ajee Wilson in znova tekla pod dvema minutama.

Athing Mu je imela največ moči v boju za zlato medaljo. Anita Horvat je v zadnjih metrih pritekla na sedmo mesto. Foto: Reuters
Athing Mu je imela največ moči v boju za zlato medaljo. Anita Horvat je v zadnjih metrih pritekla na sedmo mesto. Foto: Reuters

Izjemno prvenstvo za Anito Horvat
"Izjemno prvenstvo je za mano, iz teka v tek sem stopnjevala formo in tudi presenečenja. Zelo sem vesela. Pred SP-jem bi bila zadovoljna s polfinalom, tako da sem nastopila zelo nad pričakovanji. Dvakrat sem tudi tekla pod dvema minutama in bila sedma v finalu, kjer sem bila tudi prvič na velikem tekmovanju," je bila po nastopu zadovoljna Horvatova.

"Po prvem krogu sem si hotela izboriti čim boljši položaj. Potem pa smo se zapletle, v tem boju sem dobila tudi rane na nogi. Zelo hitro se je potem odvijalo se skupaj. Bilo je tedaj kar kaotično in še težje zame," je dodala Horvatova.

S trenerjem Tevžem Korentom sta v zadnjih dveh sezonah več pozornosti posvetila teku na 800 m kot pol krajši razdalji, na kateri je slovenska rekorderka in na kateri je predtem nastopala na vseh velikih tekmovanjih.

V finalu le dve Evropejki
"Imela sem v nogah še tekmi na 800 m iz prejšnjih dni in sem bila že zelo utrujena. Poleg tega pa je bil kvalifikacijski nastop zaradi padca Avstralke zame zelo stresen, tudi v polfinalu ni bilo lahko, morala sem se boriti na vso moč, da sem prišla v zaključni boj SP-ja. Komaj čakam na malo počitka," je še dodala Horvatova, ki pa veliko prostega časa ne bo imela.

Keely Hodgkinson je bila poleg Horvatove v finalu edina Evropejka, kar je lep obet pred evropskim prvenstvom v Münchnu. "Potrudila se bom in skušala pokazati, kaj znam in zmorem. Polfinale zagotovo ne bo dovolj."

Finalni tek Anite Horvat na 800 metrov

Tek Horvatove je bil zadnji slovenski nastop na stadionu Hayward Field. Na prvem SP-ju v kraljici športov v zgodovini v ZDA se je izmed desetčlanske ekipe kar polovica uvrstila v finale. To je odlična napoved za evropsko prvenstvo, ki bo čez tri tedne na olimpijskem stadionu v Münchnu.

Duplantis je uprizoril pravi šov na stadionu Hayward Field. Foto: Reuters
Duplantis je uprizoril pravi šov na stadionu Hayward Field. Foto: Reuters

Duplantis slabo začel in sanjsko končal
Duplantis je v prvem poskusu podrl 5,87 metra. Uspešen je bil šele v drugem poskusu in ni bil na mestih, ki prinašajo medalje. Šved je nato ujel pravi ritem. V prvem poskusu je preskočil 5,94 m in 6,00. S tem si je že zagotovil zlato medaljo.

Letvico je dvignil na 6,06 in bil uspešen v prvem poskusu. Nato je letvico postavil na 6,21 m ter jo preskočil v drugem poskusu. S tem je za centimeter izboljšal svoj svetovni rekord, ki ga je postavil 7. marca letos za naslov dvoranskega svetovnega prvaka v Beogradu.

"Izjemno, ne smem se pritoževati! Ampak o svetovnem rekordu danes nisem razmišljal. Po navadi je vedno nekje zadaj v mojih mislih, tokrat ne. Edino, kar sem si želel, je bila zlata medalja, ki mi je še manjkala v zbirki. To sem si želel, da zmagam. Ko pa sem prišel do višine rekorda, kaj naj rečem, danes so se mi vse karte pokrile," je po svojem petem svetovnem rekordu in tretjem letos dejal Duplantis.

