Zaradi pretiranega izkoriščanja so nekateri svetovni veletoki ogroženi. Foto: Reuters
Zaradi pretiranega izkoriščanja so nekateri svetovni veletoki ogroženi. Foto: Reuters
Suša
Med razlogi za pomanjkanje vode je tudi način pridelave hrane. Za kilogram govejega mesa se porabi 10-krat več vode kot za kilogram pšenice. Foto: Reuters
Snemanje oddaje misli z vodo
O vodi so veliko "mislili" tudi udeleženci natečaja "Misli z vodo". Nagrajene prispevke poslušajte v oddaji Gymnasium ali na MMC-ju. Foto: MMC RTV SLO

Premalo se zavedamo, da je voda, čeprav je obnovljivi vir, vendarle omejena in neenakomerno razporejena in tako nedosegljiva vsej svetovni populaciji. Poleg tega se poraba vode povečuje dvakrat hitreje od rasti prebivalstva.

Rast prebivalstva in predelava hrane "škodita" vodi
K temu prispevajo rast prebivalstva (to naj bi se do leta 2050 z zdajšnjih sedem povečalo na devet milijard), urbanizacija, spreminjanje načina prehranjevanja (za kilogram pšenice potrebujemo 1.500 litrov vode, za kilogram govedine 10-krat več), pritiski na okolje in večanje porabe energije.

Izraba vodi v presihanje virov
Zaradi pretirane izrabe grozi, da bodo nekatere svetovne reke presahnile, po napovedih strokovnjakov pa naj bi ob nadaljevanju takšnih gibanj pomanjkanje vode čutili dve tretjini svetovnega gospodarstva.

Program za mlade 1. programa Radia Slovenije je pripravil projekt Misli z vodo, s katerim mlade osvešča o problematiki vode v Sloveniji. V okviru projekta so izvedli tudi natečaj za radijsko igro, intervju ali reportažo na temo vode. Šest najboljših lahko poslušate v oddaji Gymnasium 28. marca ob 20. uri na 1. programu radia Slovenija ali na MMC-ju.

Kaj ste lahko slišali in kaj še lahko slišite:

Omar Alhady je pripravil znanstvenofantastično reportažo o človeški ribici, ki je ključ do paratranskomunikacije vode, Anja Pustak je pripravila intervju s slepim človekom, v katerem boste slišali, kako slepi dojemajo dež, morje, sneg in led. Radijska igra Gee Saje nas bo popeljala na potovanje s kapljico vode, ki mora na svoji poti premagati marsikatero oviro. Aleksandra Panić vas bo v radijski igri Ekskurzija popeljala v prihodnost, v čas, ko ljudje ne živijo več na Zemlji, temveč na planetu Miron, kjer se morajo znajti brez vode. Ana Prinat bo predstavila svojo pesem "Sem voda", s katero se je prelevila v vodo. Maruša Turnšek in Žan Žvižej pa sta posnela intervju s to skrivnostno tekočo damo. Prvi del lahko poslušate na tej povezavi, drugi del pa 28. marca, ob 20. uri v oddaji Gymnasium na 1. programu Radia Slovenija. Vabljeni k poslušanju.

Z vodo ravnajmo spoštljivo
22. marec je za svetovni dan voda leta 1992 na skupščini v Riu de Janeiru razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Dan je namenjen opozarjanju na pomen in vpliv vode na naša življenja in izboljšanje našega odnosa do vode.

Misli z vodo 2012 - Oglejte si, kako je potekalo snemanje scenarijev, ki so se jih "domislili" dijaki in šolarji.