Predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar je na srečanju dejal, da se zavedajo krizne situacije v državi in prav zato vztrajajo, da se ukrepi, sistemske spremembe ali strateške usmeritve dogovarjajo in usklajujejo z vsemi akterji, tudi občinami. Foto: BoBo
Predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar je na srečanju dejal, da se zavedajo krizne situacije v državi in prav zato vztrajajo, da se ukrepi, sistemske spremembe ali strateške usmeritve dogovarjajo in usklajujejo z vsemi akterji, tudi občinami. Foto: BoBo
Obrtniki o sivi ekonomiji

Predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar je na srečanju dejal, da se zavedajo krizne situacije v državi in prav zato vztrajajo, da se ukrepi, sistemske spremembe ali strateške usmeritve dogovarjajo in usklajujejo z vsemi akterji, tudi občinami.

Žagar je napovedal, da bodo zahtevali tudi čimprejšnje srečanje s predsednico vlade Alenko Bratušek in ministri, saj želijo izraziti svoje stališče do zakonodajnih in sistemskih predlogov, ki so pripravljeni ali naj bi se začeli pripravljati.

Glede predloga zakona o davku na nepremičnine je predsednik skupnosti občin menil, da so občine večkrat predlagale konstruktivne rešitve, vendar so bili njihovi predlogi le delno upoštevani.

Po njegovem mnenju bi morali obdržati nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, vse dokler ne bi napisali nekega kakovostnega zakona, vmes pa naj bi uvedli krizni davek.

Poudaril je še, da v zadnjem tednu občine niso bile vključene v razpravo o omenjenem zakonu, in ocenil, da gre vse, kar se je dogajalo, v škodo občin.

Ukinjanje občin je pripravljeno "na horuk"
Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj je opozoril, da državna proračuna za leti 2014 in 2015 občinam prinašata razpolovljena sredstva, leta 2015 pa bi se povprečnina znižala za dva odstotka. Prav tako država od občin pričakuje 42 milijonov evrov od davka na nepremičnine.

Smrdelj se tudi ne strinja z razlogi za ukinjanje dela občin in meni, da je vse pripravljeno "na horuk", brez resnih analiz v ozadju. Ob tem je postregel s podatki, da je skupni dolg občin in pravnih oseb konec leta 2011 znašal dobrih 805 milijonov evrov, povprečna zadolženost pa je znašala 396 evrov na prebivalca.

Ob koncu leta 2011 so imele občine z do 5.000 prebivalci 72,8 milijona evrov dolga, zadolženost na prebivalca je znašala 229 evrov. Kot opozarja Smrdelj, so prav te občine predvidene za ukinitev.

Opozoril je še, da je imela Slovenija denimo leta 1955 kar 371 občin ter da so se občine z lanskim podpisom sporazuma z vlado za leti 2013 in 2014 zavestno odpovedale skoraj 200 milijonom evrov.

"V Sloveniji imamo dober in učinkovit sistem lokalne samouprave, ljudje so zadovoljni z učinkovitim delom svojih občin. Zakaj bi jih v nekaj prisilili, če so svojo občino pripravljeni plačati? Na posameznem zaokroženem širšem območju ni boljšega razvojnega elementa, kot je občina," je prepričan Smrdelj.

Grožnje z ustavnim sodiščem
Župani so tudi napovedali ustavno presojo zakona o nepremičninah, če bo sprejet v predlagani obliki. Od vlade pa zahtevajo tudi ohranitev 536 evrov povprečnine na prebivalca ter da se v naslednji finančni perspektivi v ospredje postavijo vlaganja v javno infrastrukturo in ne v zasebni sektor. Pričakujejo tudi, da bodo lahko dejavno sodelovali pri pripravi strategije razvoja lokalne samouprave.

Zbrani župani so bili tudi ogorčeni, ker na srečanju ni bilo nobenega povabljenega ministra. Zato so po poročanju Radia Slovenija podprli predlog Marjana Poljšaka, ki je pozval na demonstracije pred parlamentom, če jim vlada ne bo prisluhnila.

Obrtniki o sivi ekonomiji