Izjemni Duplantis preskočil tudi rekordno znamko 6,21 m
Tobi Amusan je že v polfinalu tekma na 100 m z ovirami postavila izjemen svetovni rekord. V finalu je tekla 12,06, a je imela premočno podporo vetra. Foto: Reuters
Tobi Amusan je že v polfinalu tekma na 100 m z ovirami postavila izjemen svetovni rekord. V finalu je tekla 12,06, a je imela premočno podporo vetra. Foto: Reuters

Tobi Amusan za osem stotink izboljšala svetovni rekord
Nigerijka Tobi Amusan je že v polfinalu na 100 m z ovirami postavila svetovni rekord (12,12). Ob dovoljeni pomoči vetra (+0,9 m/s) je za osem stotink izboljšala prejšnji rekord (12,20), ki ga je Američanka Kendra Harrison dosegla v Londonu 22. julija 2016.

V finalu premočan veter
Tobi Amusan je bila v finalu še hitrejša (12,06), vendar je bil veter premočan (+2,5 m/s), da bi bil tudi to rekord.

"Moj edini cilj je bil, da osvojim zlato medaljo. In sem jo. Imela sem precej samozavesti, verjela sem v svoje sposobnosti, ampak svetovnega rekorda na tem prvenstvu nisem pričakovala."

Tobi Amusan postavila svetovni rekord v polfinalu na 100 m z ovirami

Jamajčanka Britany Anderson in olimpijska zmagovalka Jasmine Camacho-Quinn iz Portorika sta bili na naslednjih dveh mestih zmagovalnega odra v istem času 12,23, prva je dobila srebro po fotofinišu.

Na tem SP-ju so bili skupno postavljeni trije svetovni rekordi in 34. na dozdajšnjih 18 prvenstvih. Pred tem ga je dosegla domačinka Sydney McLaughlin na 400 m ovire s 50,68, kar je izjemen dosežek. Z njim bi bila na posamični tekmi na 400 m brez ovir sedma.

Finalni tek žensk na 100 metrov z ovirami

Malaika Mihambo znova nemška junakinja
Zelo napeto je bilo tudi v finalu skoka v daljino za dekleta. Malaika Mihambo je v prvih dveh serijah prestopila, nato se je s 6,98 m rešila v tretji seriji. Nemka se je nato sprostila. V četrti seriji je prevzela vodstvo s 7,09 metra, v zadnjem skoku pa je bila še tri cm daljša.

Malaika Mihambo je zadnji dan popravila slab vtis, ki so ga v Oregonu pustili nemški atleti. Foto: Reuters
Malaika Mihambo je zadnji dan popravila slab vtis, ki so ga v Oregonu pustili nemški atleti. Foto: Reuters

To je bila edina zlata medalja za Nemčijo na tem prvenstvu. Do sobote Nemci niso imeli niti enega odličja, potem pa je presenetila ženska štafeta 4 x 100 metrov z bronom. Mihambo je ubranila naslov svetovne prvakinje, lani pa je v Tokiu osvojila tudi olimpijsko zlato medaljo.

Nigerijka Ese Brume se je veselila srebra s 7,02 m v tretji seriji. Brazilka Leticia Oro Melo si je z osebnim rekordom 6,89 m v prvi seriji zagotovila bron. Razočarana je bila Ivana Španović Vuleta. Srbkinja je s 6,84 m končala na sedmem mestu.

Mayer blestel drugi dan deseteroboja
Na dvodnevnem tekmovanju v deseteroboju je drugič po letu 2017 svetovni prvak postal Kevin Mayer (8816 točk). To je bila edina francoska medalja na tem SP-ju. Mayer je bil po prvem dnevu šele šesti. V nedeljo je zmagal v skoku s palico (5,40 metra) in metu kopja (70,31 metra). Ayden Owens-Delerme, ki je vodil po prvem dnevu, je v skoku s palico zaostal kar za 90 cm za Mayerjem, kopje pa je vrgel 20 metrov manj. Portoričan je končal na četrtem mestu.

Srebro je osvojil Kanadčan Pierce Lepage (8701), bron pa Zach Ziemek iz ZDA (8676 točk). Olimpijski prvak Damian Warner je odstopil v teku na 400 metrov zaradi poškodbe stegenske mišice, potem ko je blestel v uvodnih štirih disciplinah in bil v prepričljivem vodstvu.

Američani razred zase tudi v štafetah 4 x 400 metrov
V štafetah 4 x 400 m so bili pričakovano najboljši gostitelji (2:56,17) in gostiteljice prvenstva iz ZDA (3:17,79). Tako je Allyson Felix prišla do rekordne 20. medalje na SP, saj je sodelovala v kvalifikacijah v ameriški četverici, ni pa je bilo v finalu. Američani so v Eugenu osvojila kar 33 medalj, od tega 13 zlatih.


Končne odločitve 10. dne:

800 m (Ž):                             
 1. A. MU               ZDA    1:56,30 
 2. K. HODGKINSON        VB    1:56,38 
 3. M. MORAA            KEN    1:56,71 
 4. D. WELTEJI          ETI    1:57,02 
 5. N. GOULE            JAM    1:57,90 
 6. R. ROGERS           ZDA    1:58,26 
 7. A. HORVAT           SLO    1:59,83 
 8. A. WILSON           ZDA    2:00,19 
                                       
Daljina (Ž):                           
 1. M. MIHAMBO          NEM       7,12 
 2. E. BRUME            NIG       7,02 
 3. L. ORO MELO         BRA       6,89 
Palica (M):                           
 1. A. DUPLANTIS        ŠVE     * 6,21
 2. C. NILSEN           ZDA       5,94
 3. E. J. OBIENA        FIL       5,94
                                      
          * - svetovni rekord         
                                      
100 m ovire (Ž):                      
 1. T. AMUSAN           NIG      12,06
 2. B. ANDERSON         JAM      12,23
 3. J. CAMACHO-QUINN    PRT      12,23
5000 m (M):                            
 1. J. INGEBRIGTSEN     NOR   13:09,24 
 2. J. KROP             KEN   13:09,98 
 3. O. CHELIMO          UGA   13:10,20 
                                       
Hoja 35 km (M):                        
 1. M. STANO            ITA    2:23,14 
 2. M. KAVANO           JAP    2:23,15 
 3. P. KARLSTRÖM        ŠVE    2:23,44 
                                       
Deseteroboj:                           
 1. K. MAYER            FRA  8816 točk 
 2. P. LEPAGE           KAN  8701      
 3. Z. ZIEMEK           ZDA  8676      
4 x 400 m (M):                         
 1. ZDA                        2:56,17 
    Godwin/Norman/Deadmon/Allison      
 2. JAMAJKA                    2:58,58 
    Bloomfield/Allen/Powell/Taylor     
 3. BELGIJA                    2:58,72 
    D. Borlee/Watrin/Doom/K. Borlee    
                                                                             
4 x 400 m (Ž):                         
 1. ZDA                        3:17,79 
    Diggsn/Steiner/Wilson/McLaughlin   
 2. JAMAJKA                    3:20,74 
    McLeod/Russell/McPherson/Young     
 3. VELIKA BRITANIJA           3:22,64 
    Ohuruogu/Yeargin/Knight/Nielsen    

Končni pregled medalj:   Z  S  B  Sk. 
ZDA                     13  9 11  33  
ETIOPIJA                 4  4  2  10  
JAMAJKA                  2  7  1  10  
KENIJA                   2  5  3  10  
KITAJSKA                 2  1  3   6  
AVSTRALIJA               2  0  1   3  
PERU                     2  0  0   2  
POLJSKA                  1  3  0   4  
KANADA                   1  2  1   4  
JAPONSKA                 1  2  1   4  
...                                   
SLOVENIJA                1  0  0   1