Kristjan Čeh Foto: EPA
Kristjan Čeh Foto: EPA

Če bi pogledali zgolj izide kvalifikacij, bi lahko razmišljali, da so tekmovalci v metu diska letos v skromni formi, toda to ne drži. V soboto resda nihče ni vrgel diska čez 66 metrov in pol, torej čez daljavo, ki prinaša avtomatičen preboj v finale.

Toda najboljši so v tej sezoni že pokazali izjemno formo. Štirje od petih, ki so letos disk vrgli dlje kot 70 metrov, so v tej sezoni tudi popravili osebne rekorde. Le Stahl je za nekaj deset centimetrov zaostal za svojo najboljšo znamko. Met diska je torej v vzponu.

Zahtevne razmere na stadionu

Sorodna novica Kristjan Čeh nocoj brani naslov svetovnega prvaka

A razmere v Budimpešti so, kot kaže, precej zahtevne. Stadion je zaprt, na tekmovališču ni vetra, ki bi lahko dvignil disk in ga ponesel dlje, hkrati pa je zelo vroče, kar tudi ne pomaga tekmovalcem. Čeh tako ne pričakuje, da bo danes za zmago potrebna zunajserijska daljava, kot je bila njegova lanska, ko je z metom 71,13 m popravil rekord svetovnih prvenstev.

"Letos je izjemno leto za disk. Pet nas je vrglo prek 70 metrov, trije prek 71 metrov, a mislim, da bo v ponedeljek za zmago dovolj 70 metrov," je za Val 202 povedal Čeh.

Čehov rekord je bil lani tudi edini met nad 70 metrov, najbližji zasledovalec Alekna je bil skoraj dva metra za njim. Alekna je mesec pozneje v Münhnu premagal Čeha in postal evropski prvak. Tako Alekna kot Čeh sta še mlada, sploh v disciplini, v kateri izkušeni tekmovalci dosegajo odlične rezultate. Čeh je star 24 let, Alekna 20.

Alekna najmlajši z 20 leti, Čeh tretji najmlajši

Oba sta dosegla odlične rezultate že v mlajših konkurencah. Oba sta bila evropska prvaka do 23. leta, Alekna tudi svetovni do 20. Litovec je letos kot najmlajši tekmovalec doslej disk vrgel dlje kot 70 metrov. Njegov osebni rekord je zdaj 71 metrov, počasi pa se navaja na vlogo enega od favoritov v tej disciplini. Izkušnje mu pomagajo, da vse doživlja manj stresno, pravi.

Stahl lahkotno opravil kvalifikacije

Sorodna novica Čeh s 65,95 m zanesljivo v finale, Američani s svetovnim rekordom zlati v mešani štafeti

Alekna je najmlajši finalist, v tem tisočletju je rojen tudi Novozelandec Connor Bell, Kristjan Čeh, letnik 1999, pa je tretji najmlajši. Večina dvanajsterice je rojena leta 1994 ali prej, med izkušenimi pa izstopa olimpijski prvak Stahl. Švedov osebni rekord je enak Čehovemu – 71,86 m je četrti izid v zgodovini. Stahl ima štiri medalje z velikih tekmovanj, lani pa je tako na svetovnem kot evropskem prvenstvu ostal brez zmagovalnega odra. Danes se želi vrniti na stopničke. Šved ni bil zaskrbljen zaradi sobotnih kvalifikacij. Rekel je, da je lahkotno vrgel disk in da se je dobro počutil.

Pogovor s štabom po vsakem poskusu

Stahl in Čeh sta imela odličen dvoboj sredi junija v Estoniji, kjer sta se oba približala 72 metrom. Današnje prizorišče je precej bližje Sloveniji, tudi zato bo na madžarskem nacionalnem stadionu precej slovenskih navijačev. Približno 150 jih pride s Ptuja, rodnega mesta Kristjana Čeha. Tik za krogom, od koder bodo finalisti metali disk, pa je Čehov štab – v katerem so trije Estonci: njegovo dekle, sicer metalka kladiva, njegov fizioterapevt in njegov trener, nekdanji svetovni prvak Gerd Kanter. Čeh se med serijami lahko pogovori s svojimi najtesnejšimi podporniki. To je storil tudi med kvalifikacijami.

Kakšni pa so zadnji napotki v urah pred tekmo? "Spočiti se in nato 'raztrgati' ob 20.30," je odločen Čeh.

Čehu brezvetrje ustreza, veseli tudi stanovitnost

Trener Kanter je bil presenečen nad tem, da nihče diska ni vrgel čez kvalifikacijsko normo, a verjame, da bodo drevi diski leteli dlje. Nekateri so razmišljali, da se je to zgodilo tudi zaradi razmer, ker ni vetra, ki bi lahko ponesel disk dlje. To je zatrdil tudi Alekna, a Kanter razlaga, da to Čehu ustreza.

Čeh in njegov trener sta bila tudi zadovoljna s stanovitnostjo – Ptujčan je disk trikrat vrgel med 65 in 66 metri. Estonec pravi, da si ne želi, da se ponovi lanska izkušnja z evropskega prvenstva, na katerem je bil Čeh zelo suveren v kvalifikacijah, potem pa mu ni uspelo osvojiti zlate medalje. Kanter je nekajkrat poudaril, da je Čeh odlično mentalno pripravljen in da se je v Budimpešti doslej dobro počutil.