Razprava o občinah bi Sloveniji odzvela prepotrebno energijo za bolj pereče težave, je prepričan Pahor. Foto: BoBo
Razprava o občinah bi Sloveniji odzvela prepotrebno energijo za bolj pereče težave, je prepričan Pahor. Foto: BoBo
Občine
Slovenija ima več kot 200 občin. Foto: SVLR
Pahor proti združevanju občin

Pahor je bil skupaj z načelnikom generalštaba Slovenske vojske Dobranom Božičem gost seje Skupnosti občin Slovenije in Združenja občin Slovenije. Župani so ga seznanili z aktualno problematiko, tudi z nasprotovanjem razmišljanjem nekaterih o združevanju občin.

"Lokalna samouprava uživa zaupanje ljudi"
Kot je povedal v Oplotnici, lokalna samouprava med institucijami v državi še vedno uživa zelo veliko zaupanje ljudi, zato so ugibanja o namerah, da bi se radikalno ter mimo interesov in odločitev ljudi posegalo v njeno organizacijo, verjetno pretirane.
Zdajšnji predsednik je bil udeležen pri nastajanju aktualne lokalne samouprave in priznava, da je takrat dvomil, da bi lahko številka 200 in več občin prinesla dobre rezultate, a mu danes ni težko priznati, da sta skoraj dve desetletji izkušenj ta njegov dvom ovrgli.

"Ljudje so se odločili za tako lokalno samoupravo, kot jo imajo, ta pa danes predstavlja steber zanesljivosti in stabilnosti v času krize. To je samo še razlog več, da bi odsvetoval nova pogrevanja diskusij o številu občin in neka prisilna ukinjanja teh zaradi varčevalnih ali kakšnih drugih interesov," je županom dejal Pahor.

Pahorjeva vlada ustavila regionalizacijo
Hkrati je spomnil, da je bila prav v času njegove vlade sprejeta odločitev o zamrznitvi procesa regionalizacije. V letu 2009 je bilo namreč po njegovih besedah ob strmem padcu gospodarskih kazalnikov in reševanju nekaj drugih pomembnih vprašanj treba določiti prednostne naloge, medtem ko kljub pripravi nekaj različic regionalne organiziranosti ta znotraj politike v nobeni obliki ni dobila potrebnega soglasja.

Zato je bolje, je dejal Pahor, da Slovenija ta trenutek ostane pri enostopenjski organiziranosti lokalne samouprave, pri tem pa država upošteva nekatere predloge za poenostavitev postopkov in predajo nekaterih pristojnosti občinam, o katerih so danes na srečanju z njim razpravljali tudi župani.

Kot je dejal, je treba v dialogu z državo sproti reševati vse težave, ki zadevajo odnose med lokalno samoupravo in politično državo, zato je županom zagotovil, da bo, kolikor je to v njegovi moči, vladi in drugim državnim institucijam prenesel nekatera temeljna sporočila današnje razprave.

Kakšno naj bo dvostopenjsko organiziranje
"Pomisleke in probleme je treba vzeti resno in zanje je treba najti rešitve, saj si želimo, da bi lokalna samouprava še naprej predstavljala steber zanesljivosti in stabilnosti, ne le v času krize, pač pa tudi po njej," je dejal Pahor. Po njegovem mnenju bo čas prinesel nekatere oblike medobčinskega sodelovanja, ki bodo morda prerasle v nekaj, kar bi lahko v nekih boljših časih predstavljalo tudi zasnovo bodočega regionalnega organiziranja na drugi stopnji. Predsednik SOS-a in župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar je ob tem sicer dodal, da bi bilo o regionalizaciji Slovenije vendarle treba razmišljati, saj bo tako lažje uresničevati nekatere projekte, ki ta trenutek ne stečejo.

Pahor vidi večje težave drugje
Predsednik je ob tem župane spomnil, da so trenutno pred Slovenijo vendarle večji izzivi, razprava o morebitnem zniževanju števila občin ali pa o regionalni organiziranosti pa bi po njegovem mnenju ta trenutek pomenila porabo veliko energije in političnega nezaupanja, medtem ko od diskusije na koncu ne bi imel nihče nič.

Pahor si je ob koncu srečanja z župani v Oplotnici ogledal še izgradnjo nizkoenergetskega vrtca ter pontonski most, ki ga je po lanskem novembrskem neurju postavil 14. inženirski bataljon Slovenske vojske.

Pahor proti združevanju občin