Na AKC Metelkova mesto so začeli praznovanje 15-letnice od zasedbi stare vojašnice v središču mesta. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Na AKC Metelkova mesto so začeli praznovanje 15-letnice od zasedbi stare vojašnice v središču mesta. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Kot je poudaril ljubljanski podžupan Jani Möderndorfer, želi občina le skleniti pogodbo, da se ve, kdo bo nosil tudi odgovornost in seveda upravljal s temi prostori. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Miha Zadnikar bere Uliksesa
Med praznovanjem 15-letnice Miha Zadnikar prireja svojevrsten performans - namerava namreč prebrati celoten Joyceov Ulikses. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Popoldne poteka tudi tržnica, kjer lahko dobite tako rabljene knjige kot tudi oblačila iz druge roke. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Poskrbljeno je tudi za otroke, ki se lahko igrajo na nevsakdanjih igralih. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Jadranka Ljubičič o načrtih in programu

Začelo se je praznovanje 15-letnice zasedbe stare vojašnice v središču mesta in posledično nastanka Avtonomnega kulturnega centra Metelkova mesto. A preden se bo v popoldanskih urah začelo pestro kulturno dogajanje, so metelkovci v družbi s predstavniki nove pravnoformalne lastnice Mestne občine Ljubljana (MOL) predstavili, kakšni so načrti za prihodnost in kaj si obetajo od MOL-a.

Ljubljanski podžupan Jani Möderndorfer je ponovno zagotovil, da so skrbi, da bo Metelkova izgubila svojo suverenost, odveč, saj je MOL z zapisom v zemljiško knjigo samo pravnoformalno postal lastnik in s tem prevzela odgovornost za ta prostor. Kot obljublja, se ne bo na območju avtonomne kulturne cone nič zidalo niti rušilo. Povsem jasno je, pravi Mödrendorfer, da bodo tisti, ki ustvarjajo in delujejo v tem prostoru, ohranili to avtonomijo še naprej.

Dovoljenja, varnost in protihrupna zaščita
Najprej je treba skleniti pogodbo o upravljanju tega prostora z metelkovci, kot primarne naloge pa so si na občini zadali predvsem tri. Z lastništvom so končno dobili možnost, da legalizirajo objekte, s tem pa pridobijo dovoljenja za opravljanje določenih dejavnosti, kot je na primer točenje pijač. Prav tako si je MOL kot lastnica zadala ureditev varnosti za obiskovalce objektov, kjer se dogajajo vse prireditve. Ker se zaveda, da metelkovci nimajo potrebnih finančnih sredstev za ureditev tega vprašanja, jim bo občina pri tem priskočila na pomoč, vendar pa se o podrobnostih še dogovarjajo. Kot tretjo stvar pa je Möderndorfer navedel preprečitev čezmernega hrupa za nemoteno sobivanje Metelkove z okolico.

Kako naprej
Predstavnica Metelkove Jadranka Ljubičič je za MMC poudarila, da gre torej za nekakšen partnerski odnos med mestom in Metelkovo. Kar zadeva Strategije razvoja kulture v MOL-u, pravi, da je bila Metelkova omenjena v tistem delu, kjer se govori o javni infrastrukturi na področju kulture. "V tej strategiji se je Metelkova čutila pripomniti, da bo v tem dogovarjanju seveda vztrajala, da se ohrani takšna, kakršna je." Kot poudarja, gre za vprašanje, kako naprej, kako v prihodnost, torej kako razvijati najvitalnejši del Metelkove, ki zaobjema to umetniško, kreativno energijo, in kako naprej razvijati njeno organsko podobo.

Dogovarjanja o ustanovitvi skupne pravne osebe
Že ob nedavnem podpisu pogodbe, s katero se je lastništvo preneslo na MOL, so predstavniki občine poudarili, da potrebuje Metelkova mesto pravno osebo, ki bo poslovala v skladu z zakonodajo. Kot je povedala predstavnica delovne skupine Nataša Šerec, se že dogovarjajo o ustanovitvi skupne pravne osebe, ki bi povezala vsa društva, ki tukaj delujejo, v neko skupno zvezo. "Naslednji korak, o katerem se dogovarjamo, je pogodba o upravljanju Metelkove, ki bi jo podpisali z mestom," je še dodala Šerceva, ki še pravi, da je tukaj še precej nedodelanih podrobnosti in skepse, kako bo to delovalo v prihodnosti.
Trije dnevi rajanja
Vse do 13. septembra bodo na Metelkovi številne prireditve za vse starosti obiskovalcev. Ob 16.00 so se na Metelkovski tržnici predstavili umetniki in umetnice ter metelkovski klubi in društva. Sledila sta nastopa Minke Đonlić in predstavitev projekta The Antitones. Svoja vrata je odprl Atelje Azil, po predstavi Obuti Maček v izvedbi Mini teatra, pa so začeli dražbo artefaktov umetnikov in umetnic z Metelkove (Galerija Alkatraz).V Channelu Zero se bo predstavil DejmoStisntTeater s predstavo Diareja za predsednika, večerno dogajanje pa se bo sklenilo v glasbenem razpoloženju – z nastopom skupin Brass Wood & Wires (Menza pri koritu), alternativnim bandom pa se bodo posvetili v Klubu Gromka ob 23.00 (Bastards of Yutopia).

Glasbeno bo pestro tudi v prihodnjih dneh. Naj omenimo le nekaj nastopajočih – R. A.F.A.L:Icos (11. 9. v Klubu Gromka), Bratko Bibič (11. 9. Menza pri koritu), Niki Louder in Qui (12. 9. Menza pri koritu), Niet (13. 9. na letnem odru Gale hale) in Tobić Tobić (13. 9. Menza pri koritu).
Še kratek sprehod po zgodovini
Vojašnice, ki so bile nekoč v lasti JLA, so bile zapuščene po umiku vojske in razglasitvi slovenske neodvisnosti leta 1991. Dve leti pozneje se je skupina umetnikov in aktivistov odločila za "skvoterstvo" v severnem predelu Metelkove. Vojašnice so postopoma postale pomemben kulturni in politični prostor in še danes je Metelkova mesto mešanica umetnosti in javnega prostora. Obiskovalci in ustvarjalci lahko tako svojo žejo po ustvarjalnosti in kulturi potešijo v klubih, galerijah, umetniških inštalacijah ...

"Radi bi obdržali to politiko nenehnega spreminjanja, radi bi imeli nadzor nad tem, da se dela ustvarjajo, da se generacije menjajo in da se prostor nenehno spreminja na podlagi naše kreativnosti, naših idej, brez nekih predhodnih ciljev. Skratka spontano, umetniško, kreativno," je povedal predstavnik umetnikov Tomaž Furlan.

Kakšno pot so prehodili metelkovci v 15 letih si oglejte v priloženi fotogaleriji, ki smo jo pripravili v sodelovanju z AKC Metelkova mestom, zatem pa še nekaj utrinkov s popoldanskega dogajanja.

Ali imate kakšne zanimive fotografije iz Metelkove?
Objavite jih na MojSplet.


M. K./B. K.




















Jadranka Ljubičič o načrtih in programu