Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Hkrati tri četrtine vprašanih svojo porabo energije tudi ocenjuje kot srednjo, visoko ali zelo visoko. Zavedanje o resnosti podnebnih sprememb v zadnjem desetletju narašča, ne pa tudi strinjanje z izjavami o boju proti tem spremembam. Delež gospodinjstev, ki razmišljajo o ukrepih učinkovite rabe energije, se je v zadnjem desetletju povzpel na več kot 80 odstotkov. "Več kot polovica vprašanih sicer ne razmišlja o lastni elektrarni, bi se pa želeli vključiti v skupnost," pojasnjuje vodja raziskave, direktor podjetja Informa Echo, Rajko Dolinšek. Negativno izstopa le področje mobilnosti, kjer osebni avto ostaja najbolj priljubljeno prevozno sredstvo.

V Sloveniji imamo sicer možnost brezplačnega svetovanja mreže Ensvet, ki jo javnost precej slabo pozna. Kot pravi Tjaša Bandelj iz Ekosklada, je bilo koriščenje lani na nizki ravni, saj se ljudje bojijo, da bi jim svetovalci želeli kaj prodati. Podnebnih sprememb se sicer zavedajo v osmih od desetih gospodinjstev.

Nataša Kovač iz Arsa poroča, da je o ekstremnih vremenskih pojavih 30 odstotkov oseb odgovorilo, da so jih že osebno izkusili, polovica od teh pa je potrdila, da so vzrok pomembne vremenske spremembe.
Kot pravi Dolinšek, glede ukrepov za učinkovito rabo energije, 70 odstotkov vprašanih pravi, da sta prihranek in okolje enako pomembna. "Treba se je zavedati, da je to deklarativno, to je pomembno, ker je dimenzija okolja v zavesti ljudi prisotna," zaključuje Dolinšek.

Trend pa je v nasprotju z lanskim letom negativen, ko pridemo do načelnih izjav o boju proti podnebnim spremembam. Z njimi se strinja manj vprašanih kot v predzadnji raziskavi.