Foto: BoBo
Foto: BoBo

Organizatorji se že vrsto let spopadajo z iskanjem ustreznega prostora za hlode, ki so na zemljiščih v mrtvem delu sezone. Zadnja leta pripravljajo dražbo najvrednejšega lesa na kmetijskem zemljišču, ki je v lasti sklada kmetijskih zemljišč in je dano v najem. Prijava je presenetila tudi lokalno skupnost, celo kmetijsko ministrstvo, ne le organizatorjev.

Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline pojasnjuje, da po tolmačenju inšpektorice tam ne bi smeli skladiščiti lesa niti v mrtvi sezoni, saj sta to prvovrstna njiva in kmetijsko zemljišče.

Kot pravi slovenjgraški podžupan Peter Pungartnik, bo občina v tem letu zdaj skušala spremeniti občinski prostorski načrt: "Ta nadzor letos je presenetil tudi občino in druge na tem območju. Lokalna skupnost je pri tem resnično omejena, saj daje na sleherno našo pobudo mnenje 20 ministrstev."

Gregor Meterc z ministrstva za kmetijstvo je že na nedavni dražbi ponudil roko lokalnim oblastem: "Pozanimal sem se in mislim, da bi lahko iskali rešitev."

Meterc je prevzel tudi koordinacijo sodelovanja z lokalnimi oblastmi in organizatorji. Kot namreč pravijo na kmetijskem ministrstvu, dražbo podpirajo, saj lastniki na njej dosežejo višje vrednosti za les, kot bi jih sicer.

Bodo v Slovenj Gradcu še lahko prirejali priljubljeno dražbo vrednejšega lesa